4 van de 6 radiatoren werken niet

Rna

  • #1
Hoi klussers,
Deze zomer een nieuwe woning gekocht, flink verbouwd (o.a. nieuwe CV ketel, vloerverwarming als hoofdverwarming beneden) en nu voor het eerst de verwarming aan.
Vloerverwarming doet het prima, maar op de 1e en 2e verdieping blijven 4 van de 6 radiatoren ijskoud. Wat kan hier de oorzaak van zijn?

Wat gegevens:

- CV Vaillant Ecotec plus CW5 op de zolder;
- Thermostaat calormatic 350 (begane grond;)
- Begane grond volledig voorzien van vloerverwarming als hoofdverwarming, met 5 groepen en een Grundfos Alpha2 pomp;
- 1e verdieping 4 radiatoren waarvan er één werkt (badkamer), opvallend genoeg heeft deze radiator geen aan/uit/temperatuur regeling en geen mogelijkheid tot ontluchten. De overige radiatoren die niet werken hebben dit wel.
- 2e verdieping (zolder) hangen 2 radiatoren waarvan er één werkt.

Ik heb geprobeerd te ontluchten en ik heb geprobeerd om alles dicht en slechts een enkele open te zetten. Heeft geen effect.
Vreemde is dat de voetjes (aanvoer/retour) van iedere radiator wel loeiheet wordt. Bij het testen stel ik de thermostaat in op 30.

Bijgaand 2 afbeeldingen van de radiator die niet werkt, het onderste voetje op de 1e afbeelding is dus wel heet waardoor het met de aanvoer in ieder geval goed zit:



 

Tumkie

  • #2
Tot aan de voetjes warm ?? staan deze open ??
 

Houtstooktechnicus

  • #3
Die "voetjes" worden 'onderblokken' genoemd. Daar zit ook een instelkraan in. En die staat waarschijnlijk nog dicht, vandaar dat het water de radiator niet inkomt.

Opendraaien zal het probleem oplossen, maar het is wel wijs je even in te lezen op "waterzijdig inregelen", zodat elk onderblok de juiste hoeveelheid water voor die radiator doorlaat.
 

Rna

  • #4
Opgelost! De onderblokken stonden inderdaad helemaal dichtgedraaid, wij hebben daar zelf nooit aangezeten dus waarom dit gedaan is?

Ik ben me aan het inlezen op waterzijdig inregelen, al gaat dit meestal over de gehele woning. Nu hebben we beneden volledig vloerverwarming en hebben we op de 1e en 2e verdieping de radiatoren vrijwel altijd uit staan (badkamer daargelaten).

Wat is nu wijsheid en hoever draaien we ze open? De radiatoren gaan incidenteel (wanneer het bijv enorm koud is in de slaapkamer) heel even aan. Verder staan ze in principe dicht.
 

Houtstooktechnicus

  • #5
Waarschijnlijk zijn deze radiatoren pas later opgehangen i.v.m. nog uit te voeren stuc- en schilderwerken.

Het hoever opendraaien is nu juist de crux! Het gaat er om dat elke radiator bij geheel werkende installatie de juiste hoeveelheid water krijgt.

Om het heel simpel te zeggen, het is het vermijden van het douche-effect, als iemand elders de warme kraan opendraait en de douche dan ineens kouder wordt.

Dus alle warmte 'afgevers' moeten in samenhang juist ingeregeld worden.

Zo werkt je installatie niet alleen het comfortabelst, maar ook het zuinigst.
 

Rna

  • #6
Helder, maar dan moet ik dus eigenlijk de installateur voor laten kijken?
 

Houtstooktechnicus

  • #7
Het is een werkje, dat als je het goed wilt doen, natuurlijk tijd kost. Buiten dat veel installateurs de achterliggende reden niet goed doorgronden, nemen ze die tijd er niet voor. Ingeval van dergelijke onbalansproblemen geven ze liever een slinger aan de pomp om zo alleen de symptomen te verhullen.

Er zijn wel bedrijven die zich er in gespecialiseerd hebben. Maar als je je er in verdiept, is het ook zelf te doen. En jij bent per slot het vaakst bij de installatie.

Hier zijn er ook wat leuke draden over, inclusief de mogelijke valkuilen.

De 'snelste klap' in jouw geval is te voorkomen dat je warmteafnemers hebt die een te hoge retourwatertemperatuur afgeven, m.n. kort bij de ketel.
 

Rna

  • #8
Bedankt voor je duidelijke uitleg, heb ik veel aan!
Enige waar ik nog vraagtekens bij heb is de manier waarop ik de installatie gebruik: de radiatoren zullen namelijk 99% vd tijd dichtgedraaid zijn. In principe gebruiken we alleen de vloerverwarming.

In hoeverre is het belangrijk dat ze dan alsnog goed ingeregeld zijn?
 

Houtstooktechnicus

  • #9
Heel precies in dat geval: 1% . :D

Maar alle gekheid op een stokje, wordt de aanwarmtijd heel erg lang, of andere comfortproblemen indien je die radiatoren gebruikt, dan weet je waar je het zoeken moet.
 

Rna

  • #10
Super! Alles werkt in ieder geval, mocht het niet goed opwarmen boven dan weet ik wat ik nog kan doen.

Nog wat instellingen in de CV ketel gewijzigd:

Het vermogen teruggezet naar 18kw (ipv AUTO, max is 30);

Temperatuur verwarming/tap op 60 graden (vloerverwarming staat op ongeveer 40 graden)

Pomp naloop op 3 min gezet.
 

Houtstooktechnicus

  • #11
Dat is dus de listigheid in het goede begrip van deze materie; bij het gebruik van de niet-ingeregelde radiatoren 'boven' zullen die het juist 'goed' doen.

Het water kiest immers de weg van de minste weerstand, het is te verwachten dat 'beneden' dan te kort komt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu