Rookkanaal aansluiten op smalle schoorsteen

Leandres

  • #1
Op korte termijn willen wij een houtkachel aanschaffen. Een kachelzaak gaat dit uitvoeren. Er is nog geen rookkanaal aanwezig dus deze (Isoduct) wordt ook aangelegd. Nu is het zo dat op de tweede verdieping een schoorsteen aanwezig is. Hierop wil ik het rookkanaal aansluiten. Echter het kanaal is de laatste 1,5m minder dan 15cm doorsnede. De leverancier stelt voor om er een 125mm flexpijp door te doen. Ik vraag me af of dit geen problemen oplevert.

Vanaf de woonkamer zal de houtkachel met 1m enkelwandig aangesloten worden met twee 90 graden enkelwandige bochten op een isoduct rookkanaal. Vervolgens ruim 4,5 meter naar boven en op de tweede verdieping van isoduct 150 naar 125mm flexpijp de schoorsteen door en daarop een trek kap.

Zie onderstaand foto's van het kanaal in de schoorsteen.






 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Waarom niet het kanaal en kachel aanpassen aan wat wel kan.of komt dit omdat isoduct geen kleinere diameter heeft als 15 cm en het bedrijf toch wat wil verkopen? .een buis van 15 of 12,5 scheelt haast 30% dit wordt nog meer als er roet inkomt.Wat voor kachel komt er onder .krijg je een kachel met een grote deur of groot glasoppervlak dan kan die 30% behoorlijk invloed hebben. ook krijg je nog 2 haakse bochten ook die hebben invloed. Ik had het liever andersom gezien .[ hardlopen en ademen door een rietje gaat ook lastig]
 

Leandres

  • #3
Het gaat om een houtkachel van 9kW deze wordt geleverd met een aansluiting van 150mm. Onze woonkamer is 180m³ en daarbij is dit formaat kachel wel nodig.

De keuze voor Isoduct is met name de goede isolatiewaarde en veiligheid. Maar de keuze voor dit merk staat los van het verhaal.

Een andere optie is om het rookkanaal door het pannendak te gooien. Echter omdat we reeds een schoorsteen op dak hebben staan vind ik het mooier als deze hierop naar buiten kan.

Wellicht is het mogelijk om het te smalle kanaal te laten opboren zodat er wel 150mm flex of enkelwandig doorheen kan?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Wat voor een kachel van 9 kw? isolatie en veiligheid is niet beter als andere merken .het moet zelfs omkokerd worden al zegt de fabrikant van niet. dan zou ik in dit geval met dw door het dak heen , uitboren zal een duur verhaal worden..
 

Leandres

  • #5
Het gaat in dit geval om de Dik Geurts Vidar Triple.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #6
Zo ie zo niet aan versmalling beginnen, er zit heel weinig ruimte tussen bovenkant deur en bovenkant kachel. ook aan drie zijden glas heeft invloed.en je haalt nooit die 9 kw vanwege beperkte doorstroming. ook zullen ze dan de stalen keerplaat boven de onderste keerplaat moeten verwijderen omdat je anders rook de kamer in krijgt, wat weer ten koste gaat van het rendement.
 

Leandres

  • #7
Helder verhaal.

Mocht ik iemand kunnen vinden die de rookkanaal in de stenen schoorsteen kan/wil uitboren en ik zou daar dan een 150mm flex of vaste enkelwandige pijp door gooien dan is alles dus optimaal ?

Ik neem aan dat qua brandveiligheid een enkelwandige pijp door de stenenschoorsteen verder prima in orde is op deze manier?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #8
Het zwakke punt is dan vaak de aansluiting tussen de vaste buis en het flexibel. die moet goed op de plaats blijven. je kunt ook overwegen om vaste rvs buis te nemen die buitenwerkse maat is kleiner als flexibel.ook zou je het bovenste stuk]enkelwandig of flex] nog kunnen isoleren met korrels?.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #9
Kijk ook even naar het hart van het gat gemeten vanaf de muur.de buitendiameter van isoduct is redelijk aan de maat, meer als 22 cm met het gebruik ven beugels.anders zit je ermee dat de buis stijf tegen de muur aan komt,en dan niet recht op de bovenste buis kan aansluiten.
 

Leandres

  • #10
Ik heb een beton specialist gevonden welke het kanaal heeft opgeboord naar 160mm. Hierdoor kan nu probleemloos een vaste 150mm RVS pijp.

Ik ben helemaal content met deze oplossing :mrgreen:
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #11
Zorg wel dat de vaste buis vrij kan uitzetten.
 

Leandres

  • #12
Ter illustratie hoe het kanaal nu is:







Je bedoeld vrij uitzetten in de lengte? Dan zou de pijp onder vast gezet kunnen worden zodat deze naar boven kan uitzetten?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #13
En als het langer als een meter ,is kun je overwegen om een schuifbuis te nemen dan kun je zowel de bovenkant als de onderkant vastzetten. denk er ook om dat de enkelwandige buis niet teveel in contact komt met de betonplaat[kans op condensatie]. zorg ook dat de uitloop min de zelfde hoogte heeft als de schoorsteen potjes ernaast en niet al te lang ook weer ivm condensatie.of je moet het bovenste stukje dw maken.
 

Leandres

  • #14
Het kanaal in de schoorsteen zelf is ongeveer 190cm. Ik zat zelf te denken om de RVS pijp zo´n 50cm te laten uitsteken. Is dat voldoende? De totale lengte is dan 2,4/2,5 meter.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #15
Ik zou de buis max een cm of 20 laten uitsteken ,maak je de buis langer dan is het verstandig om dubbelwandig te nemen,vooral als er ook nog een koude metalen kap op zou komen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu