Badkamer ventilator met nalooptijd op schakelaar zonder lamp

Gb4u

  • #1
Ik wil een badkamer ventilator kopen met controle lampje voor in het toilet, en aansluiten op een gewone schakelaar zonder lamp erachter, want in het toilet zit een sensorlamp, waar de ventilator moet komen heb ik al uit de centraal doos bruin en blauw gehaald, nu wil ik de zwarte draad vanuit de schakelaar rechtstreeks naar de ventilator brengen, en op LS aansluiten, blauw op N en bruin op L, werkt dan de nalooptijd wel? sommige mensen zeggen van niet, moet via de lamp lopen,(vreemd) de ventilator krijgt zijn impuls toch van de zwarte draad van de schakelaar en als ik die uit doe staat daar geen stroom meer op en gaat de nalooptijd toch lopen, heb ik dit goed, of hebben anderen gelijk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Die naloop zal zo wel werken ook zonder lamp erbij. Eventueel zou je ook de schakeldraad van sensor hiervoor kunnen gebruiken. Dan heb je ook geen schakelaar nodig.
 

Gb4u

  • #3
Daar ging het nou juist om, dat niet bij ieder toiletbezoek onnodig die ventilator aangaat, dan kun je bij grote boodschap de schakelaar gebruiken.

bedankt voor de reactie.
 

KlusRob

  • #4
Zoals je het beschrijft, dus zwart (schakeldraad) op LS, bruin op L en blauw op N is precies hoe je zo'n ventilator met naloop moet aansluiten.

Het maakt niet uit of de zwarte wel of niet is doorgelust naar de lamp, het gaat erom dat deze een signaal geeft aan de ventilator dat deze aan moet gaan en blijven, en wanneer de naloop moet starten ('lamp' gaat uit). Tijdens het draaien en de nalooptijd krijgt de ventilator stroom om te draaien van de blauwe + bruine draad, waar stroom op blijft staan nadat de schakelaar is uitgezet.

Ik zelf heb het, zoals Sxnder zegt, aangesloten op de sensor van de lamp om geen schakelaar aan de muur te hebben. Ik weet niet hoeveel vermogen jouw ventilator is, degene die ik heb is 8 watt, dus voor het stroomverbruik hoef je het niet echt te laten lijkt me. Maar dat is natuurlijk je eigen keuze.
 

Gb4u

  • #5
Gaat mij niet zozeer om het stroomverbruik, maar om het lawaai wat de ventilator maakt, hij komt in een gipsplafon, ik heb er al wel 2 achter gehad, 1 van 38 dB, en 1 van 40 dB, die van 38 maakte nog meer lawaai als die andere, Ik had hem toen ook via de sensorlamp aangesloten, dus bij veel toiletbezoek blijft ie maar draaien, de laagste stand van de naloop was 2 minuten, Ik heb ze teruggebracht, ook omdat men zei, dat dat niet via alleen een schakelaar werkte, wat ik al heel vreemd vond, vandaar dat ik op internet heb gezocht en op dit forum terecht kwam.

Ook vriendelijk dank voor de reactie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu