Dimmer kan alleen nog op stand 'uit' of 'aan'

Luc14

  • #1
Beste klussers,

Ik heb twee lampen die op een dimmer aangesloten zijn en het voorheen altijd deden. Die lampen zijn stuk gegaan en vervangen voor twee nieuwe (dimbare) lampen (Philips ecoclass 42W E27). Sinds dat deze nieuwe lampen erin zitten werkt het dimmen niet, maar gaan ze alleen 'aan' of 'uit' als ik aan het dimmerknopje draai.

Het probleem is dat ik de vorige lampen niet meer heb en dus niet kan kijken of dat wellicht een ander type lamp was. Bij de voorgaande lampen werkte de dimmer wel altijd naar behoren volgens de vorige eigenaar.

Ik kan wel weer nieuwe lampen kopen en die proberen, maar aangezien deze ook zouden moeten dimmen en binnen de specs van de lamp vallen (E27, max 60W) vraag ik me af of er wellicht iets anders aan de hand is. Zou iemand me op weg kunnen helpen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waarschijnlijk is de potmeter (die de aansturing van de dimmer regelt) gesneuveld op het moment dat een van de lampen kapot ging en daarbij sluiting gemaakt heeft. Dat is pech want vaak vangt een ingebouwd zekeringetje dat op.

Het baantje van de potmeter is dan onderbroken en maakt alleen contact als hij op de uiterste stand staat. Kun je eventueel (in uitgebouwde toestand en zonder spanning erop) ook meten met een op MOhm / 500kOhm ingestelde universeelmeter. Dus tussen loper en uiteinde van de potmeter.

Daar valt niets aan te repareren, kwestie van vervangen van de dimmer.

Let er bij aanschaf van de nieuwe dimmer op dat deze als laagste 40 W aankan. Bijv 40-300 W of 25-400 W.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #3
Zet er maar weer (halogeen) gloeilampen in, grote kans dat het weer werkt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
De vermelde lampen (Philips ecoclass 42W E27) zijn halogeen gloeilampen! :?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Bij het doorbranden van halogeen of gloeilamp ontstaat een wolk geioniseerd wolfraam in de lamp.
Deze metaaldamp heeft nagenoeg geen weerstand en geeft daardoor een flinke kortsluiting.
Deze kortsluiting trekt de triac in elke dimmer direct naar de vaantjes.De zekering in de dimmer is alleen bescherming tegen overbelasting, nooit tegen kortsluiting door doorbrandende lampen.

Die potmeter heeft daar niets van te lijden gehad, deze zit niet in de belasting geschakeld maar vormt een spanningsdeler voor het triggermoment van de triac.
De triac is defect.

Helaas de enige oplossing is of de triac vervangen of de complete dimmer.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik heb anders al diverse keren een dimmer in m'n handen gehad met een doorgebrande potmeter, precies zoals ik het beschreef. Maakt verder niets uit, de dimmer zal toch vervangen moeten worden, of nu de potmeter stuk is of de triac (of allebei)... :wink:
 

Luc14

  • #7
Dank voor jullie snelle reacties. Dimmer vervangen dus. Ik heb er eea over opgezocht, maar het is me niet helemaal duidelijk hoe ik erachter kom welke dimmer ik dan moet hebben. Of zie ik dat vanzelf als ik de huidige los haal?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu