Indirect gestookte luchtverwarming, aan/uit of moduleren?

Damuru

  • #1
Hallo mensen,

Ik zit hier even met een grote ?... Ik wil ons huidige thermometer Honeywell Chronothem IV (4) vervangen omdat deze defect is. Nu ben ik op zoek naar een goede vervanger, zoals de Nest, Toon of andere eenvoudige maar wel efficiënte thermometers.

Het probleem is dat ons verwamingsinstallatie niet standaard is, zoals een CV met radiatoren.

We hebben een indirect gestookte hete luchtverwarming. Deze bestaat uit een HR Kombiketer van Intergas (30/36) met daaraan een Brink Elan 10 voor het verwarmen van de lucht en een Brink Renovent als WTW..

Nu lees ik veel op het Internet dat moduleren van deze tijd is en dat moduleren zuiniger is dan de traditionele aan/uit systeem. Mijn thermometer is een aan/uit en moduleert niet. Mijn ketel ondersteunt OpenTherm en kan dus moduleren.. Dit zou je gewoon doen als je gewone CV hebt. Nu heb ik ergens gelezen dat als je een hete luchtverwarming hebt dat moduleren juist niet efficiënt is en dat je beter aan/uit kunt gebruiken. Ik kan er helaas niet zo veel over vinden via Google. In de installatiehandleiding staat ook niets bij.. Dit moet meer uit ervaring komen dan het als tip uit een handleiding komt, neem ik aan. :)

Kan iemand mij hierbij helpen? Bedankt alvast!
 

Houtstooktechnicus

  • #2
Je moet het idd bij aan/uit laten. Bij luchtverwarming heb je een andere situatie dan bij radiatoren. Die ijlen nog na d.w.z. dat ze nog warmte afstralen terwijl de ketel al gestopt is.

Voor zover dit nog niet het geval is zou je wel kunnen overwegen de weersafhankelijke regeling (WAR) die je ketel al aan boord heeft te gebruiken.

En doet men in deze opstelling ook nog iets met de MIT (minimale inblaas temperatuurregeling, zie je ketelboek punt 5.1.4 op blz. 16)?

Overigens, een 'efficiente' thermostaat wil nog niet automatisch zeggen dat je een efficiënt werkende installatie hebt, dat is een hardnekkig misverstand.
 

Damuru

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Idd, het systeem doet ook iets met MIT, als ik het zo lees en zie.

Ik ben aan het kijken of we het verbruik kunnen verminderen. Niet dat we veel gebruiken, maar het is altijd een leuke uitdaging om nog met minder te kunnen doen.

Efficiënt bedoel ik meer in de trant van slimmer zijn dan wat we nu hebben. Dus beter in het zelflerend en dus aanspreken van de ketel wanneer nodig.
 

Damuru

  • #4
Ok, aangezien er niet veel info over te vinden is, wil ik het via mijn eigen topic proberen.

Zoals je kunt lezen gebruiken wij een hete luchtverwarming van Brink. Deze is aangesloten aan een Honeywell Chromotherm IV met een special wandplaatje om de ventilatie te regelen. (3 standen, 0,1 en een ventilatiesymbool) Ik heb vanuit mijn thermometer 4 draden van boven lopen. 2 voor aan/uit(rood/blauw) en 2 (1 is aangesloten op de 1 en die andere op het ventilatiesymbool. Ze zijn geel en groen) Maar, nu wil ik graag een andere thermometer, zoals Nest of Toon. Hoe ga ik dit aanpakken? Naar mijn gevoel doet de schakelaar niets, want zo al op stand 1 of op stand met ventilatiesymbool, de doorstroomlucht verandert niet. Daardoor heb ik gevoel dat het al die tijd niet gewerkt heeft.

Nest sluit je aan met 2 kabels, er is een optie om een 3e kabel aan te sluiten, maar die is volgens mij voor iets anders. Toon is aan/uit of moduleer aan te sluiten, maar heeft geen aansluiting voor de ventilatie.

Zijn er toevallig mensen die een luchtverwarming icm een slimme thermometer hebben?
 

Bernhard

  • #5
Een slim onderdeel heeft maar een geringe bijdrage in het zuiniger stoken. De hele installatie moet op elkaar afgestemd zijn. Het rendement is een optelling van het ketel-, het luchtsysteem- en het gebruikersrendement. Bij luchtverwarming is vaak de retourlucht niet dmv van een kanaal met de luchtverwarmer aangesloten of onvoldoende geisoleerd.
mvgr bernhard
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Damuru schreef:
Ok, aangezien er niet veel info over te vinden is, wil ik het via mijn eigen topic proberen.
Ik heb dit toestel nog niet onder handen gehad, maar uit de handleiding wordt het al snel duidelijk dat het geen probleem hoeft te zijn.

Maar gezien dat je de werking van de huidige opzet en (ventilatie-)werking niet duidelijk is, adviseer ik je om gewoon contact op te nemen met de leverancier voor nadere uitleg.

Die kan dan gelijk aangeven hoe de ventilatieschakeling met de thermostaat in jouw specifieke geval gecombineerd zijn.
 

Schreech

  • #7
In mijn beleving zal de huidige kamerthermostaat allen zijn aangesloten op de Intergas ketel, met 2 draden. De ventilatie regeling van de chronitherm zijn waarschijnlijk niet aangesloten. Voor zover ik weet (maar kan het mis hebben) werden deze alleen aangesloten bij direct gestookte systemen.

Zoek bij de ketel de kamerthermostaat draad op, en kijk waar hij op aangesloten zit. Loopt de draad alleen naar de intergas? Kijk dan even op de aansluitingen van de print waar en met welke draden hij aangesloten zit.
Is de kamerthermostaat draad met 2 draden aangesloten op de print, dan kan je een Nest o.i.d. Gewoon gebruiken.
 

Poster

  • #8
Hallo

Ik heb een Brink Elan 10 hetelucht verwarming i.s.m. stadsverwarming, die moduleert, mijn oude Brink deed dat niet, en blies zolang af, dat er koude lucht uit de roosters kwam, en zo de ruimte weer afkoelde, nu bij de nieuwe moduleerd deze op de watertemperatuur in de ketel, hoe heter de watertemp.hoe harder hij draaid, en bij het sluiten van de klep in de aanvoer, geregeld door een eenvoudige kamerthermostaat, moduleerd hij ook weer af, en is dat een hele verbetering met de oude situatie.

Over de ventilatie, is het bij ons zo dat hij 24 uur draaid, op lage snelheid, en is ook niet uit te zetten, of de stekker eruit.
Maar kan te maken hebben met de zeer hoge isolatie waarde van de woning, en geen toevoer van frisse lucht heb bij gesloten ramen, maar deze krijg via de roosters van de verwarming, die zijn aanvoer van buiten krijgt.
Er is wel een ventilatie stand zo mogelijk te schakelen, maar heb het schema nu niet bij de hand (buitenland)
 

Schreech

  • #9
Bovenstaande klopt, echter...... De Elan zelf is een modulerend toestel, en doet dit idd aan de hand van de geleverde watertemperatuur.
Het gaat hier om de aansluiting van DE KAMERTHERMOSTAAT. Deze het beste kiezen als aan uit.
De WTW unit zorgt voor de constante ballans ventilatie. Deze wordt meestal geschakeld d.m.v. Een 3 standen schakelaar in de keuken/badkamer, of via een CO2 sensor. Deze heeft dan ook weer niet zoveel te maken met de Kamerthermostaat.
 

Damuru

  • #10
Bedankt voor de reacties!

Wat Schreech zegt klopt. Ik heb nog een schakelaar om de luchtaanvoer in de WC en badkamer te versnellen. Dit is een 2 standen(z'n licht aan/uit schakelaar) knop bij de badkamer. Deze is specifiek voor mijn WTW.

IK ga kijken bij mijn ketel naar de draden. Misschien dat ik er een foto ervan maak. Maak ik dan gelijk ook een foto van mijn thermostaat/wandplaatje met ventilatieschakelaar.
 

Hanplo

  • #11
@Damuru Ben je inmiddels overgegaan tot de aanschaf van een slimme thermostaat voor je hetelucht verwarming? Ben in het bezit van eveneens Brink Elan10 icm CV ketel. Ben benieuwd naar je ervaringen. Overweeg om Toon van Eneco aan te schaffen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu