Inbouwdozen via de spouw aan achterzijde aansluiten

Pigion

  • #1
Ik wil de voeding van WCD's radicaal omgooien. Op 15 cm van de vloer komen nieuwe dubbele WCD's en enkele van de bestaande wil ik gebruiken voor de schakelaars voor:
- Schakelaars uitvalzonneschermen
- Communicatie + schakelaar voor toegangshek
- Schakelaar(s) voor overgordijnen.
Ook nieuwe dozen voor TV- en Radio + eventueel luidsprekerboxen.
Aan zo'n inbouwdoos kan eenvoudig een uitgang worden geklikt. Ik wil dan via de spouw naar de kruipruimte.
Om alle opties voor de toekomst open te laten wil ik 3/4" buis toepassen, geen flexibele buis
Hoe voorkom ik dat de buis er niet uitschuift bij het trekken van draad of kabel?? Lijmen mag niet. Ik wil de buis in de luchtspouw, dus tussen de harde isolatieplaat en het buitenspouwblad leggen, anders komt er een krappe bocht, lastig bij het trekken van draad/kabel.
Pigion
 

@rie

Specialist Elektra
  • #2
Ook buizen die in een spouw gelegd worden moeten om de halve meter gebeugeld worden en binnen tien centimeter van een lasdoos mof o.i.d
Dit is dus alleen te doen in een nieuwbouwsituatie, als de buitenmuur nog niet staat.
Buizen in een spouw gelegd mogen best gelijmd worden.
 

Pigion

  • #3
@bedankt voor het snelle antwoord.
Dat buizen niet gelijmd mogen worden. heb ik bij een verbouwing opgepikt. Daarbij ging het om flexibele buis in een centraaldoos. Mag ik verhardende PVC lijm gebruiken????

De situatie bij mij is een "nieuwbouw" situatie. Het buitenspouwblad is al bijna verwijderd en wordt opnieuw opgemetseld met een 15 cm spouw gevuld met 11,5 cm isolatie. Ik kan de buis natuurlijk beugelen op het binnenspouwblad, doch dan wordt de 90 gradenbocht nauw en mogelijk afgeplat.

Pigion
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Er zijn inbouwdozen waar een invoerspruit opgeschoven kan worden welke onder een hoek van 45 graden staat, je hoeft de bocht dan niet zo krap te buigen.
De buis kan je met een kram ( spie) in de spruit vastzetten.
 

Pigion

  • #5
Al weer een snel antwoord en ik heb weer iets geleerd. Ik ken deze 45 graden spruiten niet en nog nooit gezien. Het zal nog een hele opgave worden ze te vinden. De plaatselijke bouwmarkt heeft ze niet en een groothandel in technische artikelen heeft ze evenmin.

Kan je iets meer vertellen waar ik deze dozen/ 45*spruiten kan vinden?

Pigion

Nog even gezocht en alleen een inbouwdoos met 45* spruit gezien voor schoon metselwerk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Zorg wel dat de isolatie ondanks de buizen perfect aansluit op het binnenblad. Een valse spouw verminderd het rendement van de isolatie met 50%....
 

Pigion

  • #7
Inbouwdozen met 45* spruit zijn niet meer verkrijgbaar. Een installateur gaf mij de hint het gat achter in de doos iets op te ruimen en dan de pijp er schuin insteken. Dan wordt de bocht veel korter.

@Walker:
Uiteraard wordt vee; aandacht besteed aan het aansluiten van de isolatie aan de muur. Voor dit doel komt er eerst 4 cm zachte wol tegen de muur en dan nog 7 cm speciale schuimplaten met aluminium gecacheerd. Totaal Rc = 5.1
Daarmee kom ik de winter wel door zonder hoge gasrekening en ook voor de toekomst als de gasprijs fors omhoog gaat vanwege een extra heffing om de aardbevingsschade te betalen en ander ecologisch geneuzel.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu