3-zijdige houtkachel, hoe schoorsteenkanaal opvangen?

Knuppel

  • #1
Op dit moment hebben wij een schoorsteenkanaal in de huiskamer, met daarin een inzethaard. Woning is van 1960, rookkanaal is doorgemetseld van beneden naar boven.

Nu zie ik op internet vaker haarden als onderstaand. De haard loopt dan over de volle breedte door. De vrouw vind dit de mooiste optie (uiteraard meteen de lastigste :wink: ). Maar wat doet men in zo'n geval met bovenliggend kanaal? Lijkt me niet dat de kachel het gewicht van het rookkanaal op moet vangen.

 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Deze situatie is dan ook geheel anders dan bij jou.
Hier is sprake van een afgetimmerde ombouw van een kachel met daarboven een metalen afvoerpijp die een veel lager gewicht heeft dan de gemetselde schouw die je nu hebt.
Als je zoiets wil zal je het hele rookkanaal moeten afbreken en alles opnieuw moeten opbouwen.

Het is maar de vraag of je het afvoerkanaal makkelijk kan afbreken, het metselwerk is een geheel met de gevel van het huis. Daar moet je zeker een deskundige bijhalen die dat kan beoordelen.

Dus of een nieuw idee bedenken of een nieuwe begroting maken denk ik.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #3
Of het is zoals frank zei,of soms kan je de mazzel hebben dat er een openhaard in heeft gezeten waarbij de schoorsteen steunt op een boezemijzer.soms kun je later een boezemijzer plaatsen en daarna de rest verwijderen.dus iemand erbij halen die verstand van zaken heeft.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu