Geluidoverlast, ook tijdens warmwater

Remi010

  • #1
Ik heb een thermo elegance 3, en tijdens cv hoor ik erge stromingsgeluid,maar ook tijdens warmwater vraag. We worden er wakker van!!!! Met onze vorige ketel een 2hr hetzelfde probleem en deze ketel is inmiddels 2jaar oud. Dacht eerst dat het door te weinig doorstroming kwam met cv vraag maar met warmwater vraag dus ook,en dan pomp hij geen cv rond in de installatie. Pomp stand al naar laag gezet ipv automatisch. En ook nadraaitijd naar 1 minuut.
Wat kan ik doen en wat is het.

Cv leiding vanaf zolder 22 mm tot aan de slaapkamer radiatoren en vanaf daar naar de beneden verdieping 15 mm naar de vloerverwarming en hal radiatoren.

Mvg
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Geen idee of deze beide ketels een specifieke neiging tot herrie maken hebben, maar het is tekent dat ze het beide doen.

En als we dan deze draad ook in aanmerking nemen: Uitleg cv circulatiepomp, wordt het al aardig duidelijk.

Als je hoofd-verdeelleidingen in 22 mm tot de eerste verdieping bij de slaapkamers doorlopen, en de begane grond dan maar met 15 mm gevoed wordt, dan is het duidelijk dat er aan deze installatie niet gerekend is, en dat er geen praktisch inzicht was om die leidingen tot minimaal de VV-unit ook in 22 mm uit te voeren.

De slaapkamers hebben heel weinig nodig, maar de begane grond veel meer en dat past niet door 15 mm.

Hoe en waar is het expansievat geplaatst?

Heb je het zelf aangelegd?
 

Remi010

  • #3
Leidingen over zolder zijn 22 toto aan de radiatoren en van daar tstuk 22 15 15 en dan aan 1 kant zakt het naar beneden 15 mm naar de 4 groeps vloerverwarmingunit dus aan 1 kant is bijna alles 22 gevoed. Het is gewoon een installatie uit de bouw. En expansievat hanteren een meter na de ketel en is goed.
 

Houtstooktechnicus

  • #4
Mogge Remi, heb je buren met een vergelijkbare installatie, en hebben die dezelfde klachten?

Je omschrijving van het leidingverloop is nog niet heel erg duidelijk, maar kunnen jullie ook ergens horen waar die herrie begint? Je zou eens alle kranen open kunnen draaien als de ketel werkt. En dan kraan voor kraan dichtdraaien tot de herrie begint.

Zit er ook een by-pass in de hoofdleiding? Dat is een (meestal)instelbare kraan die de aanvoer en retour direct kan door verbinden?

En zit je expansie vat echt 1 meter na de ketel? (volg de weg van het water :) ).
 

Remi010

  • #5
Ja expansievat zit net naast de ketel in de retour. Ook met alle kranen open met warmwater tappen of op cv, erge stromingsgeluid door radiatoren in slaapkamers. Hierbij een schets van de situatie


Het is lastig te zien blijkbaar, maar lengtes staan aan de zij kanten, zwart is 22mm rood 15 mm. Slaapkamers voorzien van thermostaatkranen en badkamer en hal radiator gewone en staan altijd stukje open. Maten van radiatoren staan er bij
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Inderdaad lastig te zien, die via klusidee geplaatste plaatjes, beter om dat wegens niet aanklikbaarheid toch anders te doen.

Ik ga proberen om deze tekening op een andere manier leesbaar te krijgen. Kan effe duren, ben daar niet handig in. Of heb je misschien een directe link naar een andere server?
 

Remi010

  • #7
Gelukt
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Top! Denk jij nog even over de openstaande vragen (buren - bypass)?
 

Remi010

  • #9
Ik gebruik als bypass de badkamer radiator en hal radiator, is mij verteld dat dat kan en goed is. Maar de bypass is tochballen nodig tijdens cv vraag, want ik hebben zelfde geluid tijdens warmwater en dan stookt de ketel toch niet over mijn verwarmingscircuit?

De buren hebben er niet echt last van.
 

Houtstooktechnicus

  • #10
Tekening bekeken, en als ik het goed begrijp zitten de slaapkamers aan het linkerdeel van de tekening.

Het laatste deel rechts blijft wat krapjes met 15 mm, maar als het bij je buren geen problemen geeft...

Met het expansievat in de retour zit die dus een meter voor de ketel. Deze ketel heeft wel een driewegklep die in de retour schakelt, maar dat zou normaal ook niet zo'n herrie geven.

Dan zou je nog het zeer exotische geval kunnen hebben dat de voorinstelling van je radiatorkranen bij allen te krap is, maar dan heb je bij tapwater normaal geen last.

Enige wat ik zonder ter plaatse te zijn over hou wat bij Cv en verwarming kan fluiten, is de by-pass die in de ketel zelf zit. Daar heb je een ervaringsdeskundige ter plekke bij nodig om te zien waardoor dat komt, en wat er aan te doen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu