Vloerverwarmng als bijverwarming altijd aan?

Marcelll1

  • #1
Hallo,

Recent heb ik een jaren 30 huis gekocht waarin al vloerverwaring aanwezig is deze is is afgetakt van de rest van de buizen die de rest van de radiatoren voorziet. Er komt een houten multiplank vloer in de woonkamer te liggen. Het advies is om de vloerverwarming altijd aan te laten en dit op een lage temperatuur te zetten. Op zich vind ik dit prima maar zodra ik de thermostaat uit zet stopt de verwarming van de vloer ook.

De vloer hoeft ook niet de ruimte te verwarmen naar bijvoorbeeld 15 graden of meer maar hoeft enkel de kou van de vloer te houden.

In de winter periode ga ik ook vaak 4 a 5 weken op vakantie. Dan zou het fijn zijn om enkel de vloer warm te houden. De woonkamer temperatuur is dan niet zo belangrijk.

Hoe kan ik hiermee het beste om gaan?
Is er een mogelijkheid om de toevoer appart op de CV ketel aan te sluiten?

Ben benieuwd naar jullie iedeeen.

Gr, Marcel
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een vloerverwarming als "bijverwarming" onder een houten vloer: nooit doen!!
Bij een houten vloer, maar ook bij laminaat en PVC is het zaak om de buizen zo dicht mogelijk naast elkaar in de vloer te laten installeren. Dit om onder meer temperatuurverschillen IN de houten vloer te vermijden. Daarbij komt, dat je de temperatuur onder de houten vloer niet veel hoger dan ca. 30 graden C. mag laten worden (zie de instructies van de producent van de houten vloer)
Een vloerverwarming als bijverwarming gelegd met daar boven op een houten vloer zal veel moeite hebben om de gewenste temperatuur te bereiken en staat dus veel aan.
Voorwaarde is natuurlijk wel dat de CV-ketel dan anders geschakeld wordt en ook "aan" moet staan om die vloer op temperatuur te brengen en te houden.

Als de vloerverwarming er, net als hier, al in ligt, verwacht dan niet te veel van die vloerverwarming als deze als bijverwarming is gelegd. Een manier die wij echt nooit op die manier leggen, omdat er nadien bijna altijd problemen rijzen omdat men teveel verwacht van zo'n systeem. Men verwacht een warme vloer te hebben, maar als de kamerthermostaat de temperatuur in de ruimte (waarin ook radiatoren staan) regelt, zal de vloer nooit de kans krijgen om op temperatuur te komen, tenzij je een thermostaat met vloer- en ruimtesensor toepast.


Een vloerverwarming waarbij de buizen op ca. 10-12 cm uit elkaar liggen kan je als hoofdverwarming en als bijverwarming gebruiken.
Je kunt een vloer met vloerverwarming en houten vloer wel op een constante temperatuur houden d.m.v. een thermostaat met vloersensor die de temperatuur van de vloer meet en daarop regelt.(*is er al voor rond de € 50,00)
 

Marcelll1

  • #3
De buizen in de vloer liggen zo'n 12 cm uit elkaar (moest in de keuken een stuk vrij maken om daar aanpassingen te doen). Een thermostaat met vloer- en ruimtesensor klinkt wel logisch als ik de vloer constant op temperatuur wil houden.
Hiervoor zal ik dan nog wel het een en ander aan moeten passen aan het huidige CV systeem. Wat is de meest praktische oplossing hiervoor?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
12 cm afstand tussen de buizen is goed.

Bij een thermostaat met vloersensor heb je de mogelijkheid om de temperatuur van de vloer binnen bepaalde grenzen in te stellen.

Bijvoorbeeld: vloer niet kouder dan 20 graden C en niet warmer dan 24 graden C (die waarden zijn zelf in te stellen) (overigens is dit niet mogelijk bij alle thermostaten met vloersensor)

Tevens kan met een dergelijke thermostaat de temperatuur in de betreffende ruimte worden ingesteld.
De vloersensor moet natuurlijk wel de temperatuur van de vloer kunnen "meten", dus bij voorkeur IN de vloer geplaats worden.
Met een dergelijke thermostaat kan de CV-ketel en een elektrisch bedienbare klep 230 Volt geschakeld worden
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu