Kelderluik dichtmaken

Koekkoek

  • #1
Bij ons thuis hebben we afgelopen zomer zeer veel last gehad van heftige regenbuien. Door deze buien is onze kelder twee maal ondergelopen doordat het kelderluik volliep. Ik zou om deze reden graag mijn kelderluik graag dicht willen maken, maar wel de ventilatie willen behouden. De ventilatie ga ik maken door een PVC pijp in een bocht omhoog te laten gaan. Een moeilijkere opdracht is om het raam van het kelderluik goed aansluitend dicht te maken aan de bestaande kelder. Ik denk namelijk dat het door het werken van het beton op den duur weer gaat lekken. Heeft iemand hier een tips voor?
Hieronder ziet u de situatie van binnen en van buiten.




 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Mogelijkheid is een polycarbonaat plaat er schuin boven bevestigen. Los houden zodat je ventilatie blijft.

 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Loopt het water over de rand of lekt het langs het luik ?
 

Koekkoek

  • #4
Beste Jan en IJkenhout, bedankt voor het reageren. Maar het probleem is dat via het raam in de kelder naar binnen loopt. De bak die buiten eraan hangt is al gemaal gescheurd, dus dat heeft geen zin om dicht te maken. Ik wil dus een goede aansluiten maken om het kelderraam dicht te maken. Als ik een bekisting maak van beton en deze volgiet denk ik dat ik op den duur schuren en als nog een lek krijg....
 

Poster

  • #5
De oplossing van IJkenhout is goed en best redelijk te doen, zonder luik natuurlijk (is maar een foto) een plaat ruim over het gat en een loodslap in een voeg boven de plaat, dan houd u de regen buiten.
Een lichtdoorlatende plaat verdient de voorkeur.
De scheur in de bak, is te herstellen, en waterdicht te maken.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6

Koekkoek

  • #7
Jan, het loopt over de rand door het raam naar binnen. Ik wil gewoon het raam dicht maken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
Waarom dan niet de rand verhogen? Dat voorkomt water in de bak. En wellicht een kunststofkozijntje met een valraam voor daglicht en ventilatie plaatsen. Scheelt schilderwerk op een lastige plek.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Ik vind het een beetje jammer om zo maar een raam te laten vervallen en ventilatie proberen te knutselen met een buis. Probeer daarentegen het probleem eerst aan te pakken. Maak de bak waterdicht, verbeter de waterafvoer en/of voorkom dat er water de koekoek in kan lopen.
 

Ralph

  • #10
Als die koekoek lek is kan je hem van buiten losgraven en afdichten met bitumen. Wel eerst de rand verhogen natuurlijk.

Is er geen redding meer mogelijk kan je altijd nog een kunstof koekoek er aan zetten.

Het raam dichtmetselen is niet waterdicht en zal dus ook het nodige buitenwerk hebben of injecteren van het nieuwe tegen het oude metselwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu