Dimmer zoemt

Klusbarry

  • #1
Net een nieuwe dimmer gehaald met het uitdrukkelijke verzoek om er een mee te geven die niet 'zoemt'. Nu heb ik hem aangesloten (aan de geinstalleerde spotjes) maar het. Eerste wat ik hoor is gezoem.

Het gaat om een 230v Peha dimmer(erg aan de prijs trouwens). Spots zijn aangesloten met hittebestendige siliconenkabel en aansluiten heb ik gewoon gedaan: pijltjes de fase, golfje de schakel en blauw van de siliconendraad op de nul. Klopt dit en ligt het aan de dimmer of de aansluiting?
 

Willem techniek GWE

  • #2
Peha Led Dimmer 431 HAN LED

LET OP!!!
Dit is een LED-Dimmer, geschikt voor de Philips Master Led lampen. Wilt u andere LED lampen dimmen, controleer dan eerst bij de leverancier of deze dimmer geschikt is!


Bedieningswijze: Draai/drukknop
Nom. vermogen 230V-ledlampen 6 t/m 60 VA
Nom. vermogen Gloei/halogeen 230V 6 t/m 120 VA
 

Klusbarry

  • #3
Ik had de 434 en heb deze net toch maar omgeruild. Heb nu een 435 meegekregen.
Zoemt ook. Iets aan t vermogen aanpassen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Vrijwel alle dimmers zoemen iets, het is maar net wat je storend vind.
Ik heb een aantal van Gira die iets geluid geven(3 verschillende)
Ik heb een Bikkel, die is geluidloos, maar laat mijn trafo zoemen.

Ik heb een set bureau lampjes met een touche dimmer erin, ook een lichte zoem hoorbaar bij dimmen.
 

Willem techniek GWE

  • #5
Dimmers speciaal voor LED lampen
LED lampen en dimmers
LED en Halogeen lampen dimcurve
Verminder je de stroom door een halogeen lamp met 50%, dan is de halogeenlamp bijna uit, de LED lamp geeft nog 50% van zijn lichthoeveelheid. Dit betekent dat veel dimmers nu in gebruik voor halogeen lampen, LED lampen moeilijk volledig kunnen dimmen.
LED lamp: minimum vermogen van dimmers
Vaak hebben bestaande dimmers een minimum aan te sluiten vermogen van ± 50W. In veel installaties zal dat vermogen niet op een dimmer aangesloten worden met alleen LED lampen. Die dimmers met een hoog minimum vermogen (50W of meer) zijn dus meestal niet geschikt voor LED lampen. Een LED lamp aansluiten op zo'n dimmmer zorgt voor slecht starten en/of knipperen van de LED lamp. Dimmers geschikt voor vermogens van minimaal 10W-20W zijn meestal wel geschikt, als ze voldoen aan de volgende eis:
LED lamp: elektrische eigenschappen en dimmers
De elektronica in een LED lamp voet heeft andere elektrische eigenschappen dan een gloeilamp of halogeen lamp. Een dimmer moet daar heel duidelijk rekening mee houden. In de voet van een LED lamp zit een (kleine) elektronische transformator. De dimmer moet daar geschikt voor zijn. Meestal staat op de verpakking en de handleiding van zo'n dimmer dat die geschikt is voor elektronische transformatoren. Ook wordt de aanduiding (R,C) gebruikt of de term faseafsnijding. Jammer genoeg zijn deze dimmers niet de goedkoopste. Gebruikt u het andere type dimmer dan kunnen de lampen en/of de dimmer sterk zoemen, of de lampen knipperen, trillen of gaan kapot.
Voorbeelden van dimmers geschikt voor LED lampen
Hier een uitgebreide lijst van goede faseafsnijdingsdimmers. Wij hebben uitstekende ervaring met de Siemens 5TC8 284, de Berker 2867-10, de Varilight dimmers en met de Busch-Jaeger dimmer type 6513 U-102. Deze hebben we daarom in ons assortiment opgenomen. De Merten dimmer 577129 is aan de onderkant van het vermogen begrensd en dimt daarmee LED lampen minder diep.


Fabrikant Type nummer Fabrikant Type nummer Fabrikant Type nummer
Berker 2867-10
KOPP 8078 Opus 852.395
Busch Jaeger 6513U-102
Legrand 67084 Celiane Peha 433HAB
Drespa 433HAB Legrand 78401 Mosaic Schneider electric ATD315
Everflourish EFE700DC Lutron RNSU-452 Schneider electric LTD450 RC/RL
GIRA 0307 00 Merten 5771 Siemens 5TC8 284

GIRA Universeel dimmer N&L 28985 Varilight JQP401W/JQP252W

Jung 243EX-SL500 Niko 310-02800 KlikAanKlikUit ACM100
Techniek van dimmers
Voor diegene die geïnteresseerd zijn in meer techniek: we kennen twee soorten elektronische dimmers: de faseaansnijdings dimmer (leading edge) en de faseafsnijdingsdimmer (trailing edge).
Leading edge dimmer (aansnijding)

Dit is het oudste (en goedkoopste) type dimmer. Voor de technici: op de opgaande spanning van de 230 V 50 Hz spanning wordt een puls gegeven aan een Triac, die zich opent en alle stroom doorlaat. Hij sluit zich weer als de 230V 50Hz door het nul punt gaat. Door het punt in de tijd te verschuiven wanneer de puls wordt gegeven, kan er langer of korter stroom door de Triac lopen en dus worden doorgegeven aan de belasting (lamp, kachel, transformator). Het nadeel van deze methode is dat de spanning ineens heel sterk oploopt bij de puls.
Dit type dimmer is geschikt voor gloeilampen, halogeen lampen zonder voorschakel apparatuur en traditioneel gewikkelde transformatoren en dus niet voor LED lampen met hun stuurelektronica.
Voorbeelden van deze dimmer zijn alle dimmers die je voor ongeveer € 30,- in alle bouwmarkten kan kopen.
Trailing edge dimmer (afsnijding)
Dit is het nieuwe (en duurdere) type dimmer. Voor de technici: de opgaande spanning van de 230V 50 Hz wordt gewoon doorgelaten, op een bepaalde tijd wordt na de nuldoorgang de stroom door de elektronica afgeknepen. Dit gebeurt veel minder snel dan het opstarten bij de leading edge dimmers. Hierdoor hebben de elektronische trafo’s hier minder last van en is het ook beter voor de levensduur van rechtstreeks aangesloten gloeilampen en halogeen lampen.
Dit type dimmer is uitstekend geschikt voor LED lampen, gloeilampen, halogeenlampen en de elektronische transformatoren die je tegenwoordig zo veel ziet (dus ook om 12 V LED lampen te dimmen) en niet geschikt voor traditioneel gewikkelde trafo’s.

Nood: Willem GWE Dimmers die waarvan de spoelen goed zijn verpakt zoemen minder is mijn ervaring.

Verwijzing naar webshop verwijderd; Mod
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Er is hier geen enkele keer gesproken over ledspots.
En reclame is hier niet toegestaan.
 

Klusbarry

  • #7
Het gaat inderdaad over gewone halogeen lampjes.
 

Klusbarry

  • #8
...maar zoals the headhunter al zei. Als alle dimmers iets zoemen zal ik er vrede mee koeten hebben. Het andere type waar ik de 434 mee heb vervangen zoemt een stuk minder maar nog steeds wel wat. Dat is natuurlijk alleen als de lampen aan zijn. Hoeveel spanning ik er dan op heb maakt niets uit. Er zit nog een stelschroef in maar geen idee of dat nog uit zou halen.

Zal t er waarschijnlijk mee moeten doen dan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu