Verloop van koper naar alupex, hoe precies?

Donmartinez

  • #1
Hoi Allemaal,

Ik wil op een slaapkamer een wastafel gaan maken. Om hier water te krijgen wil ik de waterleidingen aftappen van de cv ketel, in het hokje ernaast.

De leidingen die in en uit de ketel lopen zijn koper, maar ik wil graag naar de slaapkamer toe met flexibele alupex leiding. Hier heb ik nog wat meters van liggen, en ik gebruik deze graag omdat er een aantal lastige bochten gemaakt moeten worden.

De koperen leidingen zijn 15mm, de alupex leidingen zijn 16 mm. Ik heb geen perstang o.i.d, en wil deze voor dit kleine klusje ook niet kopen of huren. Ook solderen is geen optie omdat ik hier het gereedschap en de kennis niet voor heb Alle koppelingen blijven binnen handbereik, dus ik dacht zelf aan een kneloplossing.

Als je echter gaat zoeken naar koppelingen om dit te doen dan kom je zoveel tegen dat ik de weg een beetje kwijt ben. Wie kan me vertellen wat voor soort koppeling ik kan gebruiken om dit goed aan te sluiten?

Bedankt alvast!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je hebt een verloop nodig van 15mm knelfitting naar 16x2 knelfitting.

Als je even googelt op '15mm knel 16x2' zie je genoeg voorbeelden, bijv. deze.
 

Donmartinez

  • #3
Bedankt voor het antwoord. Ik heb deze koppelingen gehaald bij een winkel hier in de buurt, en het werkt prima.

Er is alleen een probleem ontstaan bij de installatie: Ik heb aan de kant van de CV de koppeling voor de zekerheid flink strak aangedraaid.

Toen ik er weer druk op zette bleven mijn nieuwe verbindingen keurig droog, maar 3 oude knelknietjes die iets verderop aan de koperen buis zaten zijn licht gaan lekken (druppeltjes) Hoe los ik dit het best op?

zal het lekken vanzelf minder worden, of moet ik de knelkoppelingen losmaken en opnieuw aandraaien, of zelfs vervangen?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nog niet losmaken. Je kunt de zwetend knelkoppelingen eerst slagje vaster zetten. Mocht dat niet volstaan dien je de boel los te halen en alleen nieuwe knelringen te plaatsen.

Oude knelringen kun je verwijderen met een waterpomptang (eerst rondom heel lichtjes inknijpen en dan wrikken) of klein beetje inzagen en met een platte schroevedraaier de ring spijten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu