Bad en douche op 1 afvoer

Robbie's

  • #1
Ik ga onze badkamer verbouwen en wil zoveel mogelijk de bestaande leidingen en afvoer hergebruiken. Links van het bad zit momenteel reeds koud/warm water en die kan ik mooi doortrekken na plaatsen 7cm hydroblokken. Links van het bestaande bad wil ik een douche gaan plaatsen. De blauwe afvoer zit vanaf bouw reeds in vloer gestort (denk 5cm zwarte PVC buis met rubbers) en rood (afvoer douche) wil ik extra gaan aansluiten. Voor de duidelijkheid.. op de tekening staat het bad dus op pootjes. Mijn vragen:

1) Is deze set up logisch of loop ik grote risico's bij deze set up? Mijn idee is om voor het bad een watervaste multiplex plaat met tegels te plaatsen die ook weg kan zodat ik altijd bij water en afvoer kan;

2) Welke diameter afvoer douche naar de bestaande blauwe afvoer?

3) Zijn er constructies op de markt met afvoer bad en zijtak voor afvoer douche die onder badkuip passen? Ik maak mij zorgen over beschikbare ruimte .

4)Waar een sifon te plaatsen? Onder douchebak en onder bad?

Bvd voor de tips. :D

 

Robbie's

  • #2
Voor de duidelijkheid de afvoer die uit het beton komt zit niet precies onder de afvoer bad. Is bijvoorbeeld de volgende constructie mogelijk? Dus T-stuk aansluiten op aansluitpunt dat uit beton komt en daarna er voor zorgen dat er een sifon komt zowel in douche als bad afvoer.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Dat gaat niet werken zo.
Als je het bad leeg laat lopen, zal het water via de douche omhoog komen.

Beter is het, om een aparte afvoer vanaf de douche naar de standleiding te maken.

En zowel bij het bad, als bij de douchebak hoort een sifon onder te zitten.
 

Robbie's

  • #4
Peter,

Bedankt voor je reactie.

Je verwacht dat het water ook omhoog komt bij de douche als de douche verder van afvoer zal zitten dan het bad. Ook zal ik er voor zorgen dat de afvoer goed op afschot wordt gelegd.

Indien dit geen optie is moet ik alternatieven gaan bedenken. De hoofd afvoer zit gegoten in het ben en gaan helemaal rechts van de tekening via standpijp naar beneden. Aparte afvoer zou betekenen dat ik door gestort beton een aparte afvoer moet leggen (en op een andere plek anders kom ik in de keuken uit :-).

Het is in ieder goed dat ik de vraag stel voordat ik aan de klus begin. Ik wil verrassingen achteraf voorkomen.

Mvg,
Rob
 

Robbie's

  • #5
Peter,

Ik heb de mogelijke aansluitingen nog wat verder nagekeken en zie nog een andere optie.




Als ik de afvoer douche (rood) langs de muur op afschot aanleg en aansluit met een rubbere manchet op de hoofdaansluiting (110mm) is dit dan wel een goede oplossing?. Ik begrijp dat het beter zou zijn om een tussen stuk achter standpunt te plaatsen (110 met 30 of 50mm aansluitpunt douche) maar dit is bijna niet mogelijk omdat ik onder douchebak maar 14-15cm heb die ik ook nog eens op afschot moet aanleggen en dus vrijwel op de grond bij standpijp aan moet leggen.

Is dit een betere optie?

Bvd voor je advies.
Mvg,
Rob
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je kunt niet zo maar een gat boren in de standleiding, en dan zo een rubber gebruiken, ook dat gaat lekken.

Je kunt wel een aanboor klemzadel hiervoor gebruiken.
Dat is een goede waterdichte aansluiting.
Deze heb je in verschillende maten.



Gebruik geen gewoon klemzadel, die je moet lijmen, want dat werkt ook niet.
 

Robbie's

  • #7
Peter,

Hartelijk dank. Ik zal even gaan googlen naar een "aanboor klemzadel". Ik weet bijna zeker dat het een zwarte 110cm afvoer is waar ik op moet aansluiten en die mag je volgens mij zowieso niet verlijmen met bijv PVC lijm.

Mvg,
Rob
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Het is beter dat je een gleuf in de smeerlaag en gedeeltelijk in het beton maakt en leiding verlengen gaat naar je douche.



en voor een aanboorzadel heb je te weinig ruimte onder je t-stuk.

dat is minimaal 13 cm en als het een gelaste geberit pijp is zit je precies op de naad van de las.

of je moet even een foto maken van je standleiding
 

Robbie's

  • #9
Hi Henk,

Bedankt voor je bericht. De muur waar de standpijp in zit moet ik nog openbreken maar het kan inderdaad zo zijn dat ik te weinig ruimte heb :( . De onderkant huidige afvoer (110cm) wc die naar die zelfde standpijp loopt zit 10cm boven de grond en die zit waarschijnlijk op een zwart t-stuk achter die muur. Poehhh... Ik moet hier even goed over nadenken. Ik ga denk ik eerst kijken of ik nog ruimte heb achter die muur en anders uithakken en aansluiten zoals jij beschrijft. Het is echter gestort beton (met een afdeklaag van misschien 5cm) en ik heb bij het verbouwen van mijn toilet gezien dat je daar zeer moeilijk doorheen komt.

Ik ga nog nadenken over een derde optie en dat is een andere indeling waardoor ik mijn bad zodanig plaats dat de afvoer in een andere hoek direct naar beneden gaat door de betonnen muur van misschien wel 20 cm en dat twee keer zodat ik direct aansluit op hoofdafvoer in kruipruimte.

Valt allemaal niet mee
Mvg,
Rob
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Plaats even een schets van plattegrond hoe het komt zitten wc bad douche en leiding koker.
 

Robbie's

  • #11
Henk,

De derde tekening in dit subject toont ook waar de wc zit. Grijze stuk in die tekening is de muur waar ik het over heb. Ik kan morgen ook even een plattegrond tekenen van de badkamer als je dat bedoelt.

Bvd,
Rob
 

Robbie's

  • #12
Henk,

Volgende tekening zou het idee wat duidelijker moeten maken.



De bruine dikke lijn is huidige muur badkamer die weggebroken zal worden zodat de badkamer tot raam doorgetrokken zal worden. De huidige badkamer is dus het gedeelte rechts van de bruine lijn. Rood is de huidige afvoer WC (loopt 10cm boven grond naar WC), Paars is de huidige afvoer bad die dus onder de vloer naar rechts in het beton is meegestort en bij geel zitten nu de warm en koud water leidingen. Ook deze lopen in het beton (vloer) naar rechts de muur in waar ook de hoofdafvoer zit.

Mvg,
Rob
 

Robbie's

  • #13
Ik zie nog een 4e opie :-) maar weet niet of dit bouwkundig gezien mag. Als ik een extra gat (50mm) boor naast de bestaande afvoer dan kom ik direkt uit in de meterkast en vanuit daar is het wat eenvoudiger (vloer naar kruipruimte lijkt minder dik)om naar de kruipruimte te gaan. Maar, mag je een water afvoer hebben lopen in je meter kast? Lijkt mij ook niet de beste keuze maar ik zal het op de 1 of andere manier op moeten lossen.

Ik zie op tegen het voorstel van Henk om alles uit te hakken. Het lijkt mij wel de meest logische keuze maar ik ben bang dat dit bijna niet te doen is en vrees dat het weghalen van gestort beton onder de bestaande PVC buis ook een hels karwei zal worden. Dit alles ook met het risico dat ik de bestaande PVC buis beschadig waardoor ik een groter probleem krijg.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #14
Afvoer mag gerust door de meterkast lopen.
Bij heel veel huizen is dit zo.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #15
Als je het niet aan durft om in beton te kappen moet je het niet doen.
 

Robbie's

  • #16
Bedankt, Dan ga ik geen risico nemen en wordt het een extra afvoer voor de douche van 32 of 50mm door de meterkast.

Mvg,
Rob
 

Robbie's

  • #17
Herstel, ik zal een 50mm of zelfs 75mm afvoer moeten regelen. 50mm lijkt mij meer dan voldoende maar daar zijn zie ook weer wat onderwerpen over op dit forum.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
50 mm voor de afvoer van de douche is ruim voldoende.
32 mm is te klein
 

Robbie's

  • #19
Bedankt Peter, dan ga ik voor de 50mm buis.
Mvg,
Rob
 

Robbie's

  • #20
Sorry maar laatste vraag. Als ik die extra 50mm PVC buis direct doortrek (via meterkast) naar de kruipruimte moet ik mij dan nog zorgen maken over ontluchten of is bestaande ontluchting (zie tekening) voldoende?



Als ik het bad verwijder kijk ik toch nog even hoe diep die 50mm PVC buis in de vloer is gestort. Het plaatsen van een T-stuk (met rubbers) tussen bad en douche (en dus uithakken) ga ik toch nog even voorzichtig bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu