Krachtstroom voor lasapparaat

Rkrans

  • #1
Hallo,

Ik ben de draad even kwijt.
Ik heb een lasapparaat gekocht die de mogelijkheid heeft om op 230 en 400 V te lassen. Bij krachtstroom is het lassen beter uit te voeren dus wil ik in de garage krachtstroom aanleggen. Voor krachtstroom is aan het lasapparaat een 5 polige CEE stekker gemonteerd.
Ik heb reeds krachtstroom voor mijn inductieplaat aangesloten met een perilex stekker.

Wat ik wil weten of ik deze aansluiting kan doorkoppelen naar de schuur.

En de vervolgvraag is over de aansluitingen.
De perilex stekker heeft een 5 aderige draad uit de meterkast(blauw, bruin, zwart, grijs en groen/geel). Bruin en blauw zijn spannigsloos en de zwarte en grijze draden zit spanning.
In de 5polige CEE stekker van het lasapparaat zit een 4 aderige kabel (bruin, blauw, zwart en geel/groen). Blauw=N geel/groen = aarde bruin=L1 en zwart=L2. Op L3 is niets aangesloten.
Hoe kan ik een en ander doorschakelen zodat ik krachtstroom in de gagrage kan gebruiken?
Mijn idee zou zijn zwart op zwart, bruin op grijs,blauw op blauw en aarde op aarde. Kan dit????
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
De belasting op de groep wordt te groot, dus het lasapparaat moet op een aparte groep vanuit de meterkast aangesloten worden.

Als je toch nieuwe kabels wilt gaan trekken, doe het dan gewoon goed.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Bovendien wijst je meting op een 2x230v kookgroep. Waarschijnlijk ongeschikt voor je las apparaat. Je zal dus eerst moeten vaststellen of je wel daadwerkelijk over een 3 fase aansluiting beschikt. Dan kun je zoals gezegt beter een nieuwe krachtgroep naar de garage aanleggen. Raadpleeg de handleiding of aansluitschema van het lasapparaat voor de correcte aansluiting.
 

Rkrans

  • #4
Ok maar even voor mijn leermoment.

Het lasapparaat maakt toch gebruik van twee fasedraden (L1 en L3) en een nuldraad?
De derde fasedraad wordt niet gebruikt. De kookplaataansluiting heeft ook twee faseaanslutingen en een nulaansluiting. Kan ik deze niet doorschakelen?
 

Monteur Bert

  • #5
Het gaat er om of je huisaansluiting 3-fasen voeding heeft (3 hoofdzekeringen) of 2x 230 volt. (1 hoofdzekering.)

Het lasapparaat maakt gebruik van 2-fasen. Dus 400 volt.
Meet dus of je tussen de 2 spanningvoerende draden in de Perilex stekker 400 volt hebt.
Zo ja, dan kun je die gebruiken, maar niet gelijktijdig koken en ook niet al te hoog lassen..

Overigens, op 230 volt lassen kan ook maar dan mis je het voordeel van 400 volt om zwaarder te kunnen lassen. succes, Bert.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Je meting ( 2xgeen spanning, 2xwel spanning) wijst op een zogenaamde 2x230v kookgroep. Dat zijn twee nuldraden en twee fase draden afkomstig van één en dezelfde fase. Dit is een veel voorkomende kookaansluiting op een éénfase hoofdaansluiting. Hierin is dus geen 400v aanwezig. Eea kun je nameten met een tweepolig meetinstrument. Vaak is aan de groepenkast ook wel globaal te zien hoe het zit, zeker als de bedrading zichtbaar is. Wellicht kun je daar een foto van plaatsen.
Aangezien alle apparatuur van meer dan 2000 watt op een aparte groep hoort, gaat doorlussen op deze aansluiting hem, zoals gezegt, hoe dan ook niet worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu