LED-inbouwspot

Wmegens

  • #1
Hoi,

Ik ben op zoek naar led-inbouwspots geschikt voor de badkamer (verlaagd plafond). Ik heb er 9 nodig. Twee spots komen boven de open douche te hangen. Het moet dus echt veilig zijn! Nu zag ik op een website (inbouwspotsPUNTnl > led inbouwspots dimbaar) inbouwspots waar voor elke spot een kleine led-driver zit (230V > 10V). Hierdoor kan de spot rechtstreeks op 230V worden aangesloten. Dit lijkt me een handige oplossing. Alleen weet ik niet of deze geschikt zijn voor een vochtige ruimte. Er staat IP54 bij de beschrijving.

Een bijkomend probleem is dat het verlaagde plafond er al in zit en er van alles mis is met de bedrading. Er zitten nu halogeenspots in, maar de installatie is niet goed gedaan, waardoor de lampjes zwak branden en soms uitvallen. De oorzaak is waarschijnlijk de te grote afstand tussen trafo's en lampjes. Hoe dan ook inmiddels blijkt met testen met gewone peertjes dat sommige spots het gewoon niet meer doen, en andere willekeurig. Het is dus een zooitje. De bedrading moet er dus opnieuw in en ditmaal installatietechnisch verantwoord. Zijn er trucjes om via de kleine ronde openingen (van de spotjes) 230V bedrading door te lussen, of ben ik de klos en kan het hele plafond eruit... :cry:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
IP54 is geschikt voor in bad.

Je kunt eventueel met behulp van de oude draden de nieuwe trekken of je probeert om met een trekveer of een stokje van het ene gat naar het andere te komen.
 

Wmegens

  • #3
Dank je wel Tom voor je reactie. Dan heb ik de juiste lampjes op het oog.

Ben benieuwd of het gaat lukken met stokjes. Met een trekveer lukt het namelijk niet. Ik had ook al een dun houten latje in gedachten. Misschien zou installatiedraad nog kunnen maar dat is waarschijnlijk niet stijf genoeg.

Dan heb ik nog een vraag over randaarde. De 10V led-lampjes en de 230V led-drivertjes zijn niet geaard. Vanaf de schakelaar zelf komt ook geen aarde. Moet ik toch nog iets met aarde boven het verlaagde plafond doen of is dat niet nodig? Oftewel: kan ik volstaan met een serieschakeling zonder aarde?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Aarde heb je dan niet nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu