Buitenlamp schakeling bewegingsensor en schakelaar binnen

Cage1956

  • #1
Na vervanging van een binnenschakelaar die is geschakeld met een bewegingssensor(schakelaar) buiten en de buitenlamp werkt het niet meer.
De lamp kan wel permanent worden ingeschakeld met de binnenschakelaar, als de binnenschakelaar wordt uitgeschakeld brand de lamp nog op de sensor en wordt uitgeschakeld als de sensor uitschakelt volgens de timer. De lamp schakelt echter daarna niet meer aan als er beweging is.

Het ligt dus aan de aansluiting van de binnenschakelaar, echter heb ik geen idee hoe dat dan moet worden hersteld.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Geef even wat meer informatie. Is het een losse bewegingsschakelaar of zit die vast aan / is ingebouwd in de lamp?
Hoeveel draden zaten/zitten er op de schakelaar en welke kleur hebben deze?
Wat was de reden voor de vervanging van de schakelaar binnen?
 

Cage1956

  • #3
Het is een losse bewegingsmelder die buiten op de muur zit, dus niet gecombineerd met de lamp.
De bewegingsmelder heeft drie aansluitpunten: een bruine draad, de 0-draad (blauw) en de zwarte shakeldraad naar de lamp.

De binnen schakelaar heb ik enige tijd geleden vervangen omdat deze defect leek (!). Ik heb hem na de aansluiting van de nieuwe bewegingsmelder niet meer open gemaakt, maar kan wel met bijna zekerheid zeggen dat er één bruine schakeldraad en twee zwarte draden aan de schakelaar zitten. Moet hem dus weer openmaken om het zeker te weten....

Naar mijn idee kan de binnenschakelaar gewoon een enkelpolige schakelaar zijn die in serie met de bewegingsmelder schakelaar moet worden geschakeld.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Toen alles nog werkte? Wat was de functie van de schakelaar binnen: Kon je daarmee de bewegingsschakelaar overbruggen, zodat de lamp permanent aan bleef of kon je de lamp ermee permanent uitzetten, zodat die ook niet bij beweging aan ging?

Als de binnenschakelaar uit is, meet je dan spanning tussen blauw en bruin op de klemmen van de bewegingsschakelaar?

Heb je al eens geprobeerd om de lichtgevoeligheid anders af te stellen?
 

Cage1956

  • #5
Toen alles nog werkte, konden we de bewegingsschakelaar overbruggen zodat de lamp permanent aanbleef (en dus ook weer uitzetten zodat de bewegingsmelder zijn werk weer deed).

Dat was de situatie dat de oorspronkelijke binnen schakelaar er nog in zat, waarvan ik dus niet meer weet welk soort schakelaar dat was.
Nu zit er (volgens mij) een dubbele hotelschakelaar in (het andere licht binnen in de hal werkt op een hotelschakeling) die blijkbaar dus niet goed samenwerkt met de bewegingsmelder.

Er staat spanning op de blauw en bruin klemmen van de bewegingsmelder als de binnenschakelaar uit is (ik heb dit niet meer nagemeten, maar leidt dit af uit het feit dat de lamp nog blijft branden als we de binnen schakelaar uit zetten en de buitenlanp uit gaat volgens de instelling van de bewegingsmelder.
En ja, ik heb alle instellingen (timer en lichtsterkte) ingsteld) niets zorgt ervoor dat de lamp aangaat als de binnenschakelaar op uit staat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Voorlopige conclusie is dat de schakelaar binnen goed is en de bewegingsschakelaar defect. Je kunt tenslotte nog steeds de bewegingsschakelaar overbruggen. Om zeker te gaan zou je wel e.e.a. moeten meten en uitzoeken waar welke draad naartoe gaat. Het is raar dat er twee zwarte draden zitten aan de binnenschakelaar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu