Opdikken muur voor inbouwkraan

Knar48

  • #1
Ik wil mijn badkamer renoveren en overweeg een inbouwdouchekraan te plaatsen in de linkerwand. Daar zit nu een opbouwkraan.
De wand is 7cm dik en gemaakt van gipsblokken. Voor de kraan is een minimale inbouwdiepte van ca 85mm nodig. De muur moet dus opgedikt worden.

Een verkoper stelde voor aan de badkamerkant de muur op te dikken met watervaste multiplex. Voor de hele wand heb ik dan 2 platen nodig. Ik heb daar geen goed gevoel bij.

Hoe kan ik dit het beste aanpakken?
Achter de wand zit een slaapkamer die ook aangepakt moet worden. Het is dus geen probleem als vanaf die kant iets gedaan moet worden.

 

Haplo

  • #2
Als je in de badkamer de muren gelijk vlak wilt houden, dan het inbouwdeel plaatsen. komt een stukje de slaapkamer in. Dit zou je dan met wat rachels en gips dicht kunnen zetten.
85mm voor inbouw is best veel. Klopt dit?
 

Knar48

  • #3
Ik weet nog niet precies welke ik zal nemen, maar ze zijn inderdaad wat minder diep. De wand wordt met tegels en lijm ca 80mm dik. In principe zou dat genoeg moeten zijn, maar ik heb dan geen 'vlees' om de box vast te zetten.

Of kan ik gewoon een gat maken in de muur, de leidingen inslijpen en dan de box en leidingen vastzetten met roodband, net zo als bij een elektra-inbouwdoos?

Op een video van HxnsGrxxx zie ik namelijk dat de inbouwbox vastgeschroefd wordt op de acherwand of op een voorwand.
 

Bart_WRX

  • #4
Stel dat de muur 12 cm dik zou zijn, zou je hem wel vast kunnen zetten met gewoon knauw of specie. Maar met die 8 cm blijft er weinig over, enkel de zijkanten.

Is het mogelijk om in de slaapkamer stroken op de muur te boren en daar gipsplaten tegenaan te schroeven? Dan heb je in elk geval 18 of 22 mm extra. Dan zou je op de plek van je inbouwkraan een houtenplaat aan de achterkant kunnen zetten ( die niet dikker is als de stroken ) om de box op vast te schroeven.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
In dit geval, zou ik geen inbouw kraan nemen.
Neem een mooie opbouwkraan, met eventueel een grote hoofd douche.
Spaart je een hoop geld en moeite, en maakt ook de ruimte in de badkamer of slaapkamer minder klein.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Als je wilt opdikken, zou ik ook gipsblokken gebruiken. Kan je tegen de bestaande aanlijmen. Uiteraard wel de juiste voor badkamergebruik, maar dat geldt ook voor de bestaande.
 

Knar48

  • #7
Bedankt voor jullie reacties.

Ik geef het idee van een inbouwkraan nog niet op.

Een houten plaat aan de andere kant zou kunnen. Ik hoef de rest niet uit te vullen omdat er toch een grote kledingkast komt te staan die een beetje ruimte heeft achter de achterwand. Is toch een beetje prutswerk.

Hoe dik moet een normale wand eigenlijk zijn om de box fatsoenlijk in te bouwen? Wordt die altijd op een plaat geschroefd of kan je hem gewoon ingipsen?
 

Bart_WRX

  • #8
Ik zou hem op de plaat schroeven en rondom aansmeren met specie.
 

Bowls

  • #9
Beste "Knar",

je zou de inbouwkraan natuurlijk ook in de zijkant van het wandje van het toilet-spoelreservoir kunnen plaatsen. daar heb je waarschijnlijk de benodigde diepte. Dit betekent wel dat je aan aantal leidingen moet verlengen/verleggen. Hiervoor is echter beperkte diepte nodig zodat je geen wanden hoeft op te dikken.


Success.
 

Haplo

  • #10
Als ik een iBox van HansGr**e neem, die heeft een inbouwdiepte van 7 cm. Je kunt een gat in de muur maken met doorkijk naar de slaapkamer. De leidingen in de muur frezen, aansluiten op de box, met wigjes vastzetten en dichtpurren. In de slaapkamer kan je het gat weer aansmeren. In de badkamer dichttegelen.
 

Knar48

  • #11
@Bowls,
Dat heb ik ook bedacht, maar dan voor de achterwand. Dat is een buitenmuur met een binnenspouwblad van kalkzandsteen van 10cm dik. Ik wil de douchekop op de linkerwand zodat het water niet naar buitenspuit/spettert als ik bij open deur de kraan aanzet. Daar hebben we nu last van met onze 90x90 cabine met deur rechts. (De wc zit nu nog op de rechterwand.)Ik vind het mooier als kraan en douchekop op dezelfde wand zitten.
.


@Haplo
Ik dacht dat de inbouwdiepte 80mm was, maar 70mm is mooi. Waarschijnlijk ga ik het zo doen, maar dan gebruik ik geen wigjes maar schroef ik tijdens de montage een plaat op de slaapkamermuur en schroef daaraan de iBox vast vanaf de slaapkamerkant. Tussen iBox en plaat doe ik nog wel een dun vulplaatje. Later kan ik die plaat met vulplaat weghalen en de boel onzichtbaar aansmeren
 

Knar48

  • #12
Ik heb nog een aanvulling:
mocht blijken dat de inbouwdiepte toch iets meer is dan kan ik de slaapkamerwand nog opdikken met 1 laag gipsplaat. De slaapkamer 1cm kleiner maken moet kunnen.
Ik zag zojuist dat er voor de iBox montagestrips verkrijgbaar zijn om hem extra te verankeren.

Hebben de vaklui nog bezwaren tegen de montagemethode onderaan het vorige bericht?
Zo niet, dan heb ik nog een vraag.
 

Bowls

  • #13
Ik weet niet of je bij die inbouwkraan nog tegeldikte en lijm op kunt tellen. Scheelt algauw weer minstens een centimeter. Kun je die cm aan de slaapkamerkant weer vlak uitvullen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
In ieder geval niet vastzetten met pur.
Dat is een klungel oplossing, en zit nooit goed vast.

Zet het inbouw gedeelte en leidingen goed vast, met liefst een cement gebonden product.
in dit geval met de muur van gipsblokken, mag ook een product op gipsbasis gebruikt worden.

De Ibox heeft trouwens een minimale inbouwdiepte van 8 cm, en dat is met de tegels meegerekend.
 

Knar48

  • #15
Ik dacht ook dat de minimale diepte van de ibox 8cm is, inclusief tegels. Mijn tegels zijn 0,9cm dus met 7cm gibo en lijm wordt het totaal iets meer dan 8cm.
Ik denk dat ik de boel vastzet met F&F.

Bedankt voor jullie reacties tot zover.

Dan nu mijn volgende vraag over het bevestigen van de leidingen aan de box.
De bestaande leidingen zijn van koper. Ik kan natuurlijke niet solderen aan de box want dan smelt de boel.

Ik ben van plan van te voren stukjes pijp van ca 20cm in de juiste vorm te buigen en die aan een puntstuk te solderen. Dan monteer ik de puntstukken met teflontape op de werkbank aan de iBox. Vervolgens soldeer ik het geheel met sokken aan het bestaande werk en aan nieuwe leidingen voor handdouche en stortdouche.
- Is dit de juiste procedure?
- Is het verstandig wicu te gebruiken om de aansluitingen zoveel mogelijk spanningsvrij te houden?
- is een mantelbuis nodig voor de afgaande leidingen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #16
Vastzetten met F&F zal niet gaan, dat kun je maar een paar mm dik opzetten.
Gebruik dan rotband of goudband.

De montage wijze zoals je aangeeft is goed, net zoals in de gebruiksaanwijzing staat. :wink:
 

Knar48

  • #17
Peter, bedankt voor je reactie.

In de video van H%nsGr%% werd gewerkt met flexibele slangen, terwijl ik gewoon koper wil gebruiken. Vandaar mijn vraag of dat juist is. Of kan ik beter wicu gebruiken?
Is een mantelbuis om de afgaande leidingen nodig?

Oh ja, nog een vraagje: ik doe heel veel met F&F, want dan hoef ik maar 1 zak in huis te halen: vlak maken, dozen monteren, een paar blokken lijmen.
Waarom is F&F eigenlijk niet geschikt om de box vast te zetten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #18
Als je een gipsproduct gebruikt, kies er dan een die tegen de vochtige omstandigheden in de badkamer kan. F&F kan dat volgens mij niet. Bij zo'n inbouwding kan best wat condens ontstaan.
 

Knar48

  • #19
Weer wat geleerd. Bedankt.
 

Knar48

  • #20
Ik heb eindelijk mijn ibox binnen.

De box heeft aansluitingen met 1 inch binnendraad en er zitten verloopringen bij van 3/4" bi naar 1" bu.

De aanvoer leidingen in de wand zijn maar 12mm. (Van de CV naar de badkamer zijn ze 15mm).

Hoe kom ik het beste van 12mm naar 1" (1 inch) ?

Een verloop van 12mm naar 15mm en dan naar 22mm en dan een puntstuk 22mm naar 3/4" en dan een verloopring naar 1" zou kunnen, maar hopelijk kan dat beter.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu