Kamerthermostaat icm vloerverwarming

Golfgti5

  • #1
Hallo,

wellicht voor jullie een veel voorkomende vraag, voor mij is het al jaren lang een bron van ergernis; vloerverwarming beneden, aangestuurd met een kamerthermostaat, zodra het in de woonkamer 20 graden is slaat de thermostaat uit(logisch), echter houd de vloer de warmte een aantal uur vast met als gevolg dat de kinderen boven in de kou zitten, de verwarmingen staan boven vol open maar worden niet warm omdat de kamerthermostaat aangeeft dat het beneden 20 graden is.
Wat is hier nu een goede oplossing voor, ook stook technisch gezien?
Ik heb wel eens overwogen om de kamerthermostaat weg te halen en overal thermostaatkranen op de radiatoren boven te laten demonteren, ik vraag mij alleen af of dit zuinig is, ik kan mij voorstellen dat de ketel dan praktisch de hele dag loopt in de winter.
Affijn, graag jullie visie hierop, ik heb dit al meerdere malen met een installateur besproken maar dit heeft geen concrete oplossing.

Fijn weekend!!!
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Heel simpel en eenvoudig: het referentiepunt veranderen. Dus die kamerthermostaat verplaatsen naar boven. Is er daar warmtevraag dan zal de ketel toch gaan branden en de VV ook meenemen. Als de VV voldoende heeft sluit de thermostatische op de unit, en is het boven nog sneller warm. Er wordt dus niets nodeloos verwarmt, en je hoeft niet eens verder te googelen.

Wil je het nog flexibeler doen, dan neem je een draadloze thermostaat, die je meeneemt naar de ruimte die je op dat moment als referentieruimte wil hebben.
 

Winnieandbuzz

  • #3
Heb je een zone oplossing overwogen? Ik gebruik zelf Evohome van Honeywell en dat loste de problematiek die jij schetst in een keer op. Het is wel even een uitgave maar ik zou niet meer zonder willen.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Referentiepunt klakkeloos veranderen is geen directe oplossing.
Je weet namelijk niet in hoeverre je vv beneden doorgaat, omdat deze altijd uitgeschakelt wordt dmv kamerthermostaat.

Daarbij is het zo dat een vertrek verwarmt met een radiator, relatief snel op temperatuur is, en derhalve zal de ruimte voorzien van vloerverwarming achterblijven, te koud blijven dus.

Het Evo-home systeem is hier inderdaad de beste (en structurele) oplossing, al heeft dat systeem ook zijn eigenaardigheden.

suc6
 

Golfgti5

  • #5
Ik deel jouw mening, de slaapkamers zijn niet groot dus als het daar (snel) op temperatuur is slaat de thermostaat uit en blijft het beneden weer koud....
 

Golfgti5

  • #6
Dat Evohome ziet er inderdaad interessant uit (ik ben maar een leek, totaal geen verstand van), vraagje hierover, de gang radiator en de badkamer "lopen" gewoon mee, kan dat zo blijven of moet je daar dan ook draadloze thermostaat knoppen voor kopen?
Duur geintje trouwens, volgens mij zit je zo op de 600 euro.
 

Winnieandbuzz

  • #7
Zonder draadloze thermostaat lopen je gang en badkamer radiator gewoon mee als voorheen. Ze zullen alleen wel meelopen bij elke warmtevraag. En ja, het is prijzig, je verdient het niet snel terug door besparingen (wat Honeywell als verkooppraatje heeft). Het puur comfort dat je krijgt voor die 600-800 euro. Dat was en is het me meer dan waard geweest.
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Ho even heren, wel bij de les blijven!
Golfgti5 schreef:
vloerverwarming beneden, aangestuurd met een kamerthermostaat, ...
Dat betekend dat de KT (kamerthermostaat) de VV (vloerverwarming) inschakelt en die vervolgens de ketel aanstuurt.

In mijn oplossing merkt de KT niet de invloed van een andere referentie-temperatuur, want het is te koud boven. De ketel blijft dus branden, maar de thermostatische kraan op de VV loopt dicht, waardoor dus de bovenverdieping sneller op temperatuur is.

Het argument van Gorp klopt niet. Het is wel juist dat de luchttemperatuur met radiatoren wegens convectie eerder behaald zijn, maar aan de andere kant is die warmte ook sneller weer 'weg'.

Tenzij de installateur van deze installatie zeer grove fouten in dit ontwerp van capaciteiten heeft gemaakt, moeten beide systemen een vaste correlatie naar warmtebehoefte bestaan, waarom de door mij voorgestelde oplossing voldoet.

Of Golf heeft mij (waarschijnlijk niet bewust) op het verkeerde been gezet...
 

Golfgti5

  • #9
@Houtstooktechnicus,

niet bewust, maar zoals ik al aangaf ben ik een leek op dit gebied, vandaar misschien de verwarring.

Maar mijn slaapkamers zijn niet groter als 12 vierkanten meter, dus in mijn optiek (verbeter mij maar als ik het fout heb) is het snel op temperatuur als de thermostaat boven hangt (18graden is zat voor een slaapkamer) en dan slaat de thermostaat boven dus uit en word het beneden niet meer warm toch, omgekeerde van wat ik nu heb toch?
Waarschijnlijk zit ik mis, ik hoor het wel van jullie, bedankt tot zover voor de antwoorden!
 

Houtstooktechnicus

  • #10
Vertel ons dan eerst hoe het wel zit, "kinderen boven in de kou" is wat anders dan het gewenste temperatuur niveau voor een slaapkamer, wat wordt bestuurt door de KT, waardoor wordt de ketel gestuurd, waardoor wordt de VV gestuurd, waar zitten radiatoren met wat voor kranen?

En wat zijn daarbij (onafhankelijk van elkaar)gewenste temperatuur niveaus.
 

Golfgti5

  • #11
@Houtstooktechnicus,

de situatie is als volgt, in de woonkamer ligt vloerverwarming, deze gaat s'morgens om 7 uur aan op 20graden, ingesteld via een modulerende thermostaat van Honeywell die in de woonkamer hangt.
In de loop van de ochtend is de 20 graden bereikt en slaat de ketel uit en blijft dan uren lang uit, zolang het beneden dus 20 graden blijft.
Als de kinderen s'middags uit school komen en boven op hun kamer huiswerk willen maken dan is het daar koud, dit valt op te lossen door de temperatuur beneden met 1 of 2 graden te verhogen, waardoor het beneden weer te warm word.
 

Houtstooktechnicus

  • #12
Dus de KT hangt in een kamer die uitsluitend vloerverwarming heeft, en die KT stuurt de ketel aan?
 

Ceeshobby

  • #13
En de vloertemperatuur verlagen kan misschien ook helpen.
Als het water wat de vloer in gaat lager is, duurt het langer eer de kamer op temperatuur is.
Of heb ik het fout.
 

Houtstooktechnicus

  • #14
Dat kan een deel van de oplossing zijn. Maar evenmin als je de KT in een kamer met radiatoren voorzien van thermische kranen hangt, hoort ie er bij VV ook niet te hangen, dus in dat geval een andere referentieruimte.

Laten we even op het antwoord van Golf wachten.
 

Golfgti5

  • #15
@Houtstooktechnicus,

er hangt slechts 1 plaat radiator in de woonkamer/open keuken.
 

Ceeshobby

  • #16
Staat deze radiator open?
 

Golfgti5

  • #17
Nope, staat dicht
 

Houtstooktechnicus

  • #18
Goed, nu weten we dat er zich ook nog een radiator in de ruimte van de KT bevindt, die dicht staat. Al mijn overige vragen staan dus nog open...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #19
Dit is een onderwerp wat steeds vaker voorkomt. In het bijzonder gebruikers van gas- en houtkachels zullen hier, net als gebruikers van vloerverwarming, ook mee te maken krijgen.
De oplossing is heel eenvoudig: een 2-weg-klep in de aanvoer van het circuit boven en een 2-weg-klep in de aanvoer van de verdeler van de vloerverwarming.

De klep beneden, is voorzien van een stelmotortje 230 Volt, wat wordt aangestuurd door een draadloze thermostaat met 2 ontvangers.
Ontvanger 1 opent en sluit de klep en ontvanger 2 schakelt de cv-ketel aan/uit.

Ook het circuit boven wordt op die wijze geopend/gesloten + wordt ook weer de cv-ketel aan/uit geschakeld door een draadloze thermostaat met 2 ontvangers.

Een dergelijke oplossing is al beschikbaar vanaf nog geen 130 euro per te regelen etage. Werkt feilloos!

Hetzelfde is overigens ook te realiseren met een thermische stelmotor met een eindcontact. Zodra de klep door het stelmotortje helemaal geopend is, wordt met het eindcontact van het motortje de ketel "aan" geschakeld. Werkt ook zonder problemen in de meeste verwarmingscircuits (als ze maar logisch zijn aangelegd)
Google maar even op "etageregeling" of "zoneregeling" en je komt al snel op deze oplossing van je probleem.
 

Golfgti5

  • #20
Degooyer,

werkt dit ook in de volgende situatie;

mijn ketel hangt beneden, vanuit de ketel gaat er vloerverwarming door de woonkamer/open keuken.
vanaf de ketel lopen er leidingen naar de woonkamer waar 1 radiator hangt, op deze radiator zitten "T" koppelingen waarmee de leidingen omhoog gaan naar de bovenste etage en daar naar de 3 slaapkamers gaan waar ook weer de leidingen via een splitsing naar de volgende slaapkamer gaan, kortom mijn systeem is niet gescheiden in boven en beneden, het loopt als het ware van beneden door naar boven, geen aparte leidingen rechtstreeks vanaf de ketel naar boven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu