Badkamer afvoer tips

Klusmug

  • #1
Inmiddels bijna bij de badkamer aanbeland in ons klushuis, we hebben nog een paar bakstenen muren over en een paar houten balken waar straks weer de badkamer moet komen. Nu ben ik er nog niet uit wat de beste manier is om de afvoer te gaan maken i.c.m. ontluchting.
Ik heb m'n Paint-skills weer even geoefend en onderstaand plaatje gemaakt. Rechtsboven moet een wc komen(was er nog niet. Ik wil daaronder met een standleiding (110mm) naar beneden waar ik 'm op het riool aan kan sluiten. Nu komt er linksboven een douchegoot en rechtsonder de wastafel. De rode lijnen zijn zoals de oude situatie was, in de hoek linksboven gaan deze naar beneden richting riolering. De blauwe lijnen was hoe ik het in eerste instantie van plan was om te gaan doen. Ik heb begrepen dat als ik het volgens de blauwe lijnen doe dat ik dan op de standleiding een 50(of 75)mm ontluchting/beluchting moet plaatsen door het dak heen, ik heb hier dan geen andere optie dan om een koof te maken en dit wil ik liever niet(het oog wil ook wat ;)). Ik denk echter dat ik er niet onder uit kom. Als ik de WC apart op de riolering aansluit en de douche+wastafel op de oude manier dan zal ik ook ergens een beluchting moeten plaatsen(en misschien wel 2?).



Is er een manier om de beluchting/ontluchtingspijp links in de hoek te plaatsen? Daar zou ik namelijk wel ruimte hebben om deze onzichtbaar weg te werken.

Alvast bedankt voor de hulp weer.. :D
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Die beluchter pijp van 50 kan eventueel ook in de muur gemaakt worden naar boven toe.
Dan hoef je geen koof te maken. :!:
 

Klusmug

  • #3
Ja ik wil in de rechterbovenhoek niet gaan frezen omdat de voorpui daar zo mooi in de zijmuur gemetseld zit(hoe heet dat, halfsteens verband ofzo?).

Ik vind 50mm in de muur sowieso nogal fors, of kan dat niet zo veel kwaad? Ik heb momenteel kale bakstenen en houten vloerbalken dus ik kan alle kanten nog op, heb een muurzaag liggen dus een sleuf maken is niet zo'n probleem maar ik wil m'n huis ook niet teveel verzwakken ;)

Ik wil het nu als onderstaand gaan doen, dit is een zijaanzicht. Vanuit de WC dus recht naar beneden en dan onder de vloerbalken door opzij. Dan met een 88 graden T-stuk richting standleiding en aan de bovenkant een beluchtingspijp 50mm door het dak maken.
De afvoer van de douchegoot & wastafel laat ik dan samenkomen en dan deze onder de aansluiting van het toilet op de standleiding uit laten komen. Misschien moet ik het stuk afvoer waar de douche en wastafel samen komen daarna op 75mm doen? Gaat dit beluchtingstechnisch werken? Als ik de standleiding zo maak komt 'ie beneden ook goed uit om het nieuwe inbouwreservoir daar op aan te sluiten.



Alvast bedankt weer!
 

Roykes

  • #4
Beluchting moet minimaal 75 zijn volgens de voorschriften. al zal 50 ook wel werken. denk hier ook aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu