Combinatieschakelaar plaatsen, wisselschakeling opheffen

Marjan68

  • #1
Ik wilde vandaag 'eventjes' een lichtschakelaar vervangen door een combinatieschakelaar, maar daarbij liep ik tegen een probleem aan waarvoor ik toch eerst maar wat advies vraag.

Op de begane grond heb ik een kamer wat vroeger een slaapkamer was. De lamp aan het plafond werkt dmv wisselschakeling, aan een zijde met zo'n trektouwtje te bedienen. Maar deze kamer wordt niet meer gebruikt als slaapkamer en het trektouwtje zit ergens achter een kast verstopt. De wisselschakeling kan wat mij betreft dus ook verdwijnen.

Nu wil ik de gewone lichtschakelaar vervangen door een (ongeaarde) combinatieschakelaar. Dit contactpunt zal af en toe voor eenvoudige doeleinden gebruikt worden, dus aarden lijkt mij niet echt nodig.

Maar toen ik de lichtschakelaar verwijderde zag ik dat er alleen 1 bruine en 2 zwarte draden aanwezig zijn, geen blauwe.

Mijn vraag is nu: kan ik 1 van de zwarte draden gebruiken als blauwe, of moet ik perse een blauwe draad trekken vanaf de centraaldoos?
Ik heb de centraaldoos nog niet geopend, de lamp hangt nog. Maar ik zal daar ook wel het een en ander moeten aanpassen neem ik aan.

Uiteraard zal ik alle veiligheidsvoorschriften in acht nemen :-) Ben niet helemaal onervaren maar zeker geen expert en wil graag zeker weten dat ik geen al te rare dingen doe...

Alvast bedankt voor de tips.
Mocht er meer info nodig zijn dan hoor ik dat graag.

Groet, Marjan
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Draad hoort blauw te zijn. Even bijtrekken dus. Aarde is afhankelijk van de andere stopcontacten in die ruimte. Alles geaard of alles ongeaard.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu