Halogeenlamp stopt er tijdelijk mee

Rijnberg

  • #1
Ik heb een plafondlamp waar 6 g4 halogeenlampjes in zitten van 10 watt. een was kapot en ik had alleen nog een lampje van 20 w. die heb ik erin gedaan. Ineens ging vanavond, de lamp brandde al een hele tijd, de lamp uit. draaien aan de dimmer maakte niets uit. dus heb ik hem maar op 'uit' gezet met het idee dat het toch fout ging vanwege het 20w lampje. maar na een uurtje weer eens aan de dimmer gedraaid en hij brand weer!
wat zou dat nu geweest kunnen zijn?

Mart
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
Door het plaatsen van een 20 watt lampje heb je waarschijnlijk de voeding overbelast. Daardoor wordt de voeding te heet en schakelt de ingebouwde thermische beveiliging de voeding uit.

Nadat de voeding voldoende is afgekoeld, werkt deze weer normaal.
 

Rijnberg

  • #3
Dus mijn vermoedde was juist. Maar tot ik geen 10w lampje heb kan het dus geen kwaad. alleen dan moet ik voor lief nemen dat ie uitvalt.
overigens is dat wel heel strak dan: het verschil tussen 60w of 70w.

mart
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
70 W is bijna 17% meer dan 60 W. Noem je dat een klein verschil? (Dan zou ik wel een kleine salarisverhoging willen.)
 

Rijnberg

  • #5
De lampjes gaan best vaak kapot. waarschijnlijk omdat de warmte in de glazen kelken waar ze in zitten niet goed weg kan. zou ik zonder problemen alle lampjes kunnen vervangen door ledlampjes? en waar moet ik op letten ivm de dimmer die er tussen zit?

Mart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De transformator is waarschijnlijk een elektronische, en die hebben een minimale belasting nodig om te kunnen werken.Ook zijn er verschillende E-trafo's die ledverlichting helemaal niet kunnen aansturen met disco verschijnselen tot gevolg.

Houd er ook rekening mee dat een gloeilamp begint bij kleur 4000(koud) en tijdens dimmen naar kleur 700(warm) gaat en een led van kleur 3000 gewoon kleur 3000 blijft alleen minder fel.
 

Rijnberg

  • #7
Ik zal de dimmer eens los moeten maken om te zien wat voor type het is, het is een dubbele inbouwdimmer. Het zijn 2 kleine blokjes die in 1 wanddoos passen.

De lamp trafo zit in een behuizing die tegen het plafond zit en is een redelijk zware ringtrafo. zijn daar ook nog types in?

en bedankt voor de tip mbt kleurtemperatuur. goed om te weten als ik op zoek ga naar lampjes.

Mart
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
Er zijn maar heel weinig ringkerntrafo's die een resettende overbelastingsbeveiliging hebben.
Meestal is het een thermische zekering tussen de wikkelingen en stuk is stuk.

Is het een ringkern dan kunnen de meeste leds daar wel op, ook de dimmer heeft wel een minimale last nodig om te kunnen werken.
10w lampjes zijn al vrij klein, vervangers zullen minder dan 1 watt zijn, dan zit je dus direct in de werkt niet zone van 99% van alle dimmers.
 

Rijnberg

  • #9
Dank voor de snelle reactie. het is echt iets heel anders begrijp ik.
6 lampjes om te zien of het werkt is al snel 40 euro.
alternatief is de lamp van plafond halen om de trafo en elektronica te bekijken en het was best een gedoe om hem er juist op te krijgen.

of dan toch maar halogeen lampjes blijven gebruiken.

Mart
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu