Gestucte muur met wandverwarming droogt niet

MariekeV73

  • #1
Hallo,

We hebben vier grote wanden voorzien van wandverwarming. Dit is 50 dagen geleden gestuct met 4cm gips. De eerste drie weken hebben we een bouwdroger aangehad, maar die leek nog maar weinig vocht te condenseren.

De temperatuur in de ruimtes ligt rond de 20 graden en de luchtvochtigheid is ongeveer 65%. We ventileren door een paar ramen op kiepstand te zetten.

De muren zien er nog steeds wat grauwig en dus vochtig uit. Aan de buitenkant voelen ze wel droog en hard aan.
Vandaag hebben we een klein gaatje geboord (niet in de leidingen) en het gips wat aan de boor bleef hangen was nog heel vochtig, je kon er bij wijze van spreken mee kleien.

We zijn een beetje bang dat we nog weken of maanden kunnen gaan wachten voordat de boel droog is. Of dat het helemaal niet goed gaat komen. Heeft iemand tips/ideeën wat we nog kunnen doen om het drogen te bevorderen?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

Marieke
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Hallo Marieke, vooral als een machinepleister is gebruikt, zal het droogproces bij die dikte voor de diepere lagen steeds langzamer verlopen.

De chemische binding van het gips met water is dan al wel verlopen, maar het 'vrije' water komt steeds moeilijker naar buiten door de steeds verdichtende buitenlaag. En de originele muur zal bij die dikte ook behoorlijk wat water opgenomen hebben, dat moet er ook uit.

Wat dat betreft is leem een veel mooier (maar ook moeilijker aan te brengen) product, de capillaire werking is veel beter. Vandaar ook veel meer in staat om de vochthuishouding stabiel te houden.

Bouwdroger weer neerzetten en de muurverwarming zeer behoedzaam naar een 25 a 30 graden gaan stoken.
 

Bernhard

  • #3
Het aantal grammen water in de buitenlucht is veel minder dan in de binnenlucht. Je kan dus vocht afvoeren door meer met buitenlucht te ventileren. Als je de ruimte ook verwarmt zal er nog meer vocht naar buiten worden afgevoerd. mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #4
De ruimte juist niet verwarmen (dat is zonde van de energie), slechts de muur zelf!

De ruimte zoveel mogelijk ventileren indien het buiten ook zeer droog weer is, en dat is het nu in de herfst net niet.

Vandaar de bouwdroger weer terug, die kan als geen ander het uit de muur migrerende vocht als geen ander aan de ruimtelucht onttrekken.
 

MariekeV73

  • #5
Bedankt voor de reacties.

@houtstooktechnicus: Ik ben er een beetje huiverig voor om door het verwarmen van de muur te proberen de boel te drogen. Ik lees overal: niet doen om scheurvorming te voorkomen. Ook de stukadoor gaf aan dat we dit absoluut niet moesten doen om te voorkomen dat het gips van de muur "afknapt". Verwacht u dat het geen problemen geeft mits je het zeer rustig opbouwt en een matige temperatuur aanhoudt?

@Bernhard: omdat de luchtvochtigheid op het moment buiten (ruim) boven de 90% ligt, heb ik het idee dat ik juist meer vocht naar binnen laat komen (waar de luchtvochtigheid 65% is) als ik veel meer ventileer of het laat doorwaaien.

Bouwdrogers dus en een lange adem...
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Ay Marieke, je hebt het juist, lange adem en die bouwdroger.

Geen zorg voor scheuren, het gips moet na die 50 dagen al gezet zijn zoals ik al schreef, zeer behoedzaam beginnen met stoken in het door mij eerder vermelde temperatuursregime. Ik had nog niet vermeld om dat met de hoogste stand van de muurverwarmingspomp te doen.

Heb je er weet van welke gipspleister er gebruikt is, en of die mogelijk nog met 'branderplast' is nagetrokken?

Je conclusie naar Bernhard's opmerking klopt ook helemaal, dat zien we elders recht te trekken.
 

MariekeV73

  • #7
Er is MP75 van Knauf gebruikt (aangebracht met de gipsspuitmachine) en dit is afgewerkt met Goldband Quick. Er zitten twee wapeningsnetten in, één gelijk tegen de verwarmingsslangen en één vlak onder de oppervlakte.

Na drie jaar verbouwing hadden we gehoopt voor de echte kou naar boven te kunnen verhuizen en te kunnen genieten van de wandverwarming... Maar we wachten nog maar even.
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Zoals ik al vermoedde, een machinepleister.

Niets vreemds aan de hand, zeker niet met dat dubbele wapeningsnet.

Op zich niets op tegen om er te gaan wonen, maar ik zou wel absolute zelfbeheersing betrachten met het afwerken van die wanden tot ze echt droog zijn.

Per 3 dagen kun je de temperatuur van de wandverwarming met een graad of 2 verhogen.
 

MariekeV73

  • #9
Opnieuw bedankt voor uw geruststellende reactie.

De dik gestucte muren raken in de hoeken dun gestucte muren. Deze laatste moeten gesausd worden voordat we de schuine wanden kunnen afwerken. Ik vraag me af of we de dun gestucte muren al kunnen verven, of zullen de dunne muren ook nog niet droog genoeg zijn door het contact met de dikke muren?

Ik vind het namelijk niet erg om tussen vochtige muren te wonen en geduldig te wachten met sauzen tot ze echt droog zijn, maar om nou onder schuine met steenwol geïsoleerde onafgewerkte wanden te gaan wonen, dat gaat me te ver.
 

Houtstooktechnicus

  • #10
Die dunner gestucte wanden zijn natuurlijk eerder droog dan die dik gestucte.

Dus het is geen probleem om daarmee te beginnen in de afwerking. Kijk wel naar het oppervlak, de eerste aanliggende halve meter van de 'dikke wand' moet wel gelijk aan de 'dunne wand' zijn, dan is er geen risico.

Nog beter is om ook nog vochtmeter te gebruiken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Je schrijft dat de muren er nog wat grauwig uit zien.
Dat is de eigenschap van mp75.
Deze is/wordt niet helemaal wit net als bv roodband of goudband als dat droog is.

lijkt me ook sterk dat na 50 dagen het stucwerk nog niet droog is, zeker als er 3 weken een bouwdroger in heeft gestaan.
Of het moet zijn dat de woning lange tijd niet bewoond is geweest, en de onderliggende muren flink vol vocht hebben gezeten.

Ik neem ook aan, dat de verwarmingsslangen uit 1 stuk zijn, en er nergens koppelingen in de muur verwerkt zijn.

Enigste goede manier om te controleren of de muur droog is, is met een vocht meter.
Je kunt ook een andere test doen.
Met bv een vloeitje om een shaggie mee te draaien, en een stukje plastic.
Plaats het vloeitje tegen de muur, en doe daar het stukje plastic overheen.
Plak het plastic rondom af met plakband op de muur.
Na enkele uren controleren of het vloeitje nat/vochtig is.
Dit is natuurlijk niet zo betrouwbaar als met een vochtmeter, maar het werkt wel. :wink:
 

Houtstooktechnicus

  • #12
Tot op heden ben je de enige die het 'sterk' lijkt dat deze wanden na die tijd nog niet droog zijn.

Ik ervaar de verslaggeving van TS aangaande de 'boorproef' in cognitieve zin als zeer reëel, en dat combineert uitstekend met de onderhavige laagdikte met genoemd product.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Zo dat waren een heleboel nette dure woorden, die me ergens bekend voorkomen, van een oud lid hier op het forum. :P

Maar in normale omstandigheden, zou het allang droog moeten zijn zeker, als er 3 weken constant een bouwdroger ingestaan heeft.
Ook MP75
 

Houtstooktechnicus

  • #14
Kennelijk is je praktische ervaring in deze niet zo groot, een simpele zoekopdracht via internet levert zonder veel moeite al een vergelijkbare hit op: https://forum.fok.nl/topic/2096091
Nu zou het ook kunnen zijn dat Marieke's bouwdroger niet goed functioneerde. Zit ook weer niet erg mee omdat weinig mensen dat goed kunnen vaststellen.

Mocht ik tijd hebben, dan zie ik nog eens naar Utrecht te bellen om te vragen of ondergane praktijkervaring strookt met die van de producent. Meestal zijn ze blij als ze een dergelijke inhoudelijke/concrete vraag krijgen zeker als er Apekool op internet verkocht wordt (mocht ik recent weer ervaren in een gesprek met de techneut van een VV-fabrikant).

Geen idee ze ook een documentje voor ongelovige Thomassen voorhanden hebben, maar dat merken we van eigens. En dan zie ik dat te publiceren als men dat toestaat, of jullie anders daar over te berichten mocht ik het bij het verkeerde eind te hebben. :mrgreen:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Een inhoudelijk sterk topic op dat forum. :?
 

MariekeV73

  • #16
@Peter: je hebt gelijk dat de grauwigheid ook door de MP75 kan komen, maar je ziet duidelijk verschil tussen de droge witgrauwe dungestucte muren en de vochtige grauwgrauwe dikgestucte muren.

Ik heb met de vochtigheidsmeter gekeken en de droge muren geven tussen de 20 en 25% aan, de dikke muren geven gelijk "overload" aan.

Het zou inderdaad kunnen dat onze bouwdroger niet supergoed werkte. We haalden maximaal 7 liter per etmaal water uit de ruimtes en de laatste week soms maar 3 liter, vandaar dat we hem ook teruggebracht hebben.

Ik ga een bouwdroger huren bij een ander bedrijf, we zijn al zeer voorzichtig gaan stoken (en hopen dat er morgen geen scheuren in de muren zitten) en verder gaan we gewoon heel lang wachten.

Bedankt allen voor het meedenken!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #17
@ Marieke
Of de bouwdroger was niet goed, of hij was te klein en had te weinig capaciteit voor de ruimte.
Want normaal had dit al droog moeten zijn.

Huur een goede grote, met voldoende capaciteit voor de inhoud van de ruimte.
Het beste kun je er ook eenje nemen, waar je een afvoerslang op aan kunt sluiten, en het water buiten de ruimte afvoert met de slang.
Als er een bak onderstaat, gaat hij dat water ook weer verdampen gedeeltelijk.

@ Houtstook(technicus)

Je hebt helemaal gelijk.
Hier heb ik helemaal geen ervaring in, alhoewel ik al een jaartje of 40 in het bouw wereltje rondzwerft.
Ik zit ook alleen maar op dit forum, om een beetje uit mijn nek te zitten lullen, en om veel berichtjes te plaatsen.

Maar gelukkig ben jij nu op dit forum gekomen, kunt alle mensen helpen, want jij hebt schijnbaar "wel"overal verstand van, en weet het ook altijd beter als een ander.

Dan kunnen ook de andere beantwoorders het wat rustig aan gaan doen, zullen ze ook blij mee zijn.

Bedankt voor al je deskundige bijdrage aan dit forum, en ga zo door.
:lol:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Peter, ik begrijp dat je geïrriteerd bent maar laten we het hier bij laten. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu