Schakelaar verleggen

Clumsyme

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik zit met het volgende probleem. Na het wegbreken van een muur zit ik met twee oude elektra leidingen, beide zijn schakelaars, een voor het licht in de keuken en de ander voor het licht in de woonkamer.

De leiding van het licht in de woonkamer kan worden afgekoppeld omdat we deze schakelaar kunnen missen (zit nog een schakelaar).

Maar de ander moet worden verlegd/verplaatst. Deze moet komen in de muur van de hal (keukenkant). In de hal kant zit een schakelaar voor de verlichting van de hal.

Nu kan ik de leiding verleggen door een klein gootje o.i.d. over het plafond te laten lopen naar de deurpost, de leiding daar langs te laten lopen, en een stukje door de muren te laten lopen zodat de nieuwe schakelaar aan de achterkant van de hal schakelaar komt. Maar dat vind ik geen mooie oplossing. Sleuf frezen zal misschien ook kunnen maar het beton is keihard, en ik las iets over voorspanwapening... ?

Nu heb ik begrepen dat het misschien mogelijk is om kabels door te trekken in de bestaande elektra leidingen leidingen? Dat zou mooi zijn want dan kan ik een schakelaar maken aan de achterkant van de hal schakelaar. Maar hoe trek je elektra door bestaande leidingen heen? Of is dit niet mogelijk?

Hoop dat het verhaal en de foto's duidelijk genoeg zijn...




 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Zit het lichtpunt in de hal op dezelfde groep als dat in de keuken? Dan kun je er hoogstwaarschijnlijk een draad bij trekken via de bestaande leidingen en centraaldozen ja.

Hoe je dat doet? Met een trekveer. ;) Maar eerst even controleren of het dezelfde groep is dus! Als dat zo is dan beide lampen eraf en de dozen open, en nagaan of er een leiding tussen beide dozen ligt. Mogelijk loopt dit eerst nog door een derde centraaldoos.

Als het een andere groep is, kun je misschien wel een draad trekken naar die wandcontactdoos? En daar een schakelaar plaatsen?
 

Clumsyme

  • #3
Bedankt alvast Xander, ik moet nu weg maar ik zal vanavond even een foto van de bouwtekening met de leidingen daarop plaatsen.
 

Clumsyme

  • #4
Hoop dat dit begrijpbaar is, als ik het zo zie lijkt het mij lastig om de schakelaar aan te leggen op de plek waar wij het graag zouden willen hebben...

Als deze zo liep zoals op de tekening staat aangegeven hadden we geen probleem gehad, maar dit is een fout in de tekening. Hij liep zoals de groene stippellijn aangeeft naar de uitgebroken muur.

 

Clumsyme

  • #5
Iemand die er nog zijn licht op wil laten schijnen :-) ?
 

Dickdale

  • #6
Hoe heb je dit uiteindelijk opgelost?
 

Clumsyme

  • #7
Niet Dickdale, hang er nog steeds zo bij, gaat er een worden voor 'help mijn man is klusser' denk ik. Heb je hetzelfde probleem?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Om dan maar eens terug te komen op de oorspronkelijke vraag...

Het licht in de keuken zit op groep 2, dat in de hal op groep 1. Het is dus niet zomaar mogelijk om via de leiding van de schakelaar van de hal ook de schakelaar van de keuken te voorzien.

Het zou wel relatief eenvoudig moeten zijn om die schakelaar 'a' voor het licht van de afzuigkap te vervangen voor een dubbele schakelaar (serie), zodat je daar het licht kunt schakelen. Is dat eventueel een optie?

Anders zou je nog een draadloze optie kunnen overwegen, de ontvanger bouw je in bij de lamp en de schakelaar plak je tegen de muur aan. ;)
 

Clumsyme

  • #9
Klopt, het vervangen van de afzuigkap schakelaar had ik ook al voorgesteld, maar moeder de vrouw ging daar niet mee akkoord. Het is ook niet echt een logische plek omdat we vaak als we van boven of uit de schuur komen bij punt 1 het licht aan doen nu.

Of als je in het donker naar beneden gaat dan doe je nu gelijk het licht in de keuken aan, en anders moet je in het donker je weg zien te vinden langs de tafels e.d.

Draadloos ga ik mij eens in verdiepen, verbruikt dat niet meer stroom? Ontvanger moet altijd aan staan denk ik.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Of een bewegingsmelder.

De schakelaar die in de gesloopte wand zat kan je via de bovengelegen dekvloer verleggen.
 

Pmeter

  • #11
Leuke uitdaging. Ik heb misschien een oplossing. Je hebt vanaf de centraaldoos allerlei leidingen naar wanddozen in de keuken lopen. Naar één daarvan trek je de zwarte schakeldraad van de verlichting vanaf de centraaldoos. In de inbouwdoos zet je een radiografische draadloze schakelunit. Op de plek waar je de schakelaar wil zet je een radiografische draadloze schakelaar.

Met die schakelaars zelf heb ik geen ervaring. Er zijn allerlei merken. Je kan zoeken op 'inbouwschakelaar z-wave', maar vraag vooral ergens na of dat werkt zonder centrale aansturing. Je hebt alleen een zender met een knopje en een ontvanger met een relais nodig. Met het goedkope merk klik-aan-klik-uit heb ik persoonlijk slechte ervaringen. Opeens werkt de knop niet altijd. Zoek bijvoorbeeld op 'Z-Wave wandzender' en 'z-wave schakelaar'.

Mogelijke plaatsen:
-Als het goed is heb je inbouwstopcontacten in de keuken bij het aanrecht. Van een daarvan kun je een opbouwstopcontact maken. Dan blijft er ruimte over in de inbouwdoos.
-Als de inbouwdoos diep genoeg is, past zo'n inbouwschakelaar misschien samen met het inbouwstopcontact.
-Er gaat ook een leiding naar je afzuigkap. Als je een afgetimmerde schouw o.i.d. hebt, kun je de radiografische schakelunit ook daarin plaatsen.
-Op de plek waar het draad nu uit het plafond komt de ontvanger plaatsen. Zelf een wit kastje daar omheen maken. Dan heb je een piepklein wit kastje aan het plafond hangen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu