Dakkapel vraag - 1 of 2 lagen?

Ribruijn

  • #1
Ik zal proberen geen merken te noemen. Situatie: dakkapel. Geleverd strak gespoten in 2 lagen grondverf. Zodra het goed weer werd is deze 3 jaar geleden (na het bekende schoonmaken, schuren en ontvetten) in Rubbol Satin zijdeglans afgelakt, 2 lagen. Was eigenlijk een foutje omdat we het jaar erna de rest van het huis in Rubbol XD hooglans hebben gedaan, deze is voor buiten veel beter en langer bestendig, los het feit dat hoogllans veel beter is. Dus gisteren de dakkapel geinspecteerd (zat nog zeer strak in de lak), schoongemaakt, lichtjes opgeschuurd en ontvet en met een laag Rubbel XD hoogglans overgeschilderd. Gezien de staat van de lak en het feit dat de Satin heel goed overschilderbaar is met de XD vond ik 1 laag wel afdoende. Is dat echter ook zo?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Om de echte hoogglans glans te krijgen zou ik toch voor 2 lagen gaan.

Met kleur is het net zo: 1 laag kan al dekkend lijken, met een tweede laag krijg je pas echt de diepe kleur te zien.

PS: ik hoop dat je ook ontvet hebt voor het schuren? Dus schoonmaken, ontvetten, schuren, schoonmaken en nogmaals ontvetten.
 

Ribruijn

  • #3
Ok. Ik had namelijk het idee omdat de kleuren exact hetzelfde zijn en de Satin er nog zo goed op zat het wellicht niet nodig zou zijn.
En ja, natuurlijk in die volgorde. Anders schuur ik alle vettigheid het hout in (nou ja, in de onderliggende verflaag. Het was maar lichtjes opschuren).
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Bij elkaar heeft u er 5 lagen opzitten. Indien de laatste laag na schuren geen kale plekken vertoond ( inspecteer vooral de kanten, kale plekken alsnog eerst gronden ) kunt u volstaan met 1 hoogglans aflaklaag.
De kritieke laagdikte waarbij blaarvorming gaat optreden ligt op 350mu. Daar komt u met 6 lagen aardig bij in de buurt.

Normaliter is een regulier buiten systeem opgebouwd uit grondlak>voorlak ( verdunde aflak )>aflak. Dan heeft u 3 lagen.
EPS systemen doen het met nog minder: 2 lagen over de grondlaag af fabriek. Deze worden wel onverdund aangebracht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu