Krimpmof of EPDM verloop

Mrtn125

  • #1
Wat geeft een betrouwbaarder verbinding tussen gres en PVC: een krimpmof met tokrolring of een EPDM verloop met slangklemmen?



Ik moet op deze grespijp een PVC-leiding aansluiten in een hele lage kruipruimte: weinig ruimte, weinig zicht, betonresten op de grespijp. Om de grespijp is een blok beton gestort dus die vervangen is geen optie. De PVC-110-aansluiting die van boven op de gres is aangesloten lijkt de doorstroming enigszins te blokkeren (redelijk zichtbaar op de foto in de grespijp), maar dat wilde ik toch maar zo laten.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Kijk er vreemd tegen aan je hebt over een pvc buis die kan ik niet zien.

Het lijkt net dat in de grespijp achter in een pvc bocht zit.

kan het zijn dat het een put is die afgesloten is met een betonplaat.

Ik weet dat het een dikke put werk is maar ging er voor om dat alles er uit te breken en dan vervolgens alles opnieuw aan te sluiten.

De epdm sluit niet goed af en de krimpsok ook niet omdat de pijp niet mooi glad is.
 

Mrtn125

  • #3
De PVC leiding komt te lopen in de richting van waar ik de foto heb genomen, deze moet ik nog aansluiten. Hier lag eerst een grespijp waar de keuken en WC op was aangesloten maar deze grespijp was op diverse plaatsen gaan lekken.

Maar het klopt dat een vorige installateur (of beunhaas) een 110 buis + 45gr-bocht in de grespijp heeft geplaatst. Hierin loost de verzamelleiding van de bovenverdieping. Ik ben er redelijk van overtuigd dat destijds deze aansluiting is 'overgoten' met een bak cement. Onder het bochtje dat in de grespijp steekt zit nog zo'n 4 a 5cm dus ik ga er vanuit dat dit voldoende is voor de doorstroming. Buitendiameter gres is 22cm.

De oude grespijp verwijderen was al de meest verschrikkelijke klus ever, dat blok beton verwijderen in een mini-kruipruimte zie ik momenteel ff niet zitten.

Ik heb de grespijp zo goed als mogelijk glad gemaakt maar ik kan de onderkant niet zien en ik kan er ook niet goed bij. Dat probleem heb ik dus ook wanneer ik met een heteluchtpistool de krimpmof ga verhitten.

Helder verhaal?

Gr Maarten
 

Mrtn125

  • #4
Foto van de kruipruimte: hier aan t werk gaan met een sloophamer is bijna niet te doen.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Wat voor ruimte zit er boven dat punt kan je daar geen luik in maken.

want als je dit zo aan gaat sluiten en je krijgt verstoppingen kan je niks beginnen.
 

Mrtn125

  • #6
Boven dat punt staat de salontafel, bovenop een houten vloer. Ik kom er door af te dalen via een luik in de hoek van de kamer en een meter of 8 te tijgeren. Maar ik was wel van plan om vlak achter de aansluiting op de grespijp een ontstoppingsstuk te plaatsen, zodat je vanaf daar een eventuele verstopping kan proberen te verhelpen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


haal eens deze rommel eens weg.

omdat het een oud huis is denk ik toch dat het een put is waar de kunststof buis in loost en de gres kant is de overloop naar het riool.
 

Mrtn125

  • #8
T is geen prettig gezicht maar dit is een iets betere foto (hoopje 'rommel' is weg):




Ik heb het opgelost met een krimpmof 232-200 + tokrolring, verloopstuk 200-125 en een ontstoppingsstuk er net achter. Ik denk dat dit wel gaat werken, wat jij Henk?


 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Even een vraag wat gaat er door de nieuwe leiding heen stromen?


Ik ben wel wat gewoon als Loodgieter :wink:
 

Mrtn125

  • #10
WC+wastafeltje, wasmachine, gootsteen en vaatwasser + 2HWA's (die de boel schoonspoelen als t dreigt te verstoppen :))
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #11
Zie ik het nu goed, en zit er in de gresbuis al een pvc buis met bocht?
Of is dat gezichts bedrog.
 

Mrtn125

  • #12
Dat zie je goed, die PVC-110 mondt met een bochtje uit in de grespijp. Maar het is een vrij grote grespijp (buitendiameter 22cm) en ik schat dat er nog zo'n 4 à 5cm ruimte onder de PVC-bocht zit. Ik ben er vanuit gegaan dat dit voldoende is om de afvoer door te laten die via de krimpmof de grespijp in stroomt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Nou ik denk dat je zo met flinke verstoppingen komt te zitten zo.
Zeker als er een toilet op wordt aangesloten.
Er hoeft maar 1 bruine broeder even dwars te gaan of wat te veel toilet papier, en heel het zaakje zit verstopt.

En ook de hemelwater afvoeren gaan problemen geven, bij een heftige regenbui.
 

Mrtn125

  • #14
Ok, dat is niet echt wat ik gehoopt had te horen. Ik wacht t nu eerst maar eens af hoe t functioneert, ik heb in ieder geval een extra groot ontstoppingsstuk vlakbij.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Peter was me net een slag voor maar hij heeft gelijk daarom vroeg ik ook wat komt er verder op.

Dan is het beter wat ik al zei haal dat gehele stuk beton er uit en maak een nieuwe aan sluiting op je pvc die overzij loopt en een aan sluiting op gres verder op.

of je moet dit er uit zagen
 

Mrtn125

  • #16
Dat heb ik overwogen maar die PVC-bocht zit nog vrij diep in die pijp dus dat was te lastig en te smerig. Ik heb zelf goede hoop dat t goed gaat en zo niet dan breken we alles af tot aan de straataansluiting.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
Als je wc een verstopping maakt en de kans is heel groot kon je wel zien hoeveel rommel er om heen zit en buiten heerst een hoosbui dan kan je je lol op spoelt het via je wc er uit met alle nodige overstroming en schade.
 

Mrtn125

  • #18
Dat is een prettig vooruitzicht, gelukkig woon ik er zelf niet :) Maar de situatie met het bochtje zit daar al vele jaren, en pas de laatste 2 jaar zijn er problemen ontstaan. Daarnaast heb ik bij de HWA een ontlastput gemaakt dus voordat de WC gaat overspoelen verwacht ik dat die daar gaat overstromen.

Ik zou het zelf nooit zo hebben gemaakt en ik baal ook van de aannemer die 3 jaar geleden de vloer heeft vervangen en niks heeft gezegd over een verrotte grespijp, terwijl het toen een peuleschil was om dat ff snel te vervangen. Maar nu is het een kloteklus in de kruipruimte en zolang het geen problemen geeft laat ik het zo.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
:prima: beste maar van hopen


Succes
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Nou als je dit als klus aangenomen hebt, dan hoop ik ook dat je het straks oplost als de mensen met grote problemen komen te zitten.
En ook de kosten van de schade hiervan op je neemt.

Maar het is wel gemakkelijk omdat je er zelf niet woont :?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu