Bosch cv ketel niet geschikt voor zoneregelaar?

Chevron

  • #1
In het voorjaar heb ik voor onze 9 groepsvloerverwarming (robot met watt thermomotoren) een zoneregeling HCE20M1003 in ons verwarmingsysteen ingebouwd en sinds oktober jl hebben wij dit in gebruik. De drie zones woren gestuurd door honeywell modulerende thermostaten ( twee stuks chronotherm vision en een chronotherm modulation(cmt937/M1003 deze laatst genoemde is op zone 1 als leidende zone geplaatst). Deze thermostaten sturen een CV ketel van bosch HRC35 ( incl. open therm module) aan. Althans die behoren ze aan te sturen. En dat is nu juist het probleem. De zoneregeling geeft soms aan dat de ketel brand terwijl deze in werkelijkheid niet brandt. De pomp van de CV-ketel soms draait wel, maar de ketel brandt veelal niet. Omgekeerd gebeurt ook, de zoneregeling/thermostaat geeft aan dat er geen warmtevraag is, maar toch brandt de ketel (heel even, deze stopt omdat de warmte niet weg kan). Noch de ketel noch de thermostaten geven storingen aan. Het probleem is niet de ketel of thermostaten, daar alles zonder zoneregeling wel werkt. Wat de instellingen van de zoneregeling en thermostaten betreft, aan de installatie-instellingen heb ik (nog) niets gewijzigd. Ik heb het idee dat er een communicatieprobleem is, maar is deze op te lossen c.q. wie heeft hier ervaring mee.
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #2
Zomaar even een schot in de lucht, wat belangrijk zou kunnen zijn voor de beantwoorders.

Welk contact van de zoneregeling heeft u op welk contact van de ketel aangesloten?
Connector 1 op de opentehrm van de ketel OF connector 2 op het aan/uit contact van de ketel?
Wat voor soort servomotoren worden er op de groepen gebruikt? Normaly closed OF Normaly open?
Zijn de kamerthermostaten wel met de juiste poorten van de zoneregeling geconfigureerd?.
 

Chevron

  • #3
Zoals aangegeven is het modulerend en daarmee is de opentherm unit geplaatst. Conform voorschrift is op O-T van de de ketel een kabel aangesloten op de zone regeling. Als motoren zijn normaal-gesloten thermische motoren gebruikt,. Wat betreft het configureen van de kamerthermostaten betreft, deze hebben volgens de zoneregelaar en de kamerthermostaten zelf geen specifieke aanpassing nodig. Mocht het wel zo zijn dan ben ik nieuwsgierig omtrent hoe en wat.
De de installatiehandelingen inclusief de diverse parameters geven daar geen blijk van.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #4
Chevron schreef:
Deze thermostaten sturen een CV ketel van bosch HRC35 ( incl. open therm module) aan.
ik kan me niet voorstellen dat je een ketel OT kan aansturen met meerdere Thermostaten !!!

graag een duidelijke overzicht hoe de installatie nu aangesloten is , op welke thermostaat zit de ketel aangesloten ??
 

Chevron

  • #5
Korte uitleg hoe de installatie zo moeten werken.

De honeywell zoneregelaar heeft een aansluiting op de OT-module van de CV ketel. Via deze verbinding verloopt de communicatie tussen ketel en regelaar c.q. thermostaten. Ik heb in totaal drie temperatuurzones ieder voorzien van eigen modulerende thermostaat. Afhankelijk van de warmtevraag worden een of meerdere zones ingeschakeld doordat dan de thermische motoren open gaan van de betreffende vloerverwarmingsgroepen en de pomp ingeschakeld wordt. Gelijktijdige warmtevraag vanuit alle zones wordt door de regelaar (digitaall) geïnterpreteerd tot één warmtevraag richting de ketel.
In de gebruiksaanwijzing wordt expliciet aangegeven dat er modulerende thermostaten gebruikt moeten worden.
Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #6
Hoe heb je SW1 en SW2 ingesteld op zoneregelaar ? op hoeveel minuten staat de nadraaitijd van cv pomp ingesteld ?
 

Chevron

  • #7
De SW2 is niet aanwezig deze is alleen aanwezig bij de uitvoering met koelmodule.
De SW 1 is alles op "on" en dat betekent :

1 zone 1 leidend
2 comfortstand
3 in rust gesloten ventielen
4 zone 6 geen koeling toegestaan (dus nvt)
nadraaitijd heb ik op 0 minuten conform fabrieksinstelling. (aangegeven staat : nadraaitijd van de verdelerpomp ((en opnesturing zone 1: periodetijd dat de pomp draait en zone 1 openstuurt na een warmte/koelvraag. ( ik lees dit dat het dus alleen aan zone 1 is gekoppeld)

Nadraaitijd van de ketelpomp is ingesteld op 3 minuten (cf fabrieksinstelling)
 

Mobel

Specialist Verwarming
  • #8
Ik zou nadraai tijd van de ketelpomp op 10 min instellen en dan ff testen of het beter gaat werken , zou zomaar kunnen dat door de korte nadraai tijd de cv aanvoertemperatuur niet ver genoeg afkoelt ,waardoor de OT regelaar denkt dat er nog voldoende warmte aanwezig is en daardoor de ketel niet aanstuurt.

moeite waard om ff te testen.

waarom de ketel aangaat terwijl er geen vraag is vanuit de zoneregeling is wel vreemd en apart,Buskabel tussen ketel en OT regelaar wel goed aangesloten en niet verdraaid ??
 

Chevron

  • #9
Ik zal de installatie zaterdag weer aansluiten. Omdat de installatie zo onbetrouwbaar was, heb ik nu alle motoren gedemonteerd.
Zal dan pomptijd aanpassen. Resultaat van deze test zou vlot moeten kunnen blijken.
Resultaat meld ik alhier.

Wat de aansluiting van de OT op de ketel betreft. Ik haal uit de handleidingen niet de noodzaak om de kabel op een bepaalde wijze aan te brengen Bij de ketel staat alleen dat de kabel op O-T aangesloten moet worden. De thermostaat geeft ook geen voorgeschreven aansluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu