Aarding via de binnenkomende voedingskabel

Bprosman

  • #1
Vandaag heeft een aannemer in opdracht van Enexis mijn binnenkomende aansluiting van 1x35A "geupgrade" naar 3x25A.
Echter tijdens het aansluiten kreeg ik de opmerking dat de aarding (die via de mantel van de hoofdkabel binnenkwam) niet meer aangesloten werd en dat dat vanaf nu "mijn probleem" was en ik (zelf) iemand moest regelen om een aardpen te slaan.
Enexis callcentre aan de telefoon het zelfde, weet iemand hoe dit zit en of dit klopt ?

De aarde van de groepenkast en huisinstallatie zit nu nog alleen aan de water- en gasleiding. Dat lijkt me een beetje mager.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is inderdaad gebruikelijk en volgens de regels dat een huis zelf een aarding heeft, dus niet via de mantel van de voedingskabel.
Als er niet mee geknoeid is, vind ik het wel lomp om dit nu maar meteen, zonder voorafgaande waarschuwing, los te halen.
Ik zou zsm een instalatiebedrijf een aardpen laten slaan, je hebt nu een gevaarlijke situatie. :!:
 

Bprosman

  • #3
Ik zou zsm een instalatiebedrijf een aardpen laten slaan, je hebt nu een gevaarlijke situatie.
Bedankt, heb waarschijnlijk ook al een bedrijf gevonden. Ben bang dat ze geen zin hadden om terug te komen.

Ging toch al niet zo soepeltjes, ze hebben eerst een sleuf gegraven van mijn voordeur (mantelbuis) tot aan de straat, daar een gat zo groot, kon ik 4 familieleden in kwijt en toen was het , "oeps de huidige kabel is al geschikt" , alles weer dicht.

Groeten, Bram
 

Maurice81

  • #4
Ik heb het zelf als installateur ook inderdaad meegemaakt bij het verplaatsen van een hoofdaansluiting dat dit 'even' ter plaatse werd medegedeeld, dit bij een woning in Utrecht waar tot voor kort ook de aarde gewoon meegeleverd werd met de hoofdaansluiting.

Ik heb het toen zelf ter plaatse een aardpen in de grond gedraaid.
Dus het is wel een soort van normaal bij de nuts bedrijven.

Echter als monteur zijnde vind ik dit echt belachelijk en onverantwoord om je zo zonder hoofd aarde te laten zitten omdat het gewoon zeer gevaarlijk is!
Bij een fout in de installatie kan bijvoorbeeld alles wat verbonden is met aarde onder spanning komen te staan denk aan bijvoorbeeld de douche kraan.

Ik snap dan ook niet dat die nuts bedrijven geen aardpennen in de auto gooien en tegen meer prijs ter plaatse zo'n ding er in draaien, want de installatie achter laten zonder aarde is in mijn ogen bloed link.
 

Bprosman

  • #5
Bedankt voor je reactie. Heb een installateur in de buurt gevonden die uiterlijk Zaterdag een aardpen slaat. De aarde zit nog wel op gas- en waterleiding en heb sowieso weinig aarde in huis (houtskeletbouw jaren 80) dus dat zing ik wel uit.
Maar werd er een beetje door overvallen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu