Oplossing koudeval lichtstraat

Newkid

  • #1
Sinds vorig jaar hebben wij achter onze woning 13 m2 aangebouwd om onze woonkamer te verlengen. In deze aanbouw hebben wij ook een lichtstraat laten plaatsen van 4 x 1 meter. Deze lichtstraat heeft een soort lessenaarsconstructie en het glas erin heeft een zeer hoge isolatie waarde.
Onze gehele nieuwbouw woning wordt verwarmd door middel van vloerverwarming.

Vorige jaar, omstreeks deze tijd, is de zaak opgeleverd en het viel ons toen al op dat het vooral bij koud en winderig weer erg tocht onder de lichtstraat waar precies onze zithoek is geplaatst.
Na diverse reclamaties bij de aannemer kwam deze na enkele inspecties tot de conclusie dat het volgens hem onmogelijk aan constructiefouten kon liggen.
Daar wij onze houten vloer nog in de aanbouw moesten aanhelen en ook nog geen vitrage voor de ramen hadden, was zijn advies het eerst maar even aan te kijken. Waarschijnlijk zou het wel beter worden als de boel was aangekleed en er een zomer overheen was geweest zodat de boel goed kon drogen. Tijdens de koude dagen hebben we zelf maar een mobiele bijverwarmingen geplaatst om niet met een jas in onze nieuwe uitbouw te moeten zitten.

De afgelopen zomer hebben verder geen enkele last gehad.
Helaas met de huidige weeromslag bemerken wij wederom een onaangename tocht/kou in de aanbouw.
Nu ben ik zelf met een paar forse wierookstokjes in de weer geweest. Wat opvalt is dat de rook onder de lichtstraat weer terug dwarrelt naar beneden. Bovendien zie je bij de inbouwspots in het aangrenzende verlaagde plafond ook een luchtverplaatsing naar beneden.
Hoewel ik maar een leek ben, lijkt mij dat ze dit een koudeval noemen toch?

Ik heb hierover een aantal vragen:
-Is een aannemer niet gewoon verantwoordelijk om dit probleem op te lossen?
Hij wil er namelijk niks meer van weten;
-Is het een idee om in de lichtstraat van die heatstrips op te hangen die ze ook wel gebruiken in veranda's of in serre's? Het blijft natuurlijk niet een hele elegante oplossing maar die kou is ook niet te harden.

Wellicht zijn er mensen die nog andere ideeën hebben.
Zou ze heel graag horen. Ben namelijk ten einde raad.

Alvast bedankt!
 
  • Like
Waarderingen: Lielie56

Houtstooktechnicus

  • #2
Tsja, ook het beste isolatieglas geeft een koudeval, want dat is het inderdaad.

Er zin een aantal denkpistes die je kunt volgen om het 'koude' probleem te tackelen. En wees gewaarschuwd, dat gaat soms niet samen met de beleving die men van 'design' wil hebben.

Gewoon een 'harde' oplossing die erg veel energie vraagt, is het over beide lange zijdes in de lichtstraat het plaatsen van een zogn. ribbenbuis-convector. Deze levert zoveel warmte als de constructie nu uitstraalt. Voordeel is dat je zeker geen condensatieproblemen krijgt.

Wil je het met minder energie af, dan moet je de opening van de lichtstraat die nu in het plafond zit ook afdichten met een uitneembare (kunst-)glaslaag.

Afhankelijk van de constructie is er wel een kleine kans op condensatie, maar die kan met een kleine ingreep wellicht beperkt worden. Voordeel is wel dat de akoestiek beter wordt, de nagalm van de lichtstraat ben je kwijt.

En waar het tocht bij winderig weer betreft, als je geen nadere eisen aan luchtdichtheid hebt gesteld, hoeft dat ook niet vreemd te zijn. Daar is echt nadere detailering bij nodig.

Dito voor het verlaagde plafond, zo niet te zeggen of er risico voor condensatie tegen de onderkant van het dak kan ontstaan.
 

Schreech

  • #3
Je zal er eerst achter moeten proberen te komen, of het idd de koudeval is.... Of dat het naar binnen waait.

Op dit moment waait het redelijk bij ons in de polder, dus dat zou op zo'n moment duidelijk merkbaar moeten zijn.

Als het buiten waait, en het begint binnen ook te waaien (min of meer) dan zijn er ventilatie openeningen gemaakt, die mogelijk niet wenselijk zijn.

Koudeval zijn lastiger op te lossen, zie antw. @HST
 

Newkid

  • #4
Vriendelijk bedankt voor de snelle en uitgebreide reacties. Super!!

Ik vrees toch dat het een koudeval probleem betreft omdat wij ook last hebben als het praktisch windstil is.
De optie van de ribbel convector is er neem ik aan ook op gericht om het temperatuur verschil op te heffen om zo de koude luchtstroom te doorbreken.
Ik zag via Google dat zo'n convector moet worden aangesloten op de vloerverwarming. Klopt dat? Dit lijkt me dan al met al nogal een kostbare investering.

Hoe kijken jullie aan tegen de optie van de installatie van een zogenaamde heatstrip in de opbouw van de lichtstraat zoals op deze foto? Zou dit het probleem ook kunnen tackelen??



Zo'n convector kacheltje heeft ook niet zoveel zin namelijk omdat de kou nog gewoon op je neervalt.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Wat dacht u van het magische woordje. GARANTIE. Niet te vreden. Schakel uw rechtsbijstand in en laat een ONAFHANKELIJKE een onderzoek uitvoeren

Zou leuk zijn.
Nee daar wil ik niets meer mee te maken hebben. Pfffffff. Moet niet gekker worden
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Graag gedaan Mars!

De ribbenbuis wordt bij voorkeur direct op het Cv-systeem aangesloten. De watertemperatuur van de VV is meestal te laag om voldoende vermogen te leveren.

Die heatstrip gaat je probleem niet oplossen, die levert alleen stralingswarmte naar de objecten die door de bundel beschenen wordt.

De koude lucht blijft evengoed naar beneden komen, vandaar die ribbenbuis. Die levert convectiewarmte die de koude lucht warmt, precies andersom dan wat je dacht.
 

Newkid

  • #7
Tja garantie.... Daar dacht ik zelf ook aan. De aannemer daarentegen vind dat hij een degelijke prestatie heeft neergezet en zal zich ongetwijfeld gaan beroepen op overmacht als het een eigenschap van de lichtstraat blijkt te zijn. Anderzijds had hij mij als leek moeten wijzen op dit probleem zodat ik de gelegenheid had gehad om voor de bouw voorzieningen hiervoor te treffen. Vrees dat zo'n juridisch conflict heel veel tijd en dus geld gaat kosten.

Heb helaas geen cv daar de gehele woning door vloerverwarming wordt verwarmd dmv een warmtepomp. Zijn er nog alternatieven voor zo'n ribbenbuis? Heb je ook enig idee wat voor kosten dat met zich mee zal brengen?

Alvast bedankt maar weer.
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Een beroep op garantie lijkt me ook heilloos, waren er echt bouwfouten gemaakt, dan had dit in de zomer ook wel gebleken.

Daarnaast zijn de voornoemde effecten niet onbekend, het is inherent aan de constructie.

Bij een WP kun je i.p.v. de ribbenbuis ook een lamellenconvector nemen. Dat zijn meerdere kleine buisjes met lamellen in een 'doos'. Zo kun je ook met een WP aan de benodigde capaciteit komen.

Laat een en ander qua capaciteit wel narekenen door een warmte technisch bureau die de situatie ter plekke ook meeneemt, anders kom je weer 'verkeerd' uit
 

Newkid

  • #9
Jij bent niet voor 1 gat te vangen houtstooktechnicus.
Wat een creatieve ideeën!
Heb zelf nog nooit van een lamellen convector gehoord maar dat zegt veel over mij vrees ik.
Wordt zo'n systeem dan ook opgebouwd ter hoogte van het raam van de lichtstraat?
Door wie kun je zoiets laten uitvoeren?
 

Houtstooktechnicus

  • #10
Ach ja, een systematische probleemanalyse is al de helft van de oplossing, ervaring en inzicht doet de rest. Het geeft jammer genoeg wel eens kinnesinne bij anderen. Die noemen het dan ´betweterig´, voor de goede sfeer hoor ik dan toch liever jouw benaming.:)

Het is het mooist om deze constructie tegen de betimmering van de lange zijwanden onder het glas te maken.

Zoiets laat je uitvoeren door een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in Cv-techniek.

Wellicht kan het warmte technische bureau waar je eerst de capaciteitsberekening uit laat voeren je daar ook mee helpen. Het is niet de bedoeling dat hier specifieke namen genoemd worden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Mars1972 schreef:
Deze lichtstraat heeft een soort lessenaarsconstructie en het glas erin heeft een zeer hoge isolatie waarde.
Wat voor kozijn/glas? U-waarde?

Plaats ook eens een foto.

Verder met Obelix2 eens dat dit garantie is. Als je er niet met het bedrijf uitkomt, schakel dan een expert in (bv. een bouwpatholoog).
 

Newkid

  • #12
Heb geen idee wat voor kozijn het is? Wat is U waarde?
Het is wel zo dat de raampanelen van lichtstraat de hoogste isolatiewaarde hebben en enigszins warmtewerend zijn. Dat mag ook wel voor dat geld want dat glas was gruwelijk duur.
Ik zal proberen een foto te posten.

Probleem met de garantie is dat aannemer zegt niks van tocht te voelen.
Je merkt aan alles wel dat hij hier echt geen zin in heeft.
Afgelopen zomer hebben we ook geen enkele last gehad alleen nu de temperaturen naar beneden duikelen is het weer raak.
Het gekke is dat het in de kamer zelf helemaal niet koud is. Het is meer dat als je zit je een koude straling voelt van boven.
Heel irritant.
 

Houtstooktechnicus

  • #13
Tsja, nog geen reacties die echte bouwfouten zien, het zal toch zitten in het feit dat de gewone dak/plafond-opbouw meer isoleert dan het glas van de lichtstraat.
 

Newkid

  • #14
Ondanks het feit dat er wellicht geen constructieve fouten zijn gemaakt, lijkt het mij toch ook wel dat een aannemer een onwetende consument vooraf behoort te informeren hierover.
Met andere woorden is een aannemer als deskundige partij niet verantwoordelijk nu wij door de koude tocht niet het volledige genot hebben van deze aanbouw?
Als hij ons vooraf had geïnformeerd over mogelijke koudeval, hadden wij hierop kunnen anticiperen d.m.v. vroegtijdige aanpassingen in de constructie. Nu zullen wij dit achteraf moeten gaan doen met alle gevolgen van dien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
Zo kan je wel blijven door redeneren.Is er een constructeur bij geweest?Die had jullie ook kunnen waarschuwen, en de CV monteur/installateur, die had dat misschien ook kunnen voorzien, enz.

Is er vooraf een warmte berekening gedaan?

Er zit overal vloerverwarming op een WP , daar lijkt me een berekening aan vooraf gegaan te zijn.Die berekening had rekening moeten houden met de koudeval van een lichtstraat.
 

Newkid

  • #16
Allereerst vind ik het top dat jullie zo belangeloos de moeite nemen om met mij mee te denken. Bedankt daarvoor!!

Het betreft een aangenomen klus waarbij het dan toch zo werkt dat de aannemer hoofdelijk aansprakelijk is c.q. blijft?
In opdracht van de aannemer zijn dus vakpartijen ingeschakeld zoals een constructeur, loodgieter, elektricien etc.

Gezien het feit dat we 13 m2 hebben aangebouwd heb ik vooraf tevens nog expliciet aan de aannemer gevraagd of de huidige capaciteit van de warmtepomp wel toereikend is om de boel te verwarmen. Ook omdat onze vloerverwarming moest worden aangeheeld natuurlijk.
Volgens hem was dat zo. Ik weet zo niet of hij een berkening heeft laten uitvoeren.

De warmte in de gehele woonkamer is zeer aangenaam en laat zich ook goed opstoken.
Het is echt de koude luchtstroom die je voelt als je op de bank onder de lichtstraat zit.
Overige buren in de straat die zelfde oppervlakte hebben uitgebouwd hebben dit probleem niet maar zij hebben dan ook geen lichtstraat.
De kans is heel groot dat hier de oorzaak van het probleem ligt.

Ik blijf wel met een dubbel gevoel zitten dat de aannemer zo makkelijk wegkijkt.
Als ik een auto fabrikant ben kan ik toch ook niet tegen mijn klanten zeggen van trek maar een jas aan tijdens het rijden want de verwarming werkt niet optimaal..
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #17
Dan is er maar 1 oplossing, helaas.

Je zal experts moeten inschakelen die een rapport kunnen opstellen waarin de oorzaak duidelijk is en dan rechtsbijstand inschakelen om het recht te trekken.
 

Newkid

  • #18
Welke onafhankelijke partij zou je het best kunnen vragen om een professionele diagnose te stellen van dit euvel?
Zo'n rapport moet natuurlijk dan ook eventueel bij een rechter stand houden natuurlijk.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Dat weet de rechtsbijstand wel.
 

Cris-99

  • #20
Hey, ben heel benieuwd hoe je dit gaat oplossen. Ik heb namelijk hetzelfde probleem al jaren. Uitbouw is gezet door vorige bewoners maar idd kreeg het gewoon niet behagelijk ondanks dat thermostaat gewoon 20 a 21 graden aangeeft. Uiteindelijk een houthaard geplaatst en als die een uutje brand wordt het behagelijk maar denk gewoon puur omdat die zoveel hitte die klotelichtstraat in straalt dat de koudeval het verliest. Maar alleen vloerverwarming wint het niet. Voorste gedeelte zonder lichtstraat is niks aan de hand maar in de uitbouw is het gewoon klote zonder haard. Zit zelfs weleens te denken om hem dicht te maken. In de zomer wordt het ook bloedheet binnen door die lichtstraat. Constructie is zo te zien identiek aan die van jou.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
15
12
8
13
6
8

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu