Veranderen stopcontact

Norton1

  • #1
Hallo allemaal, op onze slaapkamer hebben wij 2 dubbele wcd's onder het bed net boven de plint. Nu hebben wij een ander bed gekocht met een vast hoofdbord en elektrisch verstelbare lattenbodem. Nu wil ik eigenlijk het binnenwerk van de wcd verwijderen en een kabel rechtstreeks aansluiten op de draden uit de centraal doos. Ik wil als het ware de wcd's verlengen zodat ik het hoofdbord tegen de muur kan zetten en ik geen last hen van de stekker. Weet iemand of er ook een soort inbouwkapjes zijn waar je een draad uit kan laten komen en hoe dit heet? Of is er een andere en betere oplossing? Wij hebben alles van Busch en Jaeger. Alvast bedankt voor jullie reactie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een mogelijkheid is de doos uithakken, daarvandaan een sleuf hakken naar de plek waar de wcd moet komen, nieuw stuk pijp in de muur (met mofje ertussen), nieuwe inbouwdoos/dozen inboren. En dan daarheen de draden opnieuw trekken vanaf de centraaldoos. Maak in de verlengde pijpen geen te strakke bochten, anders is het erg lastig draden trekken. Eventueel kun je meteen een trekdraad in de pijp leggen, die kun je via een van de de bestaande draden naar de centraaldoos toe halen.

Minder ingrijpend en vooral minder stoffig is het gebruik van een K25/P25 kabelgoot systeem, zie deze link (niet als reclame bedoeld, bevat gewoon alle onderdelen van dat systeem).

Je monteert dan op de inbouwdoos een uitbreidingsdoos (5612/5618). Je legt kabelgoot (9054/9068 etc) naar de nieuwe plek, alwaar je een montageplaat (5510/5512) monteert. Moet de kabelgoot een hoek maken, dan kun je gebruik maken van een haaks hoekstuk (5660/5662). De kabelgoot wordt aan de muur bevestigd dmv de muurclips (5600), de kabelgoot klikt daar overheen.

Op de montageplaat (aan het uiteinde dus) kun je een normale dubbele wcd monteren, is wel opbouw! Je kunt ook gebruik maken van de bij het systeem behorende contactdoos (5580/5582) maar ik denk dat die veel duurder is en lastiger te krijgen (de hiervoor genoemde materialen zijn allemaal bij bouwmarkten te koop).

In de bestaande inbouwdoos verbind je de bestaande VD-draden mbv lasklemmen aan drie nieuwe VD-draden, die door de kabelgoot naar het de nieuwe wcd lopen. Om te zorgen dat ze er bij de montage niet uitvallen plaats je hier en daar een clipje (5590).

Op de kabelgoot komt daarna een deksel, dat je zodanig op maat zaagt dat hij onder het deksel van de uitbreidingsdoos en dat van de montageplaat past.

Omdat de uitbreidingsdoos en de kabelgoot niet dieper zijn dan een normale plint, zal het normaal gesproken geen enkel probleem zijn het bed ervoor te zetten. En omdat in geval van elektraproblemen het bed opzij geschoven kan worden voldoet het geheel aan de eis van bereikbaarheid.

Op deze manier heb ik op een aantal plaatsen in huis gezorgd dat kasten of ander meubilair toch op die plaats kunnen staan waar net een wcd zit... Makkelijk is dat je het bij wijziging of verhuizing zo weer in originele staat kunt terugbrengen! :wink:

Vanzelfsprekend is dit een opbouwsysteem, minder mooi dan alles inbouwen, maar dat vergt veel meer gedoe. Haal je de kamer toch al overhoop, dan heeft inbouw zoals als eerste genoemd waarschijnlijk de voorkeur.

PS: dat er steeds twee nummers staan (1234/1236) heeft ermee te maken dat het spul in wit en in creme te koop is. Even goed kijken wat het beste bij jouw situatie past en alles in dezelfde uitvoering kopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu