Groepen splitsen + vraag buitenlamp

Rpj

  • #1
Hallo,

Ik ben bezig met het vernieuwen van het elektra in huis en nu heb ik 3 vragen die ik ondertussen ben tegengekomen. Ik heb 2 vragen over groepen en een 3e over het aansluiten van een buitenlamp

1. Bestaand zaten 3 slaapkamers, badkamer, wasmachine en droger op 1 groep. Kan natuurlijk niet dus ik ga dat opsplitsen. Nu moeten wasmachine en droger alletwee een eigen groep, maar mag daar dan niks meer bij? Om maximaal 2 bochten tussen dozen te maken wil ik de wasmachine met het toilet (verlichting +ventilator) op een groep en de droger met de badkamer (2x verlichting, wcd en ventilatie). Zolang de groep maar onder de 3680 Watt blijft. Toch?

2. De slaapkamers komen nu op 1 groep. Samen met een paar aansluitpunten op de zolder komt het aantal op ongeveer 15. Om in de toekomst deze groep nog eens op te kunnen splitsen liggen er naar 2 centraaldozen een pijp vanuit de meterkast. ik gebruik er nu 1. Als ik de groep later zou splitsen blijft er wel een lege buis tussen de twee groepen liggen die niet wordt gebruikt. Mag dit? ik zou de lege pijp dan 'onbruikbaar' kunnen maken door er iets in te proppen/spuiten.

3. Vanaf de buitenlamp loopt oude pvc pijp door de muur naar binnen die ik weer aansluit op de nieuwe centraaldoos. Ik wil hier een YmvK mb 4x1,5mm2 kabel in leggen. Om lasruimte te besparen in de centraaldoos vroeg ik mij af of ik van deze kabel de buitenste laag 1,5m mag strippen en de zwarte draad naar de schakelaar in de muur mag trekken. Is de isolatie van een binnenste kabel in YmvK mb hetzelfde als een gewone vd-draad?
Ik wil de oude lamp behouden, maar deze is van metaal en heeft geen echte aansluiting voor aarde. de vorige eigenaar had de aarde draad daarom om de bout in de muur gedraaid waar de map tegen werd bevestigd. Is dit voldoende of zou ik zelf een aansluiting voor aarde kunnen maken in de lamp?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
1 : elk apparaat >2000 watt een eigen eindgroep.

2 waarom leg je een brug? zet een lasdoos in de meterkast en gebruik beide voedingslijnen, nadien kan je dan zo opsplitsen zonder dat je de kans loop groepen door elkaar te gooien.Dan hoef je achteraf de brug ook niet dicht te maken.

3 is prima.
 

Rpj

  • #3
Hoi Headhunter

1. Als beide helemaal alleen op een groep moeten kan ik nog wel 2 buizen leggen. ik zit alleen dan met het aantal bochten. Er max. 2 bochten in een pijp met 5 draden. mogen er in een pijp met 3 draden dan misschien meer? met 3 bochten zou ik het dan redden.

2. Hier zou ik 3x6m kabel mee besparen :roll:. Maar ik zal het wel splitsen vanaf de meterkast Het ging me meer om het principe of zoiets mag. in een houten balklaag kun je gemakkelijk pijpen verwijderen maar in een betonnen vloer lijkt het me veel werk om zo'n pijp te moeten verwijderen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
1 Het gaat niet om het aantal bochten maar om de hoek.
Dat staat ook bij die regel, de minimale straal van die bocht en dan maximaal 2 bochten maak je de straal groter dan voldoe je met meer bochten ook aan de regel, of 1 stap dikkere buis nemen
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu