Tussenvloer van 50cm isoleren

Bj1979

  • #1
Beste, wij hebben een oude woning met traditioneel rietenkap. Tussen de begane grond en de 1ste verdieping hebben wij een houtentussenvloer van circa 50cm hoog(!). Graag willen wij deze ruimte isoleren om niet alle warmte van beneden direct kwijt te raken naar boven.

Momenteel waait de wind door het riet deze tussenruimte in en is het boven vrij fris. Het plaatsen van een (dunne) laag glaswol op de bodem van de tussenruimte zal dus wel helpen om de warmte beneden te houden maar niet om de wind buiten te houden, alleen de bovenkant van de tussenruimte isoleren zal resulteren in het verdwijnen van de benedenwarmte.

Het riet na-isoleren kan niet op deze plaatsen, op de zolder zou dat wel kunnen en gaan we later aanpakken.

Volgens mij kan ik dus het beste de hele ruimte vol met glaswol (?) stoppen. Echter dan heb ik wel 50cm x 80m2 nodig.

1) Ziet iemand een andere oplossing?
2) Wat kan ik het best aanschaffen. Ik zie op marktplaats bv glaswol rollen van 28cm dik? Dit kan ik dubbelplaatsen. Echter dan kost dit 2x€6,50 per m2 + vervoerskosten vanuit Venlo naar Epe :(
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Als je wil isoleren zal je ook een damprem moeten aanbrengen. Dus bijvoorbeeld direct boven het plafond een laag PE folie. Over het algemeen is dat niet te doen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
28cm is al een Rc van 8. Twee lagen is een beetje veel dus. Bekijk ook vooral wat de eindsituatie moet zijn. Anders kan het wel eens veel moeite en geld kosten voor niets.
 

Bj1979

  • #4
Wgb: ik dacht op dit forum te hebben gelezen dat voor een tussenvloer een dampfolie niet nodig was? Ik heb toch geen condensvorming daar?

IJkenhout: ik besef me dat ook. Echter alleen een laag op de onderkant lost het wind probleem niet op? Volgens mij moet ik het hele gat vullen?

Zouden wokkels oid beter zijn wellicht?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Je geeft aan dat de wind de tussenruimte afkoelt. Als er warme vochtige lucht kan komen, kan deze ook condenseren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Dat je dat gelezen hebt klopt. Maar dan is er op die zolder een redelijk hoge temperatuur te verwachten. Ik begrijp uit jouw verhaal dat de temperatuur daar behoorlijk laag kan worden.
Hoe lager de temperatuur op zolder kan worden hoe belangrijker wordt een damprem.
 

Bj1979

  • #7
Ok duidelijk.

Nog een vraagje aan de experts. Stel ik wil drie lagen glaswol aanbrengen en alle lagen hebben aluminium aan 1 zijde. Kan dat dan probleemloos of krijg ik dan juist condensvorming tussen de 1ste en 2de laag (en 2de en 3rde)?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wat ik denk. Als de eerste laag teveel vocht doorlaat, omdat de damprem onvoldoende is, condenseert dat op de tweede laag, je isolatie materiaal wordt vochtig de isolatiewaarde zal minder worden. Laat de tweede laag alu. ook het vocht door enz. enz. Hoe snel kant het pakket, in de periode Mei tot Oktober drogen. Zou het vocht in die periode volledig opdrogen begin je na Oktober met een droog pakket en dat zou dan gunstig zijn.

Daarbij vraag ik me nog steeds af hoe je de aluminium laag van de rollen onderling dampdicht gaat krijgen. Temeer omdat de isolatie op zijn kop ligt.

Het meest eenvoudig zou zijn om de zolder rondom, boven de isolatie maar onder de zoldervloer door, met buitenlucht te ventileren. Dat is de meest veilige oplossing. Wat ik denk. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu