Verplaatsen expansievat 60 cm

Hermsen

  • #1
Ik wil m’n expansievat zo’n 60cm verplaatsen.
Deze komt dan op dezelfde hoogte, maar dan 60cm verder van mijn HR ketel.

Het expansievat zit met een T-stuk op direct gekoppeld op de ~22mm retour-leiding, op ongeveer 1meter van het vul-punt.
Het T-stuk lijkt me geschroeft, maar aan de zijde van het vul-punt lijkt het een knelkoppeling.




-HR combie-ketel (107%) op zolder (eind 2005 geplaatst)
-Expansievat 18liter/0.5bar ( ~1,1mtr van de vloer)
-leiding buitendiameter ~22mm (21.3mm met schuifmaat) (stalen, dikwandig?)




Kan ik het expansievat verplaatsen, waarbij ik het T-stuk blijf gebruiken, en m.b.v. knelkoppelingen en een stuk nieuwe 22mm leiding aan de bestaande leiding koppel?
Of kan ik beter een expansievatconsole/expansievatbeugel gebruiken, en die met een 15mm leiding aan de hoofdleiding koppelen?

En hoe kan ik de huidige 21.3mm stalen leiding met een knelkoppeling koppelen met een 22mm leiding?
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Hoe wordt het expansievat nu ondersteund? Toch niet alleen aan de leidingen, hoop ik? Zeker als het membraam lek raakt en het expansievat vol water komt, lijkt me dit niet goed voor de leidingen. Alleen al om die reden zou ik een expansievatbeugel gebruiken.
Waar zit de overstort? (kan ook in de ketel of in de badkamer zitten, maar hier zie ik hem niet)

De pijpen naar het expansievat zitten volgens mij inderdaad geschroefd. Je zou kunnen overwegen om alles uit dat T-stuk van de lange leiding aan de muur te draaien, en hier een geschikt 'puntstuk' (buitendraad -> knel) in te draaien voor een stukje pijp naar de nieuwe plek van het expansievat.
Misschien staat in dat T-stuk wel een maat (1/2, 3/4 i.o.d.)
 

Bernhard

  • #3
De aansluiting van het expansievat moet op het laatste stukje leiding naar de ketel zitten. Erg mag geen T-stuk tussen zitten voor andere radiatoren. mvgr bernhard
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Op de foto is duidelijk te zien dat er geen radiator tussen zit.
 

Hermsen

  • #5
@AvDijk,

In de huidige situatie wordt de expansievat verder niet ondersteund, maar is robuust genoeg om 18kg te kunnen dragen.
Zie zo snel geen externe overdrukventiel. In de ketel zit een automatische ontluchting, mogelijk ook een overdrukventiel.

Het gebruik van een 'puntstuk' is een goed idee! Op het T-stuk lijkt 3/4 te staan bij de aansluiting naar het vat. (bij de andere twee aansluitingen lijkt 1/2 te staan) (een beetje 'vol'geschilderd, dus wat lastig te lezen.) Het pijpje naar het vat is ook wat dikker (~27mm).

Dus dan heb ik een puntstuk van 3/4 naar 15mm knel nodig, of misschien makkelijker een kniestuk 3/4 BU naar 15mm knel. En een expansievatbeugel.


@Bernhard,
Ik wil het vat maar zo'n 60cm naar links verplaatsen, het vat komt dan dicht bij het knieschot (laatste foto in eerste post). Zit dus geen radiator meer tussen.
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Prima oplossing.
 

Bernhard

  • #7
Direct onder de ketel zit in de aanvoer en retour een t-stuk. De leidingen onder de ketel splitsen zich naar de voor- en achterkant van het huis. Op de foto zie je geen radiator. Ik denk dat er ook radiatoren rechts van de splitsing aangesloten zijn. De aansluiting voor het vat moet dan op het laatste stukje leiding onder de ketel komen. Het gat dus over de AANSLUITLEIDING/T-STUK voor het expansievat.
Het vat mag best achter het knieschot geplaatst worden maar wel met een aparte leiding. mvr bernhard
 

Hermsen

  • #8
Bedankt allemaal.
Ik heb het expansievat verplaatst.



Misschien dat ik er in de toekomst nog een flauw bochtje inmaak zodat de leiding wat meer evenwijdig aan de CV leidingen loopt.


@Bernhard. Inderdaad, er zit een splitsing direct onder de ketel. De leidingen die naar rechts loopen gaan naar de radiatoren aan het voorkant van het huis, waarbij de eerste radiator 1 verdieping omlaag is.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #9
Ziet er netjes uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu