Keuze vloerverwarmingsslang

Arnoldus

  • #1
Hallo,

Sta voor de keuze van slang voor de vloerverwarming. Vernet PE wordt als kwalitatiever beoordeeld als gewoon PE (gebruikt in Pe-rt). Alupex wordt vaak ook met vernet PE (Pex) gemaakt. De levensduur verwachting is hoger hiervan. Gezien ik een kostbare vloer laat storten vind ik een (kleine) investering hierin de moeite waard.

Vraag me af of alupex(16mm) een beetje te verwerken is als vloerverwarmingsslang op 10cm ivm de buigzaamheid en eventuele knikken ed?
Iemand ervaring mee?

Groet,
Arno
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
PE-RT / EVOH 5 lagen buis is een prima toe te passen buis. Deze is diffusiedicht (zuurstofdicht) volgens DIN4726 en voorzien van KOMO en KIWA certificaten.
De kleinst toelaatbare buigradius is in het algemeen 5 maal de buisdiameter.
Op internet treft u zeer veel soorten buis, die voor velerlei doeleinden gebruikt worden. Het is niet altijd aan te bevelen om die buizen ook voor vloerverwarming toe te passen.
Voor vloerverwarming is PE-RT de meest gebruikte buis en voldoet prima. (geschikt voor temperaturen tot ca. 90 graden C: dat wordt de buis in de vloer nooit)

Bij gebruik op een stadsverwarming zijn er nog aanvullende eisen m.b.t. de druk.(de meest gangbare buis is bestand tegen een druk van 4-6 bar) en het niet toepassen van aluminium (mag niet in contact komen met water van de stadsverwarming)

De buis is een belangrijk onderdeel, maar even zo belangrijk is de verdeler.
Op dit onderdeel besparen kan nadien grote problemen veroorzaken. Kijk niet alleen naar prijs (dat is in het algemeen het slechtste criterium bij een keuze)

Pas in ieder geval een verdeler toe met een energiezuinige label-A circulatiepomp toe en geen Label-B pompen.
Deze Label-A pompen zijn al vanaf 1-1-2013 verplicht volgens Europese richtlijnen m.b.t. terugdringen energieverbruik.
Nog steeds wordt momenteel nog een energie-onzuinige label-B pomp toegepast, waardoor het (elektrische) energieverbruik onnodig hoog is.

Bij de keuze voor de buis is ook van belang dat u een maatvoering kiest, die algemeen gebruikelijk is en geen maatvoeringen waarbij extra gereedschap of aparte koppelingen noodzakelijk zijn.
 

Bernhard

  • #3
Op dit onderdeel besparen kan nadien grote problemen veroorzaken.
Wat zijn dat dan voor problemen? mvgr bernhard
 

Arnoldus

  • #4
Bedankt voor het lange antwoord. Iemand wel ervaring mwt het leggen van alupex op 10 cm ?
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Bernhard schreef:
Op dit onderdeel besparen kan nadien grote problemen veroorzaken.
Wat zijn dat dan voor problemen? mvgr bernhard
Vraag je niet een beetje naar de bekende weg...???

Nog steeds worden er inferieure verdelers gebruikt + worden er m.b.t. stadsverwarming verdelers toegepast die niet voldoen aan de gestelde eisen.

We worden wekelijks wel een paar maal geconfronteerd met klachten van mensen, die alleen maar op prijs een installateur selecteerden en nadien in de problemen komen omdat de vloerverwarming niet presteert wat men verwacht. Er wordt nog steeds heel wat af gerotzooid!!!
 

Bernhard

  • #6
Dat zeg ik. mvgr bernhard
 

Bernhard

  • #7
Als de benodigde capaciteit voor de vloerverwarming laag is en er voldoende isolatie direct onder de slangen wordt aangebracht zal de benodigde watertemperatuur zeer laag zijn.
Dat betekend zuinig stoken met een goede temperatuur regeling.
Bij lage watertemperaturen is de zuurstof opname van de slangen nihil. De investering moet zijn isolatie in de vloer, muren en ramen. Dan is de keuze voor de slangen niet meer belangrijk.
Kleine circuits met een lengte van 40mtr. geeft ook een betere temp verdeling en is ook zuinig stoken. Slangen van 10mm. zijn zeer geschikt om kleine bochten te maken. Dan kleine circuits ivm de weerstand. mvgr bernhard
 

Arnoldus

  • #8
Het gaat om twee groepen van ongeveer 100m.
Ik begrijp dat de verdeler kwaliteit van belang is maar de slang vind ik nog belangrijker gezien je die niet meer kan vervangen eenvoudig.
 

Houtstooktechnicus

  • #9
Ik zou toch het advies van Bernard over nemen, maak hier 4 groepen van.

Kost je veel minder pompenergie en je kunt veel zuiniger stoken. Daarnaast zal het comfort aanzienlijk beter zijn.

Naderhand opsplitsen in 4 groepen is net zo lastig als het vervangen van de slang...
 

Arnoldus

  • #10
Dank voor het advies. Heg gaat om 2 maal 8m2.
Kom ik op 2 maal 80m slang, is dat af te raden hier?
En er 3 maal 50m van te maken bijvoorbeeld?

De leverancier adviseerde me eerder 2 groepen bij 16m2.
De slang is 16 mm. 10mm lijkt me erg weinig die je beschreef eerder.
 

Bernhard

  • #11
De buis met kleine diameters is makkelijk in kleine bochten te buigen. De leidingsecties moeten dan veel korter zijn. Met de buis 10 mm inwendig mag de lengte van een sectie ca 40mtr zijn.
Mvgr bernhard.
 

Mctakes

  • #12
DeGooyer:(geschikt voor temperaturen tot ca. 90 graden C: dat wordt de buis in de vloer nooit)
Is dit wel zo voor alle PE-RT buizen? Sommige PE-RT slangen voldoen aan KIWA BRL5602, met een Tmax van 70 graden C, zie site KIWA.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu