Open spouw onder vensterbank

Michielvv

  • #1
We hebben onlangs een huis uit 1959 gekocht en in voorbereiding op de stukadoor dachten we de vensterbank te verwijderen. (gescheurd en te smal) Het is een stenen vensterbank die voor het grootste deel los lag en er zo tussenuit geschoven kon worden. Ik was dan ook verbaasd om daarna direct in de spouw te kijken.

Het kozijn is niet oorspronkelijk (vervangen door hardhout met isolerend glas) en ook de buitenmuur is volgens mij niet origineel (andere stenen dan het huis en ieder huis in de straat heeft net weer een ander steentje voor dit stukje muur) Het kozijn rust zo te zien helemaal op de buitenste muur.

Nu is mijn vraag: hoe kan ik dit zo goed mogelijk geschikt maken voor het plaatsen van een nieuwe vensterbank? Zeker als we een houten vensterbank zouden willen plaatsen lijkt het me niet verstandig dit zomaar bovenop de open spouw te doen. Google heeft mij inmiddels geleerd dat er normaal gesproken spouwlatten zitten, maar dat daar dan ook het kozijn aan bevestigd is.




 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Spouwlatten zijn inderdaad om het kozijn op te bevestigen. De vensterbank kan op het binnenspouwblad bevestigd worden.

Heb je plannen om de spouw te laten isoleren?
 

Michielvv

  • #3
In principe waren we dat niet van plan. Er is een houten vloer en de ventilatie van de kruipruimte loopt via deze zelfde spouw. Ik heb hier op het forum niet zulke goede dingen gelezen over de combinatie daarvan met isoleren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Je kan evt. van bovenaf er wat isolatie instoppen (PIR bijvoorbeeld). Veel doet het niet, maar het rendament van de radiator gaat wel omhoog.
 

Michielvv

  • #5
Dat is misschien wel een idee idd, het binnenspouwblad lijkt zeer dun beton te zijn. (het is een erker, dus dit stukje is geen onderdeel of verlengde van een dragende muur, maar staat wel op de fundering van het huis)

Zou ik dan niet te dikke pir platen strak tegen het beton plaatsen en zo een deel van de spouw openhouden voor de ventilatie naar kruipruimte? Of gewoon zo veel mogelijk opvullen en de ventilatie via een nieuw roostertje/kanaal regelen ipv via de open stootvoegen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Je verwacht geen betonnen binnenspouwblad bij een huis uit '59. Wellicht alleen een specielaag aan de bovenkant?

Beter voor de zekerheid niet de hele spouw opvullen. Opvullen kan trouwens toch al bijna niet, want dan krijg je het er niet tussen. Doe de isolatie strak tegen het binnenspouwblad aan, bij voorkeur rondom ook geen kieren (indien mogelijk). De spouw en kruipruimte wordt ook wel geventileerd door de rest van de spouw, dit kleine stukje verandert daar niet veel aan.
 

Michielvv

  • #7
Ik verbaasde me er ook over, want in de rest van het huis is het wel allemaal baksteen. Ook het deel dat zich onder vloerniveau bevind is wel gewoon baksteen. Maar bijvoorbeeld de lateien zijn ook al van beton (volgens mij nog ter plekke gestort)


Het zou natuurlijk kunnen dat het achteraf geplaatst is toen het kozijn en het buitenmuurtje vervangen zijn, maar zo ziet bijv. het stukwerk er niet uit.

Mijn zorg mbt tot de ventilatie is met name omdat het rooster in het binnenspouwblad precies hier onder zit en de muur daarna verspringt, ik heb geen idee of de spouw daar doorloopt. Maar ik zou het ter hoogte van het rooster kunnen vrij houden natuurlijk.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het lijkt op bimsbeton.
 

Michielvv

  • #9
Uiteindelijk hebben we gekozen voor HR EPS platen, ivm de eenvoudigere verkrijgbaarheid. Er was voldoende ruimte om een 8cm dikke plaat te plaatsen. Ik heb de plaat klem gezet met kleine blokjes restmateriaal.

Het rooster tussen spouw en kruipruimte heb ik vrij gehouden.



Het enige waar ik nog over twijfel is de kier die aan de bovenkant over blijft: afdichten met een dun strookje plaat, of gewoon open laten en de vensterbank er zo overheen leggen.
 

Tiho

  • #10
Bij mij kijk je ook overal de spouw in als de vensterbank eraf is. Zo vreemd is dat niet volgens mij. Waarschijnlijk zaten er origineel van die vensterbank tegels op. Die liggen dan op beide muren vast.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zou een strook van de dezelfde isolatie snijden van zo'n 10 cm en dat er bovenaan tussen drukken, de vensterbank zal dan minder afkoelen en u spaart dus gas uit.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Of toch met PUR, zit de vensterbank gelijk goed vast :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu