Aansluiting Vortice 5 standen schakelaar voor fan

Vortice

  • #1
Uit de wandcontactdoos komen 3 draden: 1 zwarte, 1 bruine, 1 blauwe.
Hoe sluit ik die aan op de Vortice 5 standenschakelaar?
Iemand een idee?




 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik gok bruin op de meest linker (resp. zwart, als die met de lichtschakelaar aan en uit moet gaan)en blauw ernaast. Op de overige twee klemmen dan de motor van de ventilator aansluiten.

Voor zover wat me logisch lijkt, als ik bekijk hoe de draden lopen. Maar zit er geen aansluitschema bij?
 

Vortice

  • #3
Dank, wat bedoel je precies met op de overige twee "klemmen" aansluiten en dan de ventilatormotor aansluiten? De ventilator hangt aan het plafond en is daar aangesloten met een plus en min pool. Uit de corresponderende wandcontactdoos komen deze 3 draden (hier zat oorspronkelijk een lichtschakelaar (verbonden door de zwarte draad) en een stopcontact (blauwe en bruine draad) in één.
Het bijgeleverde aansluitschema is alsvolgt:

Daar staan 4 draden: 2 om de ventilator middels de rode aan/uit knop aan dan wel uit te zetten en twee die naar de ventilator moeten om het toerental te regelen. Maar hoe sluit ik dat aan zonder dat de zaak ontploft :?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Je moet blauw op N aansluiten en bruin op L. Verder moet je twee draden trekken van de controleunit naar de ventilator. Deze sluit aan beide kanten aan op klemmen 1 en 2.
Je mag de ventilator niet zomaar op de draden aansluiten die toevallig uit je plafond komen.
 

Vortice

  • #5
Die drie draden die uit de wandcontactdoos komen zijn een zwarte, bruine en blauwe. Hier zat oorspronkelijk een lichtschakelaar en stopcontact in één. De zwarte draad ging naar de lichtschakelaar en de blauwe en bruine naar het stopcontact.
Kan ik dan niet gewoon de zwarte aansluiten op de bruine van de aan/uit schakelaar (de rode knop) van de 5 standenschakelaar en de blauwe draad(uit de wandcontactdoos) op de grijze aansluiten van 5 standenschaklaar en de bruine draad (uit de wandcontactdoos) op de witte draad van de 5 standenschakelaar?
Of gaat dat helemaal fout?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Dat gaat niet goed, nee.
 

Vortice

  • #7
Ok bedankt voor je uitleg. Ik moet dus een extra draad gaan trekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu