Opbouw buitenmuur

Svego

  • #1
Ik ben van plan om het toilet in mijn huis te gaan verbouwen. Ik zit echter met het volgende: de binnenkant van onze buitenmuur bestaat uit gipsplaten. Daarachter zit isolatie en los daarvan de bakstenen buitenmuur. Deze muur staat voor zover ik kan zien relatief los van het huis.

Bij bijvoorbeeld de kozijnen kan ik tussen de bakstenen en de isolatie kijken, dit is ca 2 cm.

Bij het slopen van mijn huidige toilet (en later ook andere ruimtes, denk aan het verwijderen van tegels) zullen deze gipswanden ongetwijfeld beschadigen.

Waar ik echter niet achter kan komen is hoe deze gipsplaten vast zitten. Heeft iemand enig idee? Ik denk namelijk dat ik deze zal gaan moeten vervangen maar wil zoveel mogelijk weten waar ik aan toe ben :mrgreen:.

Hier nog een schematische weergave van de opbouw van de muur.


Hopelijk kunnen jullie mij verder helpen!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Gipsplaten zitten geschroefd op een constructie van houten balkjes of op metal stut. Vroeger werden ze ook wel eens gespijkerd (met aluminium spijkers).

Ze zullen inderdaad waarschijnlijk beschadigen. Maar vervangen is niet heel veel werk. De platen kan je er voorzichtig afbreken (evt. met koevoet), de schroefkoppen leegmaken door bv. met een losse schroef even er in te draaien, en daarna de schroeven te verwijderen.

Er zit waarschijnlijk dampremmende folie achter de platen. Als deze beschadigd, moet je die repareren of vervangen.
 

Svego

  • #3
Bedankt voor je reactie! Ik ga me er gewoon aan wagen en zie wel wat ik tegen kom :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu