Geen aarde in badkamer. Hoe onveilig is het?

2dehans

  • #1
Hallo,
Even een kort vraagje. In mijn badkamer zit uiteraard een elektra punt in het plafond. Hierin zit alleen de nul en de fase draad. Geen aarde draad dus.
Daarnaast is bij de verbouwing de randaarde ontkoppeld. De design radiator en bad is dus niet voorzien van aarde.

Ik kan mij voorstellen dat dit niet optimaal veilig is..maar in welke mate is het volledig onveilig.

Bij kortsluiting springt de aardlekschakelaar er toch uit?

Ik vroeg mij wel af in hoeverre waterdamp (douchen) gevaarlijk icm inbouwspotjes?

Bedankt voor jullie tips.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als een fout in de installatie je radiator onder spanning zet zal er een spanningsverschil ontstaan tussen radiator,bad,kranen en de vloer.
Raak jij die radiator egelijk met een ander geleidend deel aan heb je de kans dat je aardlek eruit gaat,tenzij je op een of andere manier nat bent, goed geweekt, want dan geef je eerst licht voordat de aardlek eruit gaat en is er een kans dat je het niet overleeft.

Over het algemaan is waterdamp geen groot probleem bij spotjes.'
 

Masala

  • #3
Dit is volledig fout. Er moet randaarde aanwezig zijn in je badkamer voor je stopcontacten. Verder vraag ik mij af.. je waterleiding.... deze is dan volgens mij ook niet vereffend dan enkel, mits aanwezig, via de hoofdaardrail in de meterkast. Volgens de NEN is dit te weinig.

Vereffen de boel dus lokaal met elkaar. Maak een verdeelpunt in je badkamer, breng alle metaal geleidende delen die spanning verslepend zijn of kunnen zijn naar dit punt toe, verbindt deze aan een aardrail met voldoende aansluitpunten en trek vanaf hier een blank vertinde draad 6Qmm vanuit naar de hoofdaardrail in de meterkast. Mocht je de centraal doos middels buis kunnen bereiken dan trek je vanaf de CAP een geel/groene draad naar de nog te trekken geel/groene draad in de centraal doos. Het kan zijn dat hier hak en breekwerk voor verricht moet worden. Echter ik doe nu een stap terug in de tijd waar de verbinding niet in de badkamer aanwezig hoefde te zijn. De oude manier dus.

Het kan zijn dat er wel een CAP (Centraal Aardings Punt) in de badkamer aanwezig is. Echter zekerheid kan ik je niet geven. Dat zal dan eventueel gemeten moeten worden. Ik kan dat vanaf hier niet beoordelen.

Ik adviseer je sterk hier naar te laten kijken door een erkend installatiebedrijf.

Heb je een koophuis of een huurhuis. In deze laatste kun je de verhuurder vragen dit te laten nazien.

Waar velen enkel maar aan denken in onheil van binnenuit. Maar wat dacht men van onheil van buitenuit... onweer.....

Op een aardlekschakelaar alleen moet je nooit vertrouwen. Het kan zijn dat deze niet goed kan werken. Enkel testen via de testknop op de aardlekschakelaar geeft nooit zekerheid en is ook niet de test om daadwerkelijk vast te stellen dat de aardlekschakelaar naar de eisen afschakelt. Hier is speciaal meetapparatuur voor nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu