Radiator mysterie

ArjanW

  • #1
Hallo klussers,

Omdat onze woonkamer zeer langzaam opwarmt en bij lage buitentemparaturen niet warmer wordt dan zo'n 19 graden ben ik (leek) gaan speuren naar een mogelijke oorzaak. Inmiddels heb ik meer vragen dan antwoorden en ben ik het spoor volledig bijster.
Hierbij de feiten :
In de woonkamer bevind zich 1 lange lage radiator met dubbel paneel. Indien alle overige radiatoren in huis dicht staan, stopt de ketel al na 1 minuut met opwarmen (melding display en voelen aan retourleiding)omdat de temp. van het retourwater te hoog is. Dit kan ook kloppen want bij opwarmen wordt alleen de bovenste rand over de hele lengte van de radiator warm echter (b)lijkt het warme water ook loodrecht naar beneden te stromen zo de retourleiding in ?! Als ik wel meerdere radiatoren in huis opeendraai blijft de retourleiding in de woonkamer wel (opvallend) koud. Het duurt dan ongeveer 10 min. voor een andere radiator (neem ik aan) alsnog zorgt dat de ketel stopt met opwarmen omdat het retourwater te warm is (display en voelen retourleiding). In beide situaties wordt de radiator in de woonkamer niet geheel warm en stopt het opwarmen veel te vaak om flink op te warmen.
Ontluchten (heel vaak) en bijvullen heb ik uiteraard al geprobeerd maar zonder resultaat net als stand wijzigen van de pomp. In de keuken lijkt vloerverwarming (op cv) probleemloos te werken.
Wij heeft er enig idee / suggesties ?

Vast bedankt,

Arjan
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Probeer dit eens:

Radiator woonkamer koud, ketel aanzetten en direct voelen welke leiding het eerste heet word.

Dat is normaal de bovenste maar ik vermoed dat dit bij jou de onderste is en dat betekend dan dat je radiator verkeerd om aangesloten is.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #3
Kun je eens proberen om de overige radiatoren een klein beetje open te zetten?
(Ik denk namelijk dat je radiator te weinig water krijgt, maar als je alles dicht zet krijgt hij juist te veel)
 

ArjanW

  • #4
Alvast bedankt voor de suggesties en excuus voor de late reaktie was vandaag onderweg zonder internet.

Heb inmiddels na thuiskomst gecontroleerd;

De bovenste leiding (aanvoer) naar de radiator wordt na aanzetten CV als eerste warm, dus de juiste. Wat wel opviel is dat de onderste leiding (retour) vrijwel direkt van ijskoud naar iets lauw ging.

Morgen (ma) zal ik kijken wat het effect is van het iets openzetten van overige radiatoren.

Wordt vervolgd.
 

Bernhard

  • #5
De waterverdeling voor elke radiatoren moet juist ingesteld worden. De retourleidingen van elke radiator en van de vloerset moeten gelijktijdig warm worden en de temperatuur moet onderling bijna gelijk zijn.
Bij de radiatoren die het snelste warm worden moet het ventiel geknepen worden. Maak een lijstje met de retourtemp van elke radiator. De meting moet gebeuren met een constante aanvoertemp.
Stel de ventielen met een hoge temp in op een kleinere waterdoorstroming. Het meten en instellen moet net zo lang herhaald worden tot er 1-2 grd verschil is.
mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu