Hoe isoleren achter boeiboord

Rmor

  • #1
Beste,

Zit met de volgende uitdaging:

Ben momenteel een kleine aanbouw (erker) aan het bouwen. Nu heb ik een stalen balk in de bestaande muur gelegd en daarin stalen strips gelast. De houten dakbalken van de aanbouw zijn aan de ene zijde aan deze stalen strips bevestigd en aan de andere zijde zitten ze op het kozijn van de erker bevestigd (met een overstek). Op deze balken heb ik underlayment geplaatst.

De bedoeling is om 10 cm isolatie op deze underlayment te leggen en vervolgens de dakbedekking (gemineraliseerd).

Hoe kan ik nu echter achter mijn boeiboord isoleren? Als ik dit namelijk niet zou doen heb ik in feite allen de 18mm dikke boei, er zou dus koude via de boei tussen de balken/underlayment en de gipsplaten kunnen stromen.

Ik zou er natuurlijk voor kunnen kiezen om boven op het kozijn steenwol te plaatsen die ik tegen de boei aan plaatst?

Graag hoor ik of bovenstaande geen condens problemen op kan leveren.

p.s. Ook ben ik er nog niet helemaal uit of op de houten underlayment een dampdichte folie geplaatst moet worden of niet. Lees namelijk verschillende dingen (de een zegt dat de dakbedekking al dampdicht is etc)

alvast bedankt.
 

Tiho

  • #2
Folie op het hout is iig overbodig en af te raden, je maakt immers een warm dak. Hierdoor komt het dauwpunt nooit in je dakbeschot. Zoek maar eens op warm dak.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zit er geen isolatie in de muur of wand.

Bij een warmdak, op de undelayment ligt eerst een damprem, dan de isolatie en als laatste de dakbedekking.
Achter het boeiboord moet je altijd een ruimte om te ventileren maken/houden.
Ik zou even een schetsje maken dit kan je alleen maar fout doen. Ik neem aan dat er gestookt gaat worden.
 

Rmor

  • #4
Hallo,

Dank voor uw antwoord.

Er zit 10 cm isolatie in de spouwmuur, alleen boven het kozijn van de erker zit direct de balklaag voor het dak.

Nu heb ik een 'vertrapte' boeiboord, waarvan de eerste 'trap' direct boven mijn kozijn begint. Deze zorgt dus voor de isolatie uitdaging.

Zie tekening (snelle schets)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Boven het kozijn doe je tussen de balken isolatiemateriaal. Moeilijker is het niet :)
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
De open gaten tussen de balken, dus de ruimte van de bovenkant van het kozijn en de onderkant dakvloer waar wordt deze mee afgedicht. Iets van hout neem ik aan.
 

Rmor

  • #7
Beste,

In eerste instantie was ook het idee om tussen kozijn en underlayment plaat (tussen de balken) isolatie te stoppen, echter begon ik aan deze oplossing te twijfelen omdat je dan ter hoogte van kozijn zowel boven als onder de underlayment isoleert  hoe zit dan met condensatiepunt etc.

Daarnaast is het me niet duidelijk hoe ik ventilatie achter het 1e boeiboord kan creëren (zodanig dat het ook nog eens mooi oogt ivm zichtwerk), of is ventileren van dit boeiboord daar niet noodzakelijk?
• Moet ik bv de isolatie niet strak tegen de boei leggen?
• Hoe verzorg ik dan alsnog ventilatie achter dit boeideel (hoogte boei 1 is ca 12 cm)


Tussen de balken heb ik momenteel nog geen afdichting zitten (dus tussen underlayment en kozijn), dit wilde ik zoals hierboven beschreven in eerste instantie met isolatie opvullen en met de boei (zicht) afwerken.

Nogmaals bedankt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Een boeiboord moet altijd ventilerend uitgevoerd worden. En als er ventilatie achter de isolatie is, is er eigenlijk geen risico op vochtproblemen. Je laat de randen gewoon een stukje open.

Je kiest wel beter een isolatie die luchtdicht is, of doe er folie voor.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Boeideel 1 een is niet zo moeilijk. Via onderzijde boeiboord en achter de trim of ander afwerking. Er zijn voor de onderzijde van de boei speciale latten in de handel. De boeiplank hou je 1 tot 1/2 cm lager dan de onderzijde van de daktrim. Ruimte voor ventilatie. Een daktrim heeft naar onder toe zo'n 5 cm afdekking ruimte genoeg.


Ook de plank cq afwerking van boei 2 moet geventileerd worden, dat lijkt mij een stuk lastiger. Misschien iets zoals ze bij het dubbelglas gebruiken. In iedergeval aan de binnenzijde goed opletten dat je zo'n vak aan de warme kant goed dampremmend afsluit.
Of je daar wel of geen isolatie aanbrengt het probleem blijft hetzelfde. Zonder isolatie kan je het ook maken maar je krijgt gegarandeerd condens de op binnenzijde van die boei. Wordt boei 2 van hout goed in de lak zetten! Plaat van kunststof?
 

Rmor

  • #10
Heb even een nieuwe schets gemaakt om te zien of ik het goed begrijp.

Boei 1:
Ik moet dus op de 'balk voor bevestiging dakbedekking/boeiboord' een aantal afstandslatjes (bv 1 cm) monteren zodat er geventileerd kan worden. Daarnaast moet ik boei 1 ±0.5 cm lager leggen als 'balk voor bevestiging dakbedekking/boeiboord'zodat hier ventilatie ontstaat. ik wil eigenlijk met een zinken kraal werken dus kan niet veel lager met boei gaan zitten


Moet ik voor Boei 2 en boei 3 hetzelfde doen (dus met afstandslatten) of is bv 0.5mm die ik vrij houd tussen boei 2 en boei 1 en 0.5mm die ik vrij houd tussen boei 3 en het kozijn al voldoende?


Daarnaast begrijp ik niet goed hoe, waarmee en waarom de isolatie achter de boei dampdicht moet aansluiten?

Idee om bv PIR isolatie bewust te klein te snijden en deze daarna met PUR volspuiten om hem goed af te kunnen dichten??



Als laatste nog steeds niet helemaal duidelijk of er nu wel of niet een dampremmende laag of folie op het underlayment moet leggen. Tiho zegt dat het overbodig is terwijl wgb zegt wel toepassen.

Wederom bedankt voor alle reacties.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Waarom dat getrapte boeiboord?
 

Rmor

  • #12
Omdat boei anders te hoog werd (totale hoogte ca 50 cm), vond dat persoonlijk qua zicht niet zo fraai.

Boeihoogte is nodig ivm wegwerken bestaand balkon in de muur, ander optie was om kozijn hoger te maken zodat boei lager werd maar dat vond ik ook minder mooi.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Breng je de afwerking aan zoals op tekening los je het condensprobleem op. Wel moet je die bekleding dusdanig aanbrengen, dus met voldoende ventilatie. Je krijgt dan in die ruimte een situatie die open is en vocht niet wordt belemmerd op de weg naar buiten de koude kant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu