Radiator blijft lauw

Rob2000

  • #1
Hallo,

Ik heb een vraag over een radiator die niet heel heet wordt, en hoe ik dit mogelijk kan verbeteren.

De situatie is als volgt: bij de verbouwing van ons huis is door de loodgieter vrijwel de gehele cv-installatie vervangen. Alle leidingen zijn nieuw gelegd, alle radiatoren vervangen, alleen de ketel (Nefit Smartline uit ca. 2006) is gebleven.
Het huis is een jaren-30 huis met begane grond, 1e verdieping en zolder. De ketel hangt op zolder.

Op de begane grond hebben we een voorkamer en een achterkamer met open keuken. In de achterkamer hangen een kleine radiator (40x70xT22) en een grote staande (60x220xT22).
Deze laatste radiator doet er heel lang over om een beetje warm te worden, en de kamer zelf dus ook.
Omdat de kamerthermostaat in deze ruimte hangt, blijft deze dus heel lang op 'stoken'-stand.
Als ik alle overige radiatoren in huis dicht draai, is de radiator binnen 5 minuten heet. Ik heb dus het idee dat het niet aan de radiator zelf ligt, maar aan de toevoer van heet water.

Nu heb ik op dit forum het een en ander gelezen over het (waterzijdig) inregelen van de cv-installatie, en hoe dit er voor kan zorgen dat elke radiator de 'juiste' hoeveelheid heet water krijgt.
Dit kun je heel precies doen, maar ik heb het idee dat het bij mij ook al kan schelen als ik de radiatoren op de 1e verdieping 'knijp'.

Na dit (lange) inleidende verhaal, de echte vraag: bijgaand 2 foto's, een van de thermostaatkraan die op elke radiator zit, en een van het h-blok.
Ik begrijp dat je de radiator kunt inregelen met òf een dubbel instelbare kraan, of een voetventiel.

Op het h-blok zitten 2 schroeven. Kan ik hiermee de waterhoeveelheid instellen, of zijn deze alleen bedoeld als 'klep' voor aan/uit, dwz schroeven verticaal=aan en schroeven horizontaal=uit?
En weet iemand of deze radiatorkranen (merk Honeywell, type onbekend) dubbel instelbaar zijn?

Ik zou het aan de loodgieter kunnen vragen, maar heb weinig vertrouwen meer in deze man na diverse fouten (CV-ketel zat verkeerd om (aanvoer/retour) aangesloten, en ook 1 radiator zat verkeerd om).

Groet,
Rob

 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #2
Hoe is die staande radiator aangesloten ? ook met een onderblok? of de kranen instelbaar zijn kun je zien als je de thermostaatknop eraf haalt.
 

Rob2000

  • #3
Mobel, de staande radiator is met een ander onderblok, hier zit de kraan namelijk ook aan vast, zie foto. Deze heeft dus niet de 2 schroefjes.

Weet jij of die je met die schroefjes (zie de foto uit mijn eerste post) iets kunt regelen, of zijn die alleen om de leiding helemaal af te sluiten?

 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Haal een thermostaatknop eraf en maak een foto van de kraan , daaraan kunnen we zien of die instelbaar zijn.

weet jij of er stromingsbuis is gebruikt bij die staande radiator? is die onderblok wel volledig open ?
 

Rob2000

  • #5
Mobel, ik heb de thermostaatkraan er af gehaald, zie de bijgevoegde foto's. De ene is de aansluiting op de radiator waar de kraan zat, de andere is de binnenzijde van de thermostaatkraan.

Wel nog de vraag: die 2 schroefjes op het h-blok uit mijn eerste post, waar zijn die voor?

 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Thermostaatkranen zijn waterzijdig inregelbaar als de kraan voorzien is van een ronde kop met twee inkepingen, waarop met een speciale sleutel waterzijdigd ingeregeld kan worden.
kranen met een zeskantige kop, zijn niet waterzijdig inregelbaar. op foto is het niet duidelijk zichtbaar.

die H-blok kun je afsluiten met die "2 schroefjes". ballofixen/kogelafsluiters zijn niet geschikt om mee in te regelen , H-blok onder de staande radiator is daar wel geschikt voor , controleer of die volledig open staat.
 

Rob2000

  • #7
Sorry, het duurde even, maar heb een duidelijkere foto gemaakt van de aansluiting met verwijderde thermostaatkraan.
Hieronder zit een zwart schijfje met cijfers 1 t/m 6. Op de foto zijn de cijfers 1 tm 3 vaag te zien.
Op alle radiatoren zit cijfer 6 uitgelijnd met een gleuf in het onderliggende koperen gedeelte.
Ik vermoed dat dit dus een dubbel instelbare kraan is, en dat deze op alle radiatoren helemaal open (stand 6) staat. Klopt dat vermoeden?
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Ja
 

Rob2000

  • #9
Ah, mooi. Zo kom ik steeds een stapje verder ;-)

Enig idee wat voor sleuteltje ik daarvoor nodig heb? In het zwarte schijfje zit aan weerszijden een gleuf. Dus heb denk ik een soort brede platte schroevendraaier met in het midden een uitsparing nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu