Vloerverwarming op retourleiding radiator

Chello

  • #1
Voor mijn nieuwe badkamer wil ik naast mijn radiator ook vloerverwarming. Het plan is om de retourleiding van mijn radiator hiervoor te gebruiken. De vloerverwarming hoeft niet de hele badkamer te verwarmen. Daar is de radiator voor. De vloerverwarming is vooral om koude voeten te voorkomen.

Nu heb ik hier al aardig wat over gevonden op dit forum. De conclusie die ik hier uit trek is dat ik de retourleiding hier prima voor kan gebruiken maar een RTL ventiel is wel verstandig voor temperatuur beheersing van het water. Te warm water door de leiding kan de tegel vloer beschadigen. Toch zit ik nog met 2 vragen.

In mijn huis lopen de CV leidingen door de vloer, ook in de badkamer. De temperatuur in mijn ketel staat ingesteld op 85 graden. Op veel plaatsen voel ik dan ook de warmte van die leidingen door de vloer, ook im de badkamer. Dit geeft nergens problemen. Betekend dit dat ik mazzel heb gehad of kan het zijn dat dit al bij de verdelers wordt geregeld?

Stel dat ik een RTL ventiel plaats in mijn retourleiding, in hoeverre beïnvloedt de prestaties van mijn radiator?. Ik kan me voorstellen dat als de retourleiding wordt gesloten de warmwater stroom ook stopt. Hierdoor verwarmt de radiator ook niet meer. Of heb ik dat mis?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Met een RTL ventiel sluit de de retourleiding van de radiator niet af. Verdiep je er eerst even in hoe je een RTL ventiel aansluit. Bedenk ook wel dat je de vloerverwarming en radiator nadien nooit separaat kunt regelen. Veel gebruikers van zo'n systeem komen er van terug en willen bijv. alleen de vloerverwarming aan en de radiator uit, dat gaat dus niet.
 

Houtstooktechnicus

  • #3
@Chello: -1e: Het gaat goed met de leidingen in de vloer omdat die leidingen, anders dan de vloerverwarmingsslang, nog een keer omhult zijn door een mantelbuis. -2e Ja, het RTL-ventiel kan van invloed zijn op de prestaties van je radiator (die kun je het best niet te klein nemen. Is je vloertemperatuur te hoog, dan stopt ook de flow. Er staat nog een leuke en vooral verhelderende discussie op dit forum: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/vloerverwarming-badkamer-met-rtl.43974/
@Degooyer: Misschien zelf toch ook nog eens verdiepen in de RTL-ventielen. Er zijn buiten de armaturen met 4 aansluitingen ook nog exemplaren met 3 en 2 aansluitingen. Die laatste wil Chello in serie tussen zijn radiator en VV-slang gebruiken.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #4
Ligt er ook aan wat voor cv ketel je hebt.
Is het een toestel met een (100%) modulerende pomp, plaats dan geen RTL ventiel, maar neem een seperate vv-unit voor de badkamer.

Nog beter (vind ik persoonlijk) is de badkamervloer electrisch te verwarmen.
Je kunt dan de badkamer, los van de rest van de woning, lekker warm krijgen.
Bijzonder comfortabel in voor-en najaar.

Wat betreft de gebruikskosten valt dat best mee. Bij aansluiten op je cv systeem, moet je altijd de rest van de woning meeverwarmen om je badkamer warm te krijgen.

suc6
 

Chello

  • #5
Heren, bedankt voor de reacties

@houtstooktechnicus, bedankt voor de link. Deze is voor mij zeker nuttig. Brengt me alleen wel wat meer aan het twijfelen. Als ik de berichten zo lees dan kan ik misschien beter geen retourleiding hiervoor gebruiken. Wil niet dat dit mijn radiator negatief beïnvloed.

@ gorp, ik denk zeker dat je een goed punt hebt. In eerste instantie leek me dit de eenvoudigste oplossing maar dat blijkt tegen te vallen.
 

Houtstooktechnicus

  • #6
Beste Gorp,

Met alle respect, maar dit hoort echt bij de sector 'Indianenverhalen'!

Een 'modulerende pomp' merkt echt niet of in zo'n opzet als Chello voorstaat, of de waterstroom nu geregeld wordt door een thermostatische radiatorkraan of een RTL-ventiel... Apenkool dus.

Elektrische verwarming is per kWh ongeveer 3 x zo duur in vergelijking tot dezelfde hoeveelheid energie via aardgas en een condenserende ketel. Economisch en ecologisch niet verantwoord als je al over Cv beschikt.

En bij een juist ontwerp met een goede voor- en naregeling hoeft je de rest van de woning echt niet mee te verwarmen. Alweer Apenkool.

Als dit wel gebeurt heeft dat alles met een ter zake onkundige leverancier te maken.
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #7
@houtstooktechnicus:

Om maar met jouw woorden te spreken:
Verdiep je eens wat verder in de materie van modulerende cv ketels/pompen!!!!

Met elektrisch verwarmen van een paar vierkante meter badkamer, ben je goedkoper uit dan het op je cv aan te sluiten.

Klokthermostaat erop, vloer hoeft maar 2 uurtjes per dag warmte af te geven. Indien je die op je cv aansluit, draait deze altijd mee als de verwarming aanstaat.
Dat KUN je inderdaad anders regelen, alleen kost een fatsoenlijke regeling dan 1200 Euro.


Nogmaals, ik heb het al eerder gezegt:
Jouw naam geeft me niet de indruk dat je op de hoogte bent van moderne GASgestookte cv ketels!!!
 

Houtstooktechnicus

  • #8
Beste Gorp, nogmaals met alle respect, maar als je goed leest zie je dat het begrip "verdiepen" niet door mij maar door Degooyer geïntroduceerd wordt.

En ik kan prima mee met modulerende pompen en ketels, en vooral de achterliggende installatie.

Vandaar dat ik stel dat jouw 'verhaal' in de opzet zoals Chello hem voorstaat, Apenkool is. Hoe zou een modulerende pomp hierdoor van de wijs raken? Het maakt werkelijk niet uit of de voorliggende thermische radiatorkraan dichtloopt, of de na de radiator geplaatste RTL-klep. Beide acties zullen de flow verminderen en de weerstand verhogen. Met als gevolg dat een druk-differentieel geregelde pomp wat zal aftoeren.

Ik kan er echt niet meer van maken, maar jij gaat ons vanavond een nieuw inzicht in de natuurkunde geven? Ik hoop dat je het voor ons even uitlegt wat er dan anders is geworden, dat is wel zo sportief.

En het simpelste klokthermostaatje (parallel in zomerbedrijf) hoeft echt geen 1200 euro te kosten, evenmin als de gehele woning mee verwarmt hoeft te worden. De installatie moet alleen wel compleet afgeleverd en ingeregeld worden, alleen 'vergeet' men dat omwille van de tijd (=geld).

En ja, what's in a name... Onderschriften bij namen zijn ook geen garantie, evenals in het verleden behaalde rendementen. :P
 

Gorp

Specialist Verwarming
  • #9
Ik ga hier geen natuurkundige uitleg geven, dat kun jij veel beter. Ik weet uit ervaring dat een RTL ventiel in praktijk niet werkt met een modulerende pomp/cv ketel. Het is vaak een goedkope(re) oplossing dan een separate unit, maar het werkt in praktijk vaak niet. Ik heb al vele malen het pompgedrag van cv ketels moeten wijzigen omwille van het RTL ventiel. Er ooit over nagedacht hoeveel weerstand er in een leiding van 16mm zit, met daar een (decor) radiator achter, en dan nog een RTL ventiel met leiding van 16mm..... Dat gaat em. echt niet worden,,,misschien met een houtstookcv!!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu