Vloerverwarming wordt niet warm genoeg

Tygo3

  • #1
Hallo,

Mijn voerverwarming een 5 groeps verdeler in de woonkamer wordt niet warm genoeg en blijft de temperatuur op de verdeler op ongeveer 28 graden steken. De thermostaatknop op de verdeler staat op 45 graden ingesteld, de aanvoer tot de thermostaatknop wordt wel warm ongeveer 60 graden, maar de retourleiding voelt gewoon koud aan.

Het systeem is ongeveer 2,5 jaar geleden geïnstalleerd samen met een nieuwe CV ketel Remeha Calenta CW5. Op de boven verdieping zijn toen nieuwe radiatoren geïnstalleerd die via een 4 groeps verdeler door de vloer gevoed worden, deze staan in 3 kamers altijd open.

Ik heb de thermostaatknop van de verdeler al verwijderd en dat veranderde niets aan de situatie. Als ik de pomp Grundfuss AlphaL2 van de stroom afhaal dan wordt de verdeler wel warm (45 graden) en de retour ook, maar er gaat natuurlijk niks naar de groepen in de vloer zelf. Als ik de watertemperatuur op de cv verlaag naar 50 graden wordt de verdeler nog kouder en gaat de temperatuur naar de 24 graden. De woonkamer wordt eigenlijk nooit warmer dan een graad of 18,5 - 19.

Wie heeft een oplossing?

 

Houtstooktechnicus

  • #2
Als je de thermostatische kop links er vanaf hebt, kun je het pinnetje dan ook ingedrukt krijgen (achterkant hamersteel, niet met je duim), en komt het er dan ook weer uit?

En blijft die aanvoerpijp dan ook 65 graden?


Hoelang heb je je eerste experiment volgehouden? Je hebt een heel traag systeem waarbij het best wel een dag (of langer) kan duren voor je iets merkt.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Zijn de "blauwe dopjes" helemaal dichtgedraaid? Dan zouden de thermostatische groepsafsluiters daaronder ook dicht zitten.

De emmer onder de verdeler is m.i. ook al een teken dat er "iets" niet goed is geweest: "normaal" hoeft er onder de verdeler echt geen emmer te staan.....
 

Tygo3

  • #4
De thermostaatknop is er minstens 24 uur vanaf geweest en er veranderde niets aan de situatie. Als de pomp uitgeschakeld wordt is de retour binnen een minuut net zo warm als de aanvoer. Ik heb de knop eraf gehaald en het pinnetje komt terug, nadat je deze ingedrukt houdt.

De blauwe knopjes zijn niet dichtgedraaid en staan gewoon open. Mijn manothermometer lekt vandaar het emmertje, heb hier inmiddels en nieuwe voor.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Je hebt te weinig water vanaf de ketel naar de verdeler.

radiatoren en vv zijn niet in balans gebracht.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Draai de radiatoren eens dicht
 

Tygo3

  • #7
Ik heb de radiatoren dichtgedraaid en dan scheelt het 4 graden, gaat de verdeler naar 32, maar omdat ik open trap heb is het aangenamer als ze openstaan. Het scheelt ook in de stookkosten als het boven warmer is, gezien de warmte opstijgt naar boven.
 

Tygo3

  • #8
Hoe zorg ik ervoor dat de ketel meer water naar de verdeler stuurt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Dat heb je net gedaan door radiatoren dicht te zetten.

Blijkbaar is er nu nog te weinig transport, zit er ergens een bypass?
Zo ja, op welke stand staat deze?
 

Tygo3

  • #10
Ik heb gekozen voor de energiezuinige alpha2 l 25-60 BP pomp van grundfos, dan was bypass niet nodig. Ketel betreft de Remeha Calenta CW5.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Die alpha 2 zit toch niet in de ketel?, die zit op je vloerverwarming.

Een bypass zit in het cv circuit niet in het VV circuit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Ik heb het vermoeden dat de modulerende werking van de pomp in de ketel icm een niet juist ingeregelde installatie de oorzaak van je probleem is.En je hebt waarschijnlijk ook nog een modulerende thermostaat?

De pomp moduleerd terug waardoor er niet voldoende transport is naar de vloerset.
 

Tygo3

  • #13
Ik heb een iSense thermostaat hangen van Remeha. Ik heb geen bypass maar op zolder heb ik een radiator met gewone knop die half open staat.

Betekent dit dat ik de modulerende werking van ketel moet uitschakelen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Nee, je moet zorgen dat het kan werken zoals bedoelt.

modulerende werking uitzetten zijn lapmiddelen.

Die te kleine radiator op zolder krijgt teveel water, daardoor te heet water retour naar de ketel, dus moduleert de pomp terug daardoor verminderde circulatie en te weinig water naar de vloerset.

Zorg ervoor dar de dT op alle radiatoren gelijk word en je zal zien dat het overal beter gaat.
 

Tygo3

  • #15
Probleem opgelost! Nieuwe thermostaatknop van heimeier met groter dompelbuis geplaatst op de verdeler en het probleem is opgelost. The thermomanometer geeft nu 40 graden aan en het systeem functioneert naar behoren. De oude knop die met de verdeler meegeleverd was scheen een te kleine dompelbuis te hebben, zodat de pomp de Alpha L2 met beveiliging uitschakelde, omdat hij te hoge temperatuur kreeg.

Thanks voor de reacties ik ga nu kijken naar het goed inregelen van het systeem.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #16
Nou kom ik m.b.t. deze verdelers wel meer vreemde zaken tegen, maar dit is m.i. een heel vreemde verklaring......
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu