Ik kan het eens zijn met het antwoord van GDela, echter met een aanvulling. Minstens zo belangrijk is:
- Kachel niet te groot voor de ruimte. Bijna altijd zijn houtkachels veel te groot voor de ruimte. Ze worden op een te laag temperatuurniveau gestookt en daardoor lage rookgastemperatuur in de pijp en onvolledige verbranding. Daar komt nog bij dat nog steeds veel "houtstokers" veel te vroeg in de herfst beginnen te stoken onder het mom de kille avond te verdrijven. Persoonlijk heb ik pas gisteravond voor het eerst onze accumulerend kachel gestookt met 2 curver-boxen hout.
Ik raad je af een stalen pijp uit de handel te nemen. Deze blijft te lang koud bij opstoken met bijna zeker condensatie in de pijp, kan er zelfs onder uitlopen. Bovendien is dat ding zwaar, kan niet op de kachel rusten. Hij moet dan een eigen ondersteuning hebben. Maak je hem boven vast, dan moet erbij de kachelaansluiting een flexibele bocht komen. Een gewone kachelpijp voldoet prima. De 1 meter delen schuiven enkele cm in-elkaar, prima afgedicht. Dat heeft vroeger prima gewerkt en doe het nu ook goed. Bovendien kan de pijp gemakkelijk los worden genomen en buiten schoongemaakt. Dat moet minimaal aan het einde van het stookseizoen en als er horizontale dele zijn, ook tussentijds. Denk erom de dakdoorvoer dubbelwandig e doen met professionele onderdelen.
Nog een opmerking over de keuze van de kachel:
Een gewone houtkachel word taan de buitenzijde erg heet, daardoor sterk stijgende luchtstroom. In de vide zal het erg warm worden. Op vloer-niveau voel je de toe-stromende koude luchtstroom aan je voeten. Niet voor niets stond rond de café-kachels een ring op 50 cm hoogte om de voeten op te leggen. De klompen stonden in het tocht-portaal. Ja, vroeger waren ze nog niet zo dom, helaas heeft de huidige generatie daar (te) weinig kennis van en algemeen (te) weinig begrip voor.
Ik adviseer je bij de keuze van de kachel te lijken naar b.v. een accumulerende kachel, lomp groot ding. doch heerlijke eigenschappen. In een huis met een vide zal ruimte niet zo'n probleem zijn.
Pigion