Afschot in vloer badkamer

Pringles

  • #1
Beste klussers,

Ik wil de badkamer opnieuw doen. Ik heb een badkamer van 2x3m met een betonnen vloer met bewapening. Nu heb ik het idee om in de inloopdouche (90x90cm) in het beton een drain van 70cm te plaatsen. Ik wil de vloer op de plek van de drain een paar cm uitslijpen, in het midden van de drain een gat door het beton boren, drain erin, afvoer direct naar beneden, beneden aansluiten en klaar. Tot zover gaat me dat wel lukken. Maar als ik dat wil gaan tegelen, dan zal ik de vloer in de badkamer nog iets op moeten hogen (1 cm) en afschot moeten maken naar de drain. Hoe doe je zoiets?

Of kan ik dit beter anders aanpakken?

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Normaal ligt er een cement dekvloer op de betonnen vloer, van een cm of 4 dik.
 

Emlichheimer

  • #3
Normaal zou er inderdaad een cementdekvloer over de constructieve vloer liggen, dus die zul je ter plaatse van de douche én douchemuurtje weg moeten halen.
Je hebt wel 2cm afschot nodig in je douche, dus kijk goed of je echt wel uit komt met de hoogte van de drain!

Waarom maak je de douche niet wat breder? Als je 80cm breedte voor het toilet hebt, is dat ruim voldoende. Zo hou je een lekker brede douche over. En maak de douchemuur niet volledig tot aan het plafond, maar bijvoorbeeld tot bovenkant deur, dat houdt de badkamer lekker ruimtelijk en licht.

Bij mij thuis:

 

Pringles

  • #4
Ja, ziet er goed uit. Ik wil eigenlijk geen dekvloer. Ik vind het ook een beetje onzin om een dekvloer van 4 cm te maken, alleen maar voor een drain.

Ik lees hier op het forum wel dat op zo'n korte afstand naar de drain (70cm) 5mm afschot voldoende is. Zoiets moet toch wel op te vullen zijn met lijm?
 

Emlichheimer

  • #5
Je maakt ook geen nieuwe dekvloer, je moet de bestaande dekvloer ter plaatse van de douche wegslopen zoals mijn eerste foto, dan de drain plaatsen en een nieuw stuk dekvloer maken op afschot naar de drain.
En 2% afschot heb je gewoon nodig. Als je maar 5mm afschot maakt, loopt het water je zo de doucheruimte in.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
5 mm afschot, is zeker niet voldoende.
Hou minimaal 1,5 cm aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu