Nieuwe meterkast en bestaande groepenkast

Jorrit

  • #1
Beste klussers,

Ik wil weten of het is toegestaan om een nieuwe meterkast te plaatsen en de oude groepenkast te behouden.

Ik heb een dubbele woning met twee groepenkasten en maar één aansluiting op het net. Ik heb een nieuwe aansluiting besteld (3x 25A) zodat beide woningen eigen meters hebben. Voor de ene woning verandert er niets maar in de andere woning moet een nieuwe meterkast komen omdat de huidige groepenkast niet in de gang en binnen 3 meter vanaf de voordeur zit.

Nu wil ik graag wel de oude groepenkast behouden zodat ik alleen maar de aanvoerleiding (die nu uit de andere woning komt) naar de nieuwe meterkast hoef te leggen. Dit is een 6mm2 kabel. Anders moet ik zes leidingen verleggen (6 groepen).

Mag dit en klopt het dat er na de nieuwe meter een hoofdschakelaar moet komen voor de kabel naar de bestaande groepenkast (ca 7 meter). Of moet hier ook nog een zekering voor?

Bedankt alvast
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Nee dat mag niet. Er moet een zekering voor de kabel en vanwege de selectieviteits eis kom je daar met 25A hoofdzekeringen niet mee uit. Kan de netbeheerder die nieuwe aansluiting niet nabij de oude groepenkast plaatsen? Anders toch 6 losse kabels leggen.
 

Jorrit

  • #3
Dat betekent dus dat er een 3x 50A aansluiting zou moeten komen als ik dit zou willen (en dan een 25A zekering tussen de hoofschakelaar en de kabel naar de oude groepenkast) Dan wordt het een beetje duur aan vastrecht ben ik bang...

Aangezien de oude groepenkast niet in de gang en binnen 3 meter van de voordeur zit wil de netbeheerder hier geen nieuwe aansluiting maken. Dus ik denk dat ik alle groepen inderdaad maar apart naar de nieuwe meterkast ga brengen. Bedankt!
 

Ralph

  • #4
Die domme 3 meter regel heb ik nooit begrepen trouwens, maar dat er op uitgezonderd word is nog achterlijker.

Maar er worden dus wel uitzonderingen gemaakt, als je nou even een goede reden daarvoor bedenkt voldoe je aan deze domme spelregel.
 

Jorrit

  • #5
Dag Ralph,

Wat is een goede reden om een uitzondering te mogen maken? Die drie meter is er volgens mij zodat in geval van calamiteit de hulpdiensten niet te hoeven zoeken waar ze de installatie spanningsloos kunnen maken.
 

Ralph

  • #6
Zeggen dat het altijd al zo is geweest en daarmee een bestaande situatie is.

Of liegen dat er een deur gemaakt word in de gevel.

Bedenk iets en zoek eens op internet over uitzonderingsregels en hoe je die naar je hand kan zetten.
 

Sjerpe

  • #7
Kan je de kabel niet met 20A afzekeren? Dan heb je de gevraagde selectiviteit (ervan uitgaande dat je 6x 16A in je groepenkast hebt).
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Selectiviteit zou zijn: afzekeren met (minstens) 1,6 x 16 A = 25 A.

20 A is dus NIET selectief!
 

Sjerpe

  • #9
Weer wat geleerd, de factor 1,6 voor selectiviteit kon ik nog niet :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu