Groepenkast niet in meterruimte

Sjerpe

  • #1
Vanwege bouwkundige redenen wil ik mijn groepenkast in de bijkeuken plaatsen ipv in de meterruimte (in de garage). Dit wil ik zo oplossen:

Direct na de meter in de meterruimte een hoofdschakelaar 3P+N, tussen de meterruimte en de en de groepenkast een kabel van ongeveer 5m van 5x4mm2 (3 fase, nul en aarde), in de groepenkast gaat deze dan rechtstreeks op 3x aarlek 30mA met ieder 4 groepen erachter. Ik heb een 3x25A aansluiting.

Zou dit zo mogen? Het stuk kabel tussen meter en groepenkast is dan alleen afgezekerd via de hoofdzekering en niet voorzien van aardlek beveiliging.

Het betreft een nieuwbouwhuis waar nog een aansluiting gemaakt moet worden, dus het moet allemaal netjes conform regelgeving (en daarnaast ook gewoon deugdelijk en veilig zijn)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Nee, kabel zelf moet beveiligt zijn, mag niet dmv hoofdzekeringen alleen.
 

Sjerpe

  • #3
Moet de kabel alleen tegen overbelasting beveiligd zijn of ook voor aardlek?

Zou het volgende dan kunnen:
3x25A hoofdzekering
meter
hoofdschakelaar
3x20A zekering meterruimte (ivm selectiviteit)
kabel (5x4mm2), 5m lengte
Groepenkast aansluiting direct op aarlek's
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Aardlek hoeft niet, maar je moet je kabel dan wel berekenen op een aardsluiting.

20A is niet selectief, zowel omhoog als omlaag.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Als je de zoekfunctie hier even gebruikt, kun je zien dat dit onderwerp hier regelmatig voorbij komt. Eigenlijk is dit, vanwege de regelgeving, altijd praktisch onuitvoerbaar op een 3x25A aansluiting. Als je bereid zou zijn de kosten voor het extra vastrecht van een 3x40A op te hoesten, zou het kunnen maar dat lijkt mij zonde van het geld. Dit zou dan puur voor de selectiviteit zijn terwijl je het volle vermogen niet eens kunt opnemen.
Wat is, als ik vragen mag, die bouwkundige rede om het zo uit te voeren en kun je de netbeheerder niet verzoeken om de meter, op de door jouw gewenste plaats, aan te brengen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu