Kan ik mijn circuit rond maken?

BartensteinPiano

  • #1


Ik ben mijn huis aan het verbouwen en probeer zoveel mogelijk zelf te doen, maar ik ben er niet helemaal zeker van dat wat ik nu bedacht had ook gewoon kan...

Is het mogelijk om zoals op bijgevoegde tekening een circuit rond te maken door de onderste radiator aan de voorkant van het huis op het warme- en aan de achterkant op het koude circuit aan te sluiten? Of loop ik dan tegen problemen aan waar ik nog niet aan gedacht heb?

Ik heb wel eens een radiatortje opgehangen maar nog nooit een heel circuit. Voor het aansluiten van de ketel wil ik er wel even een kennis bij halen die installateur is, maar het voorwerk wil ik dan zoveel mogelijk gedaan hebben.

Tips en suggesties zijn welkom! Bij voorbaat heel erg bedankt!

David
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Nee want dan neemt het water de weg van de kortste weerstand. En dat is gegarandeerd niet over de radiatoren.
 

Bernhard

  • #3
Dat rondpompsysteem is geen probleem voor de werking van de installatie. De radiator links onder moet wel op de juiste manier worden aangesloten. De bovenkant van die radiator moet ook op de aanvoer worden aangesloten. Zo'n rondpompsysteem is niet nodig. Je stopt aan elke kant van het huis met de leidingen bij de laatste radiator.
De waterstroom gaat vanaf de ketel door de aanvoer naar elke radiator. Vanaf elke radiator gaat het via de retourleiding weer terug naar de ketel.mvgr bernhard
 

BartensteinPiano

  • #4
Dank jullie wel Bernhard en Obelix!

Ik vrees dat ik helemaal zat te slapen toen ik de tekening maakte. Ik zal proberen morgen even een nieuwe te posten, maar de situatie moest eigenlijk zo zijn:
de onderste radiator had op de tekening uit een enkele lus bestaan, dus de aanvoer op de voorkant van het huis en de retour op de achterkant.

Ik heb inmiddels ook al iemand gesproken die storingsmonteur is en zei dat het waarschijnlijk wel zo aangesloten kon worden maar dat het zeker niet optimaal zou werken omdat in dat geval het water inderdaad eerder via de leidingen een rondje door het huis zou maken dan via de radiatoren omdat er waarschijnlijk veel te weinig weerstand zou zijn.

Denken jullie dat die T-koppelingen direct onder de ketel al niet optimaal zijn? Of zou dat niet zo'n probleem moeten opleveren? Daar kan ik namelijk ook nog van af wijken als het nodig is...

Alvast weer heel erg bedankt!

David
 

Kacheltje

  • #5
Een ringleidingsysteem wordt wel vaker toegepast en is zeker mogelijk ook bij een 2 pijp systeem.

Hydraulisch gezien kun je dan beter nog de aanvoer een kant rond laten lopen en de retour de andere kant tot aan de laatste radiator. Je hebt dan vrijwel een tichelman systeem Je leidingen zijn hydraulisch gelijk.
Zijn alle radiatoren gelijk dan is alles hydraulisch gelijk en kun je met een inregelafsluiter al je radiatoren inregelen.

Het geheel gesloten heeft soms het voordeel dat je de hoofdleiding (ringleiding) kleiner kan uitvoeren.
Je leidingsysteem is dan niet hydraulisch gelijk en alle radiatoren dien je dan altijd apart in te regelen.
Creatief omgaan met je installatie heet dat. :wink:
 

Bernhard

  • #6
Mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Een andere mogelijkheid is om een tichelmann systeem toe te passen. Hierdoor is de som van de lengte van de aanvoer en retourleiding voor elke radiator even lang. Hierdoor krijgt elke radiator dezelfde hoeveelheid water. Het enige wat je nog hoeft te doen is de kranen instellen op de maat van je radiatoren. Hierdoor wordt waterzijdig inregelen simpel.

 

Bernhard

  • #8
Dat instellen van de radiatorventielen bij een Tichelmansysteem is net zo makkelijk of moeilijk als bij een 2-pijpssysteem. mvgr bernhard
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #9
Zeker niet. Bij tichelmann hoef je geen rekening te houden met leidingweerstanden.
 

Kacheltje

  • #10
Zolang de vermogens van de radiatoren overeen komen hoef je geen rekening te houden met de leidingweerstand idd.
Als de radiatoren verschillend zijn van vermogen wel.
Radiatorkranen stel je dan in verhouding in. Is wel eenvoudiger dan inregelen met verschillende leidingweerstanden.
 

Bernhard

  • #11
Een verticaal Tichelmansysteem is geen goed installatie ontwerp.
Er zijn wel degelijk drukverschillen voor de radiatoren. De diameter van de leidingen moet ook groter zijn. mvgr bernhard
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu