Meterkast 3x35A aansluiting aanvragen?

Rmcsmt

  • #1
Een vraag: ons huis moet (opnieuw) worden aangesloten op het elektriciteitsnet (we krijgen nu stroom van de buren). Er moet dus een meterkast gaan komen. Een groepenkast (met 2x een aardlekschakelaar en voldoende 16A automaten) is al aanwezig.
Nu wil ik graag de meterkast (waar een elektriciteitsmeter, hoofdschakelaar en een watermeter in moet komen) op een andere plaats maken dan waar nu de groepenkast hangt. Meterkast en groepenkast hangen dan een meter of 5 uit elkaar. Mijn bedoeling is om tussen meterkast en groepenkast een goede kabel (met ruim voldoende koperdikte) te trekken en deze wordt helemaal in een dikwandige hard pvc mantelbuis onder het plafond weggewerkt, dus zodanig dat in principe er nagenoeg geen kans is dat iets de kabel kan beschadigen.
Nu wil ik graag een 3x25A aansluiting aanvragen.
Maar nu heb ik ergens de klok horen luiden en mij laten vertellen dat ik eigenlijk een 3x35A aansluiting moet aanvragen en dat ik dat stukje tussenkabel in verband met de selectiviteit apart moet afzekeren met 25 A zekeringen en pas dan m'n groepenkastje in mag.
Kan iemand mij hierover iets meer vertellen hoe dit zit?
Wat is toegestaan en wat is verplicht?

Alvast bedankt voor jullie uitleg.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Klopt volgens mij (tot 3 meter is dat niet nodig). Zonde van de kosten voor het extra vast alleen om aan deze regel te voldoen. Beter kun je dus de groepenkast naar de nieuwe meterkast verplaatsen cq de meter nabij de huidige plaats van de groepenkast laten situeren.
 
  • Like
Waarderingen: BigBert

Rmcsmt

  • #3
Bedankt.
Meterkast verplaatsen naar groepenkast liever niet want dan moet de invoer vd mantelbuizen door een betonnen vloer heen gemaakt worden. Dat maakt t bouwtechnisch wat lastiger en duurder. Groepenkast verplaatsen is dan eenvoudiger. Want iderdaad het vastrecht scheelt zo'n 690 euro per jaar.
Maar ben ik hiertoe echt verplicht door bijvoorbeeld de netbeheerder? Of is datgene na de meter of na de hoofdschakelaar voor eigen verantwoording en eigen veiligheid?
 

Datron

  • #4
Volgens mij mag je niet zomaar je groepenkast verplaatsen i.v.m. brandveiligheid. Brandweer moet hem snel kunnen vinden in geval van nood. Zo uit mijn hoofd mag dat vanaf de voordeur max. 3 meter zijn.
Voldoe je daar wel aan?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Heeft niets met de brandweer te maken: Bij situering in de woning mag de loopafstand naar de meterruimte niet groter zijn dan 3 m. De reden hierachter is de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, zoals dat in artikel 50, derde lid, van het oude Bouwbesluit werd gesteld.

NB: ik ken een woning waarbij de voordeur op een gegeven moment is vervallen. De meterkast is op dezelfde plek blijven zitten. Maar zit nu dus ca 10 meter vanaf de woningtoegangsdeur.
 

Datron

  • #6
@Walker: Onderstaande komt van de netbeheerder (Liander) zelf. Misschien kun je hen even berichten dat het niets met de brandweer te maken heeft. Kunnen ze de folder aanpassen :wink: :lol:

Positie meterruimte. Positie ten opzichte van de voordeur:
De meterruimte moet vanaf de toegangsdeur direct door de hal of gang bereikbaar zijn. De afstand tussen toegangsdeur en meterruimte is maximaal 3 meter*. Voordeur en meterruimte liggen ook op hetzelfde niveau. Deze regel is er om te zorgen dat de brandweer bij eventuele calamiteiten ongehinderd in kan grijpen. Daarnaast heeft een dieper in de woning gelegen meterkast verschillende nadelen, waaronder de noodzaak voor langere leidingen en meer kans op problemen met gasdicht heid van de invoerbuizen. Ook zou het vervangen of repareren van een aansluiting meer werk opleveren voor Liander en ervoor zorgen dat de monteur verder uw woning in moet.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Dan heb ik een andere bron...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
En dat alles in een topic van 8 jaar oud....
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Sorry, niet op gelet...
 
  • Like
Waarderingen: Datron

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu