Hr ketel, aan en afvoer

Charlesb

  • #1
Hallo,

Ik ga binnenkort een cv aanleggen in mijn stacaravan. Omdat de hr ketel in een keukenkast zal worden geplaatst heb ik een vraag over de aan en afvoeren. De leidingen naar de radiator in de kamer loopt over de keukenkastjes heen.
Daarvoor moeten deze leidingen dus van onder de ketel worden omgeleid in een soort van U bocht direct omhoog. Dus langs de ketel zelf weer omhoog in hetzelfde kastje tot boven de hele keuken uit en dan eroverheen, weer met een bocht of knietje, naar de radiator.
Lang verhaal maar hopelijk duidelijk. Mijn vraag is dus zzullen deze directe U bochten nadelig werken op de stroming in het systeem of zal het wel meevallen. Uiteindelijk is de totale lengte van het gehele systeem natuurlijk relatief kort. Caravan is maar 10 bij 4. Ketel is je dit prooien omdat deze zo lekker e-mail is.
Dank voor jullie antwoord.
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
De bochten op zich zal geen probleem zijn, maar zorg er wel voor dat de leidingen op het hoogste punt te ontluchten zijn!! Zowel aanvoer als retour leiding.
 

Charlesb

  • #3
Dank Wilibald,
Denk je dat het nog uitmaakt of ik de bocht met (haakse) klemfittingen (stuks dan natuurlijk om 180 gr. te bereiken) of dat ik een mooi bochtje buig met een buigijzer?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #4
Buigen heeft altijd de voorkeur :D
 

Nadyse

  • #5
Buigen heeft idd de voorkeur, maar dit betreft een dusdanig kleine installatie dat je relatief weinig weerstands verlies in je systeem hebt.
Maar maak er geen spaghetti van :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu