Ketel genoeg capaciteit voor 2 regen douchen

Raymond7558

  • #1
Hallo,

Ik heb even jullie technische ervaring nodig. Ik ben met een verbouwing bezig en nu willen we 2 regen douchen op 1 ketel monteren. Ketel plaatsen we ook nieuw. Mijn voorkeur ging uit naar een remeha calenta combi comfort. Dit is een CW6 toestel en kan 23.3ltr van 40 graden geven. De leidingen naar de douche zijn 20 mm. Mijn vraag is of we op allebei de regen douchen genoeg warm water krijgen als we dit zo aansluiten.
Wat voor soort regen douchen het worden weet ik niet.

Groeten Raymond
 

Bernhard

  • #2
Elke douche kan dan ca 12l/min leveren. Echte regendouches zijn vaak nog veel groter, bv 20l/min.
Belangrijk is ook dat elke douche en de keuken een aparte leiding krijgt, diameter 12mm. De wachttijd is dan veel korte en je hebt geen probleem met de verdeling van het water. Er staat dan niemand even onder een koude straal.
Als je echt veel warmwater wil gebruiken 2 hele grote douchekoppen kan je beter een grote boiler van 150l nemen.
Dan kan je de ketel ook veel kleiner nemen. Dat is beter voor de CV-installatie. Het sneller opwarmen van een boiler met een grote ketel is nihil. Tijdens het opwarmen wordt de temperatuur van het water in de boiler snel hoger. Dat betekend dat het temperatuurverschil tussen de ketel en de boiler afneemt en daarmee de toegevoerde warmte steeds kleiner wordt. mvgr bernhard
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Denk je ook even aan de diameter van de afvoer en het afvoerputje?
 

Raymond7558

  • #4
IK heb net gehoord dat het niet zulke hele grote douche koppen worden voor de regen douchen, krijg vanavond te horen hoeveel ltr/min deze verdoen. Ik heb er 1x een 20mm voor warmwater in liggen en 1x een 20mm koudwater, deze worden boven in de badkamer bij de douchen weer opgesplitst naar elke douche.

Afvoer voor het water moet voldoende zijn, hier zit een vloer goot in die aan is gesloten met een 50 mm afvoer leiding.

Groeten raymond
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Tip. Meet op hoeveel liter ww er door die 20 mm leiding gaat. Maximaal.


Zet er dan 2 doorstroom begrenzers in op een bereikbare plaats. Zo garandeer je dat ze beide gelijke weerstand ondervinden en er evenveel water uit komt.
 

Raymond7558

  • #6
Das inderdaad een goeie, maar dat betekend dan dat ik voor elke douche apparte leidingen vanaf de ketel naar boven moet brengen? Kan dit niet met 2x 20mm en boven in de douche opsplitsen met een t stuk?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Ik las dat je maar 1 kw en 1 ww leiding gelegd had daarom ook die splitsing. Wel op een bereikbare plaats
 

Bernhard

  • #8
Je moet dan lang wachten voor je warmwater krijgt. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #9
Je moet dan lang wachten op je warmwater. Als een douche meer wordt opengedraaid dat kan de ander een straal koudwater krijgen. mvgr bernhard
 

Raymond7558

  • #10
Als ik nou 4 leidingen van 20mm naar de douchen leg en deze alle 4 naar de ketel zou brengen zal ik dan van dit probleem af zijn? Of is het dan verstandig om 4x 16mm erheen te brengen. Heb nu de mogelijkheid nog om dit aan te passen. Ik kan die 2x 20mm namelijk niet ergens opsplitsen om daar ergens 2 doorstroom begrenzers op te zetten.

Groeten Raymond
 

Bernhard

  • #11
Beter is 4x 16mm. mvgr bernhard
 

Raymond7558

  • #12
Bedankt voor jullie antwoorden, de douche koppen doen 9 a 13 ltr/min dus ga ik denk ik toch voor 4x 16mm vanaf de ketel naar boven.

Groeten Raymond
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu